Gazdaság

Nem bír leállni a magyar ipar

Portfolio
Februárban az ipari termelés volumene 0,5%-kal haladta meg a az előző havi szintet - jelentette a KSH. A havi bővülés mértéke ugyan elmarad az előző hónapokban mért, 1% feletti emelkedéstől, de így is jó eredménynek mondható. Az erős december-januári számok után logikus lett volna, ha egy kis megállást mutat a szektor, de úgy tűnik, az erős európai konjunktúra és a hazai kapacitásbővítések jó alapot teremtenek a bővülésre.
A termelés trendjét figyelve tavaly az év utolsó harmadától láthatunk újból élénkülést. A magyar termelésének hullámzása jellemezően a nagy kapacitásbővítésekhez kötődik, és kevésbé szorosan követi le a külső konjunktúra hullámzását.

Nem bír leállni a magyar ipar
Az éves index kissé lejjebb esett, 4,1%-os növekedést mutat. A részletes adatok a jövő héten jelennek meg, addig a növekedés szerkezetét illetően a KSH szóbeli közlésére támaszkodhatunk. Eszerint a három legjelentősebb feldolgozóipari terület közül az élelmiszeriparban átlagot meghaladóan nőtt, az elektronikai iparban átlag körüli volt a növekedés, a járműgyártás termelése csak kismértékben nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője hozzátette, jelentősen bővült a közepes súlyú ágazatok közül a fémalapanyag és fémfeldolgozás, a vegyi anyag, a műanyag és nem fém ásványi termékek kibocsátása. A gép és a gépi gyártása visszaesett az egy évvel korábbihoz viszonyítva - jelezte. Az előző hónaphoz viszonyítva csökkent a termelés az elektronikai iparban, a járműiparban és a gyógyszergyártásban. A közepes súlyú ágazatok erősödése egyébként beleillik az elmúlt hónapok mintájába.

Nem bír leállni a magyar ipar
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
matolcsy191211