Előfizetői tartalom

Nincs megállás: 11 milliárd ember lesz a Földön

Portfolio
Az ENSZ becslése szerint a jelenlegi 7,4 milliárdról 11,2 milliárdra nő a Föld népessége a következő 80 évben. A népességszám-növekedés elsősorban a jelenleg is magas termékenységű fekete afrikai országokban koncentrálódik majd. Európa termékenysége is várhatóan némileg növekedni fog a jövőben, de a teljes termékenységi arányszám a legtöbb országban a reprodukcióhoz szükséges szint alatt marad majd. A 2017-es adatok alapján Nigerben volt a legmagasabb a teljes termékenységi arányszám - nem csak Afrikában, hanem az egész világon. Itt a nők átlagosan közel hét gyermeknek adnak életet. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének Korfa című kiadványa alapján foglaljuk össze a világban zajló folyamatokat.

Míg a halandóság mutatói a világ legtöbb országában az utóbbi évtizedekben kisebb-nagyobb mértékben javultak, addig a termékenység csökkent. Az ENSZ adatai alapján az 1950-es években - a világ összes országát nézve - a nők életük során átlagosan öt gyermeknek adtak életet. A minden kontinenst érintő csökkenő termékenység miatt azonban mára ez az érték a felére...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés