Előfizetői tartalom

Hét magyarországnyi nő oldaná meg Ázsia legnagyobb problémáját

Több kelet-európai országban, köztük Ukrajnában és Oroszországban a férfihiány veszélyére figyelmeztetnek a demográfusok, míg a Föld legnépesebb országaiban, Kínában és Indiában épp a férfiak túlsúlya jelent problémát. A két ázsiai országban összesen 70 millióval több férfi él, mint nő, így egyre aktuálisabbá válik a kérdés, hogy mi vár egy olyan társadalomra, amiben súlyos nőhiány uralkodik. Amellett, hogy ádáz harc dúl a feleségért, virágzásnak indult a "feleségturizmus", emelkedik az erőszakos bűncselekmények száma, megugrottak az ingatlanárak, a háztartások fogyasztása pedig visszaesett. De miért hiányzik ennyi nő ebben a régióban, és mit lehet tenni azért, hogy változzon a helyzet?

India és Kína együtt a Föld népességének mintegy 40%-át teszi ki, és mindkettő esetében ugyanaz a különös demográfiai helyzet jellemző: a nők hiánya. A jelenségre először 1990-ben figyelt fel a világ, amikor Amartya Sen, indiai Nobel-díjas közgazdász Több mint 100 millió hiányzó nő címmel publikálta írását, azóta pedig már a következmények is egyre láthatóbbak....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés