Előfizetői tartalom

Tényleg közel van már a magyar euró?

Portfolio
A legkorábbi időpont az euró bevezetésre akár 2019 közepe, 2020 eleje is lehet, mivel Magyarország a számszerű maaastrichti kritériumokat teljesíti - mondta az Info Rádiónak Szijártó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos segédmunkatársa. A szakértő szerint amennyiben a kormány meg akarja várni, hogy az uniós költségvetés milyen ösztönzőket tartogat az euróbevezetésen gondolkodó országok számára, akkor egy 2021-22-es bevezetés elképzelhető. Valószínűleg a reális időpontok ennél még politikai akarat mellett is jóval távolibbak.

Az árfolyam-stabilitási kritériumot ugyanis úgy kell teljesíteni, hogy két éven keresztül az ERM-II árfolyamrendszerben (praktikusan egy ±15%-os lebegtetési sávban) kell tartani a forintot, egyoldalú leértékelés nélkül. Arról, hogy ez a kritérium teljesült-e, jellemzően a belépést megelőző év tavaszán, kora nyarán döntenek. Vagyis ha Magyarország holnap belépne az ERM-II-be...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés