Előfizetői tartalom

Orbán és Matolcsy ledobja a hitelbombát

Portfolio
Orbán Viktor nagy tervével függ össze a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentése. Nagy Márton MNB-alelnök a Portfolio konferenciáján jelentette be, hogy a vállalati hitelállomány évente 10-15%-kal, a lakossági pedig 15%-kal növekedhet 2030-ig. Ezek nagyon magas számok, korábban egyszámjegyű növekedést prognosztizált az MNB. A Portfolio által megkérdezett közgazdászok szerint a gyors hitelnövekedés magasabb GDP-növekedéshez vezethet a korábban vártnál, de azért vannak kockázatok. Ahhoz, hogy bejöjjön az MNB várakozása, sok tényezőnek jól kell alakulnia, de benne van a pakliban, hogy a jegybank aktívan részt vesz majd abban, hogy megvalósuljon a gyors hitelnövekedés.

Orbán Viktor nagy terveNem gondolom, hogy véletlenül jött most elő az MNB ezzel a merőben új világképpel- mondta a Portfolio-nak Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza arra a felvetésünkre, hogy jelent-e újat a gazdaságpolitika szempontjából az MNB friss bejelentése. "Ez nagyjából illeszkedik abba a vonalba, amit meghatározott Orbán Viktor miniszterelnök" - hangsúlyozta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés