A Századvégtől érkezik a legújabb államtitkár
Gazdaság

A Századvégtől érkezik a legújabb államtitkár

Portfolio
Palkovics László új miniszter újonnan felálló minisztériumában külön államtitkár fog felelni az általános gazdaságpolitikai és gazdaságvezetési kérdésekért. Röviden bemutatjuk György Lászlót.

Századvégtől érkezik

A Portfolio olvasói számára nem ismeretlen szakértő György László, aki eddig a kormányhoz közel álló Századvég Csoport vezető közgazdásza volt. Legutóbb alig egy hónappal ezelőtt jelent meg (Molnár Dániel, Századvég munkatársával közös) írása a Portfolio oldalán, a bérek és a termelékenység kapcsolatáról."Vagyis a kormányzat az elmúlt két ciklus alatt, ledolgozott egy jelentős, több évtizedes, a rendszerváltoztatás óta fennálló lemaradást (foglalkoztatás) az Európai Unió többi országához viszonyítva, mindezt a reálbérek jelentős emelkedése mellett, úgy hogy közben a munkaerőköltséget (és így az inflációt) is sikerült kordában tartani. A gazdaságpolitika eredményeinek áldozata egy mutatószám lett, az egy munkavállalóra jutó reál GDP, amelyet jelentősen befolyásol a munkaerőpiaci helyzet, így csak korlátozottan alkalmas a hazai folyamatok leírására, emellett semmit nem mond a jóléti, illetve vagyoni helyzetről, amelynek javítása a gazdaságpolitika fő célja. Valóban szükség van a termelékenység növelésére, mert annak segítségével növelhető a reálbér és így javítható a háztartások jövedelmi helyzete, azonban az eddigi gazdaságpolitika nem nevezhető kudarcnak és nem zsákutcába vezet, csupán a korábbi problémákat és egyensúlytalanságokat kezdte el kezelni" - értékelték akkor a szerzők.

A Századvégtől érkezik a legújabb államtitkár
György László, a Századvég vezető elemzője az Európai Bizottság (EB) március 7-én közzétett, a tagállamok gazdasági és szociális helyzetéről készített éves elemzés Magyarországra vonatkozó jelentésének bemutató eseményén Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2018. április 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Kifejtette véleményét György László korábban az euróbevezetés témakörében is. Tavaly októberben azt mondta, hogy azért van szükség az európai integráció mélyítésére, mert a világ többi része csodájára jár az itteni életminőségnek. Az eurózóna-tagságnak feltételei vannak - nyomatékosította akkor.

Egyensúly

György László Századvéges pozíciója mellett a Neumann János Egyetemen docens, 2017 áprilisa óta a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány igazgatója. Eddig a Századvég-csoporton belül a gazdaságpolitikai stratégiához kapcsolódó szakpolitikai tanácsadásért volt felelős. Az egyetemen általa oktatott tárgyak is e kutatási témához kötődnek: gazdaságpolitika és nemzetközi politikaelmélet - olvasható könyvében bemutatkozása.

A Neumann János Egyetemen elérhető bemutatkozásából kiderül: szerinte az egyetemen csakis gyakorlati háttérrel érdemes tanítani. "Cselekvő idealizmusom ezért 2002-ben a Századvéghez vezetett. Az ország első számú kormányzati tanácsadó cégénél vezető közgazdászként segítem a szakpolitikai kutatásokat a stratégia alkotás, az innováció, az oktatáspolitika és számos egyéb izgalmas területen. Azt gondolom, feladatunk, hogy minden kihívásra legyen egy vagy inkább több megoldási javaslatunk és ezt a tudást szeretném átadni hallgatóimnak is" - olvasható az oldalon.

Hiszem, hogy olyan egyetemet építünk Kecskemétnek és az egész országnak, amelyre pár évtized távlatából visszatekintve méltán lehetünk büszkék

- írta.

Mesterdiplomáit 2003-ban és 2004-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetemen és Svájcban (CMS, Universität St. Gallen), ezt követően a BME-n MBA (2008) és PhD (2013) fokozatot szerzett. Doktori disszertációját "A társadalmi felzárkózás egyes gazdaságpolitikai aspektusai" címmel írta, amelyben a magyarországi társadalmi felzárkózást támogató gazdaságpolitikai intézkedéseket, valamint a szingapúri maláj kisebbség sikeres társadalmi felzárkózásának hazai alkalmazhatóságát vizsgálta.

Könyve, "Egyensúlyteremtés - A gazdaságpolitika missziója" címmel tavaly decemberben jelent meg. Könyvében a globalizáció gazdasági visszásságaira és a magyar gazdaságpolitika előtt álló kihívásokra keresi a megoldást.

Vallja, hogy a gazdaságpolitika célja az emberhez méltó körülmények megteremtése. Ehhez pedig egyensúlyra van szükség.

A könyve bemutatóján az origo szerint úgy vélekedett, hogy a neoliberalizmus épülete repedezik, "mert a teljes gazdasági szabadságot hirdető filozófia" mindig a szabadságot leginkább kihasználni tudó, domináns alkupozícióban lévő hatalmi-gazdasági csoportok érdekeit szolgálja. Szerinte ezt ismerte fel a jelenlegi gazdaságpolitika és döntött arról, hogy bevonja a tőkejövedelmeket és a multinacionális vállalatokat is a közös teherviselésbe.

Alig egy hónappal ezelőtt volt az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége, a Portfolio vezető elemzőjével, Madár Istvánnal beszélgetett a magyar gazdaságról.Hobbi

Azt is elárulta magáról bemutatkozásában, hogy szabadidejében gyermekkori álmának megvalósulásán dolgozik: Három nevű zenekarával próbál, koncertezik, CD-t ad ki. A youtube-csatornájukon klip is elérhető:

huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652