Összeállt az új Orbán-kormány nagy terve, újabb hitelelengedés is van benne
Gazdaság

Összeállt az új Orbán-kormány nagy terve, újabb hitelelengedés is van benne

Portfolio
A diákhitel-tartozás elengedése, a diplomások gyed időtartamának kitolása, a harmadik gyermektől a jelzáloghitel-tartozás csökkentése és egy családpolitikai kutatóintézet létrehozása is azon konkrét lépések között található, amelyek a Figyelő értesülései szerint a negyedik Orbán-kormány demográfia fókuszú intézkedéscsomagját alkotják. A lap az elmúlt hetek kormányzati jelzései alapján mai számában összerendezte, hogy milyen intézkedések várhatók a most induló ciklusban és előrebocsátotta: most is a klasszikus tankönyvi megoldásoktól eltérő, azaz unortodox lépésekre lehet számítani.

Új intézkedések

A lap nem fejtette ki az új családpolitikai intézkedések konkrétumait, így egyelőre nem világos, hogy a fent jelzett intézkedések pontosan mit takarnak. Január 1-jétől egyébként nemcsak jelzáloghitelük 1 millió forintjának elengedését, de diákhitelük teljes elengedését is kérhetik a legalább 3. gyermeket vállaló nők, sőt a 2. születő gyermek után is elengedik az anyák diákhitel-tartozásának a felét. Emellett bárki kérheti törlesztési kötelezettsége szüneteltetését várandóssága harmadik hónapját követően, és a kedvezmény örökbefogadott gyermekek esetén is érvényesíthető. Mindezek mellett két évre bővült és emelkedett a diplomás gyed összege is.

Mindenesetre az biztos, hogy Orbán Viktor kormányfő az április 10-i nemzetközi sajtótájékoztatón is újra jelezte, hogy "demográfiai súlypontú lesz" az új ciklus kormányzása. Így tehát ezeken a területeken további könnyítő lépések várhatók. Ezek célja, hogy a szülőképes korú nőknél a termékenységi rátát a jelenlegi 1,5 körülről 2030-ig 2,1-re fel tudják tornászni és a lap szerint ehhez a gyermekvállalás támogatásának pénzügyi körülményeit az állam igyekszik előteremteni.

Sok jelből lehetett már következtetni

A lap a fentieken túl összefoglalja azokat az elmúlt hetekbeli kormányzati bejelentéseket, jelzéseket, amelyekről a Portfolio is írt már több cikkben a választások előtt és azóta a várható lépések bemutatásaként. Ebben a cikkben a 7 legradikálisabb lehetséges kormányzati lépést foglaltuk össze a versenyképesség javítása érdekében (az MNB korábbi elemzésének javaslataira támaszkodva), aztán Orbán Viktor sajtótájékoztatója alapján azt a 6 lépést foglaltuk össze, amire a demográfiai téren számíthatunk (szintén az MNB-s korábbi javaslatok alapján). Orbán az eseményen azt is leszögezte, hogy

A Matolcsy-féle közgazdasági iskolához tartozom, amelynek egyik alaptétele, hogy a pénzügyeknek rendben kell lenniük, ezért arra lehet számítani, hogy az államadósság csökkenni fog.

Így ezek a keretek bizonyára meghatározzák majd a lépések tartalmát.

A lap a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) tavaszi évadnyitó ülésén tett kormányzati bejelentésekből, a fenti jelzésekből és a neki a választások előtt adott Orbán-interjúból rakta össze a várható intézkedéscsomagot (ld. alább). Utóbbiban egyébként a kormányfő azt is jelezte, hogy jövő januártól el kell indítani egy átfogó versenyképesség javító intézkedéscsomagot.

Ezzel függhet össze, hogy tegnap Parragh László, az MKIK elnöke azt jelezte a Magyar Időknek: új irány jön a gazdaságpolitikában és már májusban leteszik a kormány asztalára a 2000 vállalati mélyinterjú alapján összeállított versenyképesség javító, az újraelosztást átalakító, a költségvetési egyensúlyt megtartó, az állam hatékonyságának növelését célzó csomagot. Parrag szerint a jelenleginél is gyorsabb kereseti felzárkóztatásra van szükség, akár a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás felülvizsgálatával, kibővítésével. Azt is szorgalmazta, hogy a jelenleginél lényegesen nagyobb hangsúlyt kell kapnia a tudás felzárkóztatásának a gazdaságban és jelzése szerint külön oktatásfejlesztési javaslatcsomag kidolgozása is zajlik.

Ezek a fő keretek

A fenti információs halmaz alapján a Figyelő az alábbi gazdaságpolitikai keretekre, lépésekre hívja fel a figyelmet:
 • A következő 10 évben meg akarja duplázni a reálbéreket a kormány (az MKIK évadnyitón Parragh jelezte)
 • 2020-ra deficit nélküli legyen a pénzforgalmi államháztartási hiány (az MKIK évadnyitón Varga Mihály jelezte)
 • Az uniós átlagos meghaladó gazdasági növekedést kell elérni a következő 4 évben is (szintén Varga fogalmazta meg)
 • A GDP-arányos államadósság ráta 60% alá bukjon 2022-re,
 • A bérekre rakódó közterhek csökkenjenek a régiós szint alá,
 • az 1 millió új munkahely 2010-es ígéretéhez hiányzó 300 ezer munkahelyet meg kell teremteni 2020-ig
 • A vállalati szakmunkásképző helyeken 2022-ig a tanulói szerződések számát 75 ezer fölé tervezik emelni (ezek mind-mind Varga akkori beszédében foglalt célkitűzések)
 • Az egykulcsos személyi jövedelemadó megtartása (az Orbán-interjú egyik fő üzenete), mert aki tízszer többet keres, az tízszer többet is adózik.
 • Az egyszámjegyű szja-rendszer bevezetését többször belengette már Varga Mihály, de a lap arra figyelmeztet, hogy ez csak 3-4%-os éves gazdasági növekedés mellett nem okozna költségvetési gondot, márpedig 2020 utántól kérdéses a lendület és az szja-vágások is csak egyszeri lökést adnak a gazdaságnak
 • Nem tervezi az általános áfakulcs csökkentését a kormány (27%), inkább célzott további vágások jöhetnek az előző lépések kiértékelése után (ezeket Varga Mihályra hivatkozva írja a lap)
 • A családtámogatási rendszer átfogó felülvizsgálata várható és ennek kapcsán írta a lap a bevezetőben már vázolt lépéseket.
 • A gazdaság versenyképességének javítása is fontos célkitűzés, itt a lehetséges lépések kapcsán az MNB korábbi elemzésére utal vissza a lap (pl. a munkareőpiacon megjelenők képzettségének fejlesztése, a kkv-k termelékenységének javítása).A címlapkép forrása: MTI Fotó / Soós Lajos
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652