Előfizetői tartalom

Küszöbön egy újabb európai válság? - Nem tarthat örökké a jó világ

Portfolio
Tavaly az euróövezeti országok mindegyikében 3% közvetlen közelében, vagy az alatt maradt a költségvetési hiány, ami történelmi jelentőségű, hiszen 1999 óta egyszer sem volt példa hasonló esetre. Az évekig súlyos adósságválsággal és magas deficittel küzdő, a szétszakadás szélére sodródott euróövezet számára ez első hangzásra remek hír. Amennyiben viszont a teljes képet nézzük, akkor sokkal kevésbé biztató a helyzet, hiszen mindezt úgy sikerült elérni, hogy a gazdasági növekedés tavaly többéves csúcson pörgött, miközben az extrém laza monetáris politikának köszönhetően rekord mélységekbe süllyedtek az országok kamatfizetési terhei. Ez az állapot viszont nem tarthat örökké, emiatt pedig idővel újra felszínre kerülhetnek a magas államadóssággal kapcsolatos félelmek.

Tavaly egy kivételével az összes euróövezeti tagország 3% alatt tartotta GDP-arányos költségvetési hiányát: Spanyolország volt a kivétel, azonban neki is sikerült leszorítani a hiányt 3,1%-ra (a 2016-os 4,5%-ról). Ezzel történelmi pillanathoz érkezett a kontinens:1999 óta először áll fenn az a helyzet, hogy egyik euróövezeti tagország költségvetési hiánya sem haladta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés