Eladja magánkórházát a magyar milliárdos
Gazdaság

Eladja magánkórházát a magyar milliárdos

Portfolio
Tíz év után megválik a Róbert Károly Magánkórház Zrt.-től Lantos Csaba - írja csütörtökön megjelenő számában a HVG. A vevő az idén januárban alapított MedAlliance Holding Zrt. A tranzakció újabb bizonyítéka annak, hogy izzik a talaj a magyar magán-egészségügyi piac alatt.

A tranzakció

Szó sincs arról, hogy ezzel kiszállnék az egészségügyből. A Lantos Vagyonkezelő leányvállalatánál, a Futurmed Kft-nél marad a Budakeszi úti járóbeteg-szakrendelő, de számos más, elsősorban egészségipari vállalkozásban is van érdekeltségem. Egyszerűen úgy ítéltem meg, hogy most érkezett el az a pillanat, amikor megéri eladni a kórházat

- árulta el Lantos Csaba a hetilapnak.

A vevő részéről Fábián Lajos, a MedAlliance Holding igazgatóságának elnöke szólalt meg, aki orvos-menedzserként vezette a svéd tulajdonú Medicover multinacionális egészségügyi szolgáltatót és biztosítót. Jelenleg több nagy biztosítónak is dolgozik vezető tanácsadóként és Szerbia legnagyobb magán-egészségügyi hálózata, a Medigroup cégcsoport elnöke.

Fábián azt vallja:

minden jel arra mutat, hogy az egészségügyben mind nagyobb teret nyernek a magánszolgáltatók.

A vásárló társaságot idén januárban alapították, főtevékenysége a vagyonkezelés, igazgatósága 5 tagú:
  • Haraszti Péter a vezérigazgató,
  • Eperjesi Ferenc (partner, KPMG Hungária),
  • Fábián Lajos (IT-elnök),
  • Légrádi Gergely (partner, Oppenheim Ügyvédi Iroda),
  • Gidófalvy Elemér (ügyvezető igazgató, UniCredit)

A felek sajtóközleményt is kiadtak a tranzakcióról. Ezek szerint a megállapodást március 27-én kötötték. A tranzakció sorozat részeként a Lantos Vagyonkezelő Zrt. egyik leányvállalata, a Futurmed Kft. a Róbert Kórháztól megvásárolta a Telki Kórház Kft. 100%-os üzletrészét, mely társaság a Budakeszi úton lévő járóbeteg rendelőt Medicina Egészségközpont néven üzemelteti tovább. Vagyis Lantos Csaba a járóbetegellátó céget csoporton belül tartja. Azt is megemlíti a közlemény, hogy a Lantoshoz köthető másik cég, "a Futurmed a már meglévő portfólióján kívül a jövőben is az élettudományok területén, döntően a K+F tevékenység finanszírozásával foglalkozik".

A közlemény annyit említ az új tulajdonosról, hogy elkötelezett befektető-tulajdonosok és egyben szakemberek hozták létre a magyar vállalkozást, "mely legfőbb feladatának és célkitűzésének tekinti a hazai magánegészségügyi szolgáltatói piacon a szolgáltatási portfólió szélesítését mind a fekvő-, mind a járóbetegellátás, valamint a diagnosztika területén".

Eladja magánkórházát a magyar milliárdos
Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi

Egészségügyi befektetővé vált

Lantos Csaba szakmai pályafutásában 2007 volt a váltás éve. Ekkor döntött úgy, hogy otthagyja a bankszakmát, nevezetesen az OTP vezérigazgató-helyettesi posztját és a magánbefektetésekre fókuszál. A Portfolio-nak adott 2015-ös interjújában erre így emlékezett vissza:

természetes módon adódott, hogy az egészségügy lesz a fókuszban, és döntésem mögött egy komparatív elemzés húzódott meg. Ezek szerint az az a szolgáltató szektor, ahol a szolgáltatás lényege, maga a gyógyítás kiváló minőségű.

A szakosodott magántőke-befektető cégének központi eleme volt a most eladott Róbert Károly Magánkórház, melynek története 2007-ig nyúlik vissza. "Akkor ugyanis az egészségügyi kormányzat megvonta a Nyírő Gyula Kórházban a szülészeti, nőgyógyászati tevékenységek és meddőségi programok finanszírozását. Ezek után keresett meg néhány orvos, hogy szálljak be a működtetésbe. A kórház a hetedik évében, 2013-ban lett nyereséges, addig félmilliárdos veszteséget termelt, amit finanszírozni kellett, a fix költségek ugyanis stabilan magasak" - mondta nekünk erről a befektetéséről Lantos.

A vele készült 2015-ös interjúnkban részletezte további egészségügyi érdekeltségeit és azt is bevallotta, hogy

klasszikus kockázati tőkésektől azonban annyiban különbözök, hogy nagyon nehezen engedem el ezeket a befektetéseimet.

2015-ben a kórház megvásárolta a Telki Rendelőintézetet és integrálta (és a mostani hírek szerint ez a járóbeteg-ellátó meg is marad az érdekeltségében, jelenleg egyébként már Medicina Egészségközpontnak hívják), akkor Lantos úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy "az egészségügy valóban egy nagyon hosszú távú szerelem, ezt nem lehet egyik napról a másikra csinálni, itt fel kell építeni önmagát és a csapatát az embernek".

Lantos Csaba részt vett a Portfolio tavalyi Private Health Forum rendezvényén, tudósításunk itt található:

Eladja magánkórházát a magyar milliárdos
Lantos Csaba a Portfolio Private Health Forum konferencián.
A befektető üzletember legutóbb tavaly októberben nyilatkozott a Portfolio-nak, akkor úgy vélekedett, hogy a kissé megkérgesedett finanszírozási gyakorlatnak is változnia kell a hazai egészségügyben.

Nagyot nőtt a népszerű magánkórház

A legutolsó, 2016-os beszámoló szerint Lantos Csabának a Lantos Vagyonkezelőn és a Futurmed Kft-n keresztül 70%-os részesedése volt a Róbert Magánkórházban.

A HVG cikkéből az is kiderül, hogy 2017-re (a hivatalos beszámoló erre az évre még nem elérhető) a magánkórház elérte a 2 milliárd forintos árbevételt és a 140 millió forintos adózás előtti nyereséget.

Eladja magánkórházát a magyar milliárdos


A kórház 2016-os beszámolójának kiegészítő melléklete részletezi, hogy elsősorban miből származik a magánkórház árbevétele. A mai közleményből kiderült, hogy évente már több, mint 900 szülést vezényelnek le a kórházban és több tízezer orvos-beteg találkozást bonyolít le az egészségügy különböző szegmenseiben. A magánkórház azt állítja magáról, hogy jelenleg az egyik legnagyobb beavatkozási esetszámmal működő magánkórház Magyarországon.

2017-ben már minden századik magyar gyermek ebben az intézményben jött világra.Eladja magánkórházát a magyar milliárdos

Izzik a szektor

Már hónapok óta hangoztatjuk a Portfolio hasábjain, hogy a magyar magán-egészségügyi szolgáltató piacon zajlik a konszolidációs időszak. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre több, komoly háttérrel rendelkező szakmai befektető jelenik meg és hajt végre bevásárlásokat.

Ezt megelőzően a legutóbbi példa erre az Affidea-Főnix Med tranzakció volt.Abban is biztosak lehetünk, hogy nem a mai bejelentés volt az utolsó ebből a szektorból.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
D__AS20191023038