A kormány azonnal lecsapott a költségvetési mozgástérre
Gazdaság

A kormány azonnal lecsapott a költségvetési mozgástérre

Portfolio
Idén a költségvetés hiánya megegyezhet a kormány által kitűzött céllal, de ez úgy jön össze, hogy a kormány már az év első hónapjaiban kihasználta a magasabb adóbevételekből beérkező milliárdokat - olvasható ki az MNB legfrissebb inflációs jelentéséből. Ha minden így marad, akkor a következő években stabil hiány- és államadósságcsökkenés jöhet Magyarországon.
Első ránézésre úgy tűnik, hogy a jegybank héten megjelent inflációs jelentése a költségvetési folyamatok tekintetében semmi különlegessel nem kápráztatta el az olvasóit. A 2018-as számokkal kapcsolatban azonban már az elején találhatunk érdekességet:

a jegybank szakértői ugyanis megállapítják, hogy az idei deficit 2,2-2,4% körül lehet, ami megegyezik a legutóbbi előrejelzésben szerepelt számokkal, azonban ez úgy jött össze, hogy közben a kormány költekezett.

A kormány ugyanis tavaly december óta több intézkedést is bejelentett, ami az idei költségvetés kiadási oldalát érinti:
  • az egészségügyi ágazatok (mentősök, szakápolók) novemberről előrehozott béremelése,
  • a nyugdíjasok számára Erzsébet-utalvány formájában juttatott egyszeri nyugdíjkiegészítés, illetve
  • a gáz-, és távhőszámlából leírható, valamint a szociális tűzifa keretet megemelő téli rezsicsökkentés.

Az MNB számításai szerint ezek együttesen a GDP 0,3%-ának megfelelő összeget tesznek ki, de ezt ellensúlyozza a kedvező makrogazdasági folyamatokból következő adóbevétel-emelkedés.

Megfordítva ez azt jelenti, hogy a kormány azonnal kihasználja a kedvező helyzetet és belenőtt a kialakuló költségvetési mozgástérbe.

2018 után

Mivel 2018 utánra még nincsenek elfogadott költségvetési törvények (és tavasszal ezúttal nem is várható annak elfogadása), ezért az MNB közgazdászai 2019-re és 2020-ra technikai előrejelzést készítettek. Ezek szerint a költségvetési hiány fokozatosan csökkenhet: 2019-ben a GDP 1,8-2%-ára, 2020-ban pedig 1,6-2%-ra. Az államháztartás hiányának csökkenését elsősorban a magas gazdasági növekedés által emelkedő adóbevételek támogatják - vetítik előre a szakértők, akik azt is hozzáteszik:

az előrejelzést továbbra is jelentősen befolyásolja az európai uniós támogatások kifizetésével és azok felhasználásával kapcsolatos bizonytalanság.

A 2017-es és az idei évre számottevő előleg-kifizetéssel számolnak, amely 2020-ig várhatóan fokozatosan csökkenni fog. A kifizetések reálgazdasági hatása, vagyis az uniós források effektív felhasználása 2018-ban és 2019-ben lehet a legmagasabb. Ez a hatás a gazdaságot érdemben élénkíti, ugyanakkor az önrész növekedésén keresztül emeli a költségvetési hiányt.

Nyugalom, az Eximbankkal együtt csökken az adósság

Tavaly érdemben csökkent az adósságráta, 2,2%-kal 71,7%-ra, ami az élénk gazdasági növekedéssel, a csökkenő kamatkiadásokkal és a pozitív elsődleges egyenleggel függ össze. A kedvező makrogazdasági fundamentumok mellett egyedi tényezők is alakították az adósság értékét a tavalyi év során. A dollár euróval szembeni gyengülése segítette az adósság mérséklődését, de az uniós támogatások előfinanszírozása növelte a pénzforgalmi hiány értékét, és így az államadósságot.

A jegybank szakemberei azzal számolnak, hogy 2018. év végére 70,3 százalékra csökkenhet a GDP-arányos bruttó államadósság, vagyis az alaptörvény adósságszabálya várhatóan idén is teljesülni fog.

A továbbiakban pedig az alapfolyamatok szerint a GDP-arányos államadósság további érdemi csökkenése rajzolódik ki, 2019-ben és 2020-ban a korábban megelőlegezett uniós támogatások beérkezése is támogathat - írják a jegybank szakértői. 2020-ra 66%-os adósságrátát jeleznek előre, igaz az Eximbankkal számolt mutató ennél magasabb. Az Eximbank adósságának államháztartási körbe sorolása pedig a csökkenő pályán nem változtat az előrejelzés szerint.

A kormány azonnal lecsapott a költségvetési mozgástérre
Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mónus Márton
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as