Gazdaság

Összejött a nagy német béralku: milliók örülhetnek

Portfolio
Kedd éjjelre sikerült megállapodnia a nagy német szakszervezeteknek és a szövetségi államnak a következő évek béremeléseiről: eszerint az idén márciustól induló egy évben 3,19%-os, a rákövetkező évben 3,1%-os, majd az azt követő fél évben 1,06%-os béremelés történi meg. Az alacsonyabb keresetű dolgozóknak mindezeken felül egyszeri 250 eurós juttatást is adnak.
A Reuters összefoglalója szerint a több százezres tüntetések és maratoni tárgyalások után létrejött megállapodás első körben mintegy 2,3 millió közszférabeli dolgozót érint. A tárgyalásokat az állam részéről vezető belügyi tárca máris jelezte, hogy a friss megállapodást ki akarják terjeszteni a civil szférára, a bíróságokra és a katonaságra is.

Horst Seehofer német belügyminiszter a megállapodás után azt jelezte: a béremelés szövetségi kormányzati szinten évi 2,2 milliárd euró többletkiadással jár, az önkormányzatok, egyéb helyi intézmények pedig további évi 7,5 milliárd eurónyi plusz költséggel számolnak.

A Verdi kereskedelmi szövetség és a dbb szövetség eredetileg 6%-os egy évi béremelésért, vagy legalább havi 200 eurós plusz juttatásért küzdött, de a megállapodás után elégedetten nyilatkoztak. Feltehetően a több évre elnyújtott, mérsékelt béremelés az Európai Központi Banknak is megnyugtatóbb, amely a német béralkukat (is) kiemelt figyelemmel követi a várható inflációs folyamatok miatt.

Érdemes megjegyezni, hogy februárban a német magánszektorban történt egy agy bérmegállapodás: mintegy 3,9 millió munkavállalót érintett az alku, amelynek keretében idén és jövőre 4-4%-os béremelés történhet meg (és a munkaórákban is rugalmasság felé mozdultak el).
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház