Előfizetői tartalom

Holnap lemondhat Juncker, vagy az embere - Rendkívül fontos szavazás jön

Portfolio
Nagy ütést kapott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hétfő este az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától: a szavazás ugyanis nagy többséggel azt hozta ki, hogy Juncker indítsa újra a Bizottság főtitkári posztjának betöltésére a jelölési folyamatot. Az EP-nek tehát nagyon nem tetszik a belterjesnek tartott kinevezési módszer, illetve a bulldózernek tartott Martin Selmayr személye, ami így együttesen évtizedek óta nem látott egymásnak feszülést váltott ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság között. Az új főtitkárról holnap, szerdán, délután lesz az Európai Parlamentben a plenáris szavazás és arra az esetre, ha blokkolnák Selmayr kinevezését, Juncker már korábban kilátásba helyezte a lemondását. De az is lehet, hogy a konfliktus feloldásaként még előtte Selmayr mond le - foglalja össze a rendkívül kiélezett helyzetet az EurActive.

A brüsszeli lap régóta ott dolgozó veteránokra hivatkozva azt írja: ez a jelölés kavarta eddig a legtöbb indulatot az EU történetében és a mostanra kialakult helyzet (az EP és a Bizottság durva egymásnak feszülése) veszélyesebb, mint amikor a Santers-Bizottság 1999 végén lemondott amiatt, mert egyik uniós biztosa korrupciós ügybe keveredett, ezért az elnök is lemondott. ...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái