Holnap lemondhat Juncker, vagy az embere - Rendkívül fontos szavazás jön
Gazdaság

Holnap lemondhat Juncker, vagy az embere - Rendkívül fontos szavazás jön

Portfolio
Nagy ütést kapott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, hétfő este az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságától: a szavazás ugyanis nagy többséggel azt hozta ki, hogy Juncker indítsa újra a Bizottság főtitkári posztjának betöltésére a jelölési folyamatot. Az EP-nek tehát nagyon nem tetszik a belterjesnek tartott kinevezési módszer, illetve a bulldózernek tartott Martin Selmayr személye, ami így együttesen évtizedek óta nem látott egymásnak feszülést váltott ki az Európai Parlament és az Európai Bizottság között. Az új főtitkárról holnap, szerdán, délután lesz az Európai Parlamentben a plenáris szavazás és arra az esetre, ha blokkolnák Selmayr kinevezését, Juncker már korábban kilátásba helyezte a lemondását. De az is lehet, hogy a konfliktus feloldásaként még előtte Selmayr mond le - foglalja össze a rendkívül kiélezett helyzetet az EurActive.
A brüsszeli lap régóta ott dolgozó veteránokra hivatkozva azt írja: ez a jelölés kavarta eddig a legtöbb indulatot az EU történetében és a mostanra kialakult helyzet (az EP és a Bizottság durva egymásnak feszülése) veszélyesebb, mint amikor a Santers-Bizottság 1999 végén lemondott amiatt, mert egyik uniós biztosa korrupciós ügybe keveredett, ezért az elnök is lemondott.

A mostani kiélezett helyzet gyökere az, hogy idén februárban Juncker megkérdőjelezhető módon, nem transzparens "álláshirdetéssel", hanem belső döntéssel a mostani kabinetfőnökét (Martin Selmayrt) jelölte a Bizottság legmagasabb rangú civil munkavállalói posztjára, főtitkárnak, mert az eddigi főtitkár nyugdíjba vonult. Selmayr megítélése ellentmondásos Brüsszelben, mert Junckerhez rajra keresztül vezet az út és ezt sokak szerint olykor megkérdőjelezhető módon használta fel saját, bulldózer-stílusú érdekérvényesítésére is.

Amióta Juncker bejelentette, hogy Selmayrt jelöli a posztra, komoly vitákat generált az ügy, Selmayr össztűz alá került az EP-beli meghallgatásán is. A Bizottság azóta hosszú magyarázkodó anyagokban igyekezett alátámasztani, hogy Selmayr jelölése miért és hogyan történt, de az EP-nek az a legfőbb baja, hogy nem volt a poszt meghirdetve nyilvánosan és az ilyen, benfenntes döntésekkel történő jelölések aláássák az intézményekbe vetett bizalmat. Ezért feszült most be Selmayr jelölésénél is az EP, és a költségvetési ellenőrző bizottság tegnap este váratlanul nagy arányban 22:3 ellenében (4 tartózkodással) úgy döntött: Junckernek újra kellene indítani a poszt betöltésére a jelölési folyamatot.

Az EurActive szerint bár a szakbizottság lehet, hogy ezzel túlment a jogi keretein, de a lépés mégis hatalmas pofon Junckernek, aki már korábban kilátásba helyezte a lemondását, ha elutasítják a holnapi plenáris ülésen az embere megszavazását.

A szavazásra az EP plenárisának menetrendje szerint szerdán kora délután kerülhet majd sor (ha valóban sorra kerül). A cikkben idézett szakértők szerint a konfliktusból a szavazás halasztása mellett még úgy lehet kijönni, ha Selmayr még a szavazás előtt lemond. Ezzel nagy szívességet tenne a főnökének, Junckernek, de a helyzetet bonyolítja a Juncker által adott ultimátum (saját lemondásának kilátásba helyezése, ha nem teljesül az akarata).

Akármi is lesz, érdemes lesz figyelni szerda kora délután az EP-beli eseményeket.

Címlapkép és kép forrása: Emmanuel DUNAND / AFP
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty