Gazdaság

Úgy tűnik, még mindig nem fogta fel az EU lényegét Trump

Portfolio
Jobban szeretném, ha közvetlenül lehetne tárgyalni kereskedelmi kérdésekről a franciákkal, de az EU-nak olyan elfogadhatatlan korlátozó szabályai vannak, amelyek megnehezítik ezt - többek között ezeket jelentette ki a francia elnökkel folytatott mai tárgyalásai során Donald Trump amerikai elnök.
Többnapos hivatalos látogatásra érkezett az Egyesült Államokba Emmanuel Macron francia elnök, aki az elmúlt időszakban már többször is láthatóan jól kijött Trumppal, és többek között a szíriai bombázás kérdésében is gyorsan együtt tudtak fellépni. Egyes sajtójelentések szerint Trump nagyon szimpatizál az egy éve hivatalba lépett Macronnal, és lehet, hogy ennek is betudható a fenti hízelgő kijelentése, hogy közvetlenül is szívesen tárgyalna (és kereskedne) a franciákkal, de optikájában az ilyen kijelentések mégiscsak furcsák.

Trump kijelentésébe ugyanis belelátható egyrészt az, hogy tudatosan feszegeti az EU működésének világosan lefektetett alapjait (hogy ne legyen egységes piac és így mindenkivel lehessen külön tárgyalni, akár "oszd meg és uralkodj alapon"). Másrészt az is belelátható, hogy még mindig nem fogta teljesen fel az EU működésének és egyik nagy vívmányának lényegét: az egységes piacot és a 4 alapvető szabadságelvet, amely a tagállamok között akadályok nélküli kereskedelmet tesz lehetővé, miközben harmadik (külső) országokkal csak az EU szintjén lehet tárgyalni és megállapodni kereskedelmi kérdésekről. Úgy, ahogy most az EU Japánnal és Szingapúrral jutott dűlőre.

Egyéként éppen ez a szabály akadályozza azt, hogy amíg ki nem lépnek az EU-ból a britek (2020 végéig), nem köthetnek kereskedelmi megállapodást az amerikaiakkal sem. Trump korábban pillanatok alatt létrejövő amerikai-brit kereskedelmi megállapodást vizionált teljesen alaptalanul, hiszen egy ilyen megállapodás tartalmát erősen befolyásolja az is, hogy mire jutnak a kereskedelmi kapcsolatok jövőjét illetően a britek az EU-val. Ez viszont jó eséllyel leghamarabb csak 2020 körülre tisztul valamelyest.

Úgy tűnik, még mindig nem fogta fel az EU lényegét Trump
Trump egyébként a Macronnal folytatott egyeztetés keretében azt is mondta: rövidesen sor kerül a Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral folytatott csúcstalálkozóra és jelezte: az amerikai pénzügyminiszter néhány nap múlva Kínába repül, hogy szavai szerint jó eséllyel rövidesen ott is megszülessen a kereskedelmi megállapodás (amivel remélhetőleg elkerülhető lesz egy szélesebb körű kereskedelmi háború a két nagyhatalom között).
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock