Gazdaság

Az MNB-alapítványok miatt rászállt Magyarországra az Eurostat

Portfolio
Nyilvánosságra hozta az Eurostat a 2017-es egész éves előzetes államháztartási- és adósságadatokat. Ebből az is kiderült: a magyar MNB-alapítványok esetében bekeményített az EU statisztikai hivatala, szerinte ezeket az alapítványokat és cégeiket az államháztartáson belülre kellene sorolni.
Az Eurostat fenntartásokkal kezeli a magyar hatóságok által leadott államháztartási adatokat a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak műveletei miatt - áll az Eurostat jelentésében.

Az uniós statisztikai hatóság véleménye szerint ezeket az alapítványokat és vállalkozásaikat az államháztartási körön belül kellene elszámolni.

Mindez nem teljesen váratlan lépés az Eurostat részéről, mivel korábban (legutóbb 2017 októberében, a 2016-os végleges adatok közlésekor) már többször jelezték, hogy a magyar hatóságokkal egyeztetnek az MNB-alapítványok ügyéről és elszámolásáról. Viszont a mostani Eurostat-közlemény azt jelenti, hogy az uniós hatóság továbbléptette az ügyet a következő szakaszba.

Az Eurostat egy kedvező hírt is közölt a magyar adatok minőségével kapcsolatban, ugyanis a magyar statisztikai hatóságok elszámolták az Eximbankot az államháztartási körön belülre, így lezárult a több éve zajló vita.

Az Eximbank átsorolása után így néz ki jelenleg a magyar adósságpálya:

Az MNB-alapítványok miatt rászállt Magyarországra az Eurostat

Ebből még baj lehet

Már korábban felhívtuk a figyelmet arra, hogy bár az újabb elszámolási vita érdekes következményekkel jár. Mint ismert, az alapítványok alapításukkor vagyonukat (többnyire) állampapírba fektették, amit azóta az EKB felől érkező felszólítás hatására 2016 októberétől fokozatosan építenek le. A leépítés ütemét jól mutatja, hogy míg 2015 év végén 210 milliárd forint feletti állampapírvagyonnal rendelkeztek, tavaly ez 40 milliárd forint alá csökkent. Ha az alapítványok valamilyen módon a kormányzati szektorba kerülnek, akkor először nagyobbat esik az adósságráta, de utána még kevésbé lesz meredek az adósságpálya. Így az utóbbi évek adósságcsökkentése még visszafogottabb lesz.

Az MNB-alapítványok miatt rászállt Magyarországra az Eurostat
Cégtábla a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány és több alapítvány székházán az I. kerület Döbrentei utca 2-ben. Kép és címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi/Róka László
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Brexit london tuntetes1500