Egyre jobban hiányoznak a magyar munkások az Egyesült Királyságból
Gazdaság

Egyre jobban hiányoznak a magyar munkások az Egyesült Királyságból

Portfolio
2010 óta először csökkent az Egyesült Királyságban dolgozó külföldi EU-s munkavállalók száma, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb problémát jelent a brit cégeknek az üres pozíciók betöltése. A Brexit-párti kampány elsődleges célja a bevándorlás korlátozása volt, mostanra viszont látszik, hogy ez még nagy problémát okozhat a szigetországnak.
A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb adatai szerint 2018 első negyedévében 2 millió 292 ezer külföldi EU-s állampolgár dolgozott az országban, ami 1,2%-os csökkenést jelentett az egy évvel korábbi állapothoz képest. 2010 óta nem volt példa arra, hogy csökkent volna ez a szám.

Az országban dolgozó románok és bolgárok száma jelentős mértékben (közel 20%-kal) nőtt, hiszen előttük csak 2014-ben nyílt meg a szabad munkavállalás lehetősége, a többi nyolc kelet-közép-európai országból (köztük Magyarországról) származó munkások száma viszont csökkent.

A Brexit-pártiak valószínűleg sikerként élik meg a hírt, hiszen a kilépés mellett kampányolók egyik legfontosabb követelése a migráció korlátozásához való jog visszanyerése volt. Nem mindenki örül azonban a kelet-európai munkások távozásának: a helyi vállalatok közül sokan panaszkodnak az egyre nagyobb mértéket öltő munkaerőhiány miatt.

Ezt támasztja alá az angol jegybank (Bank of England) minap megjelent jelentése is, amely kiemeli, hogy az EU-s munkavállalók elvesztése tovább súlyosbítja a brit munkaerőhiányt.

A munkaerő-toborzási nehézségek egyre több szektort érintenek, ami a beszámolók alapján részben az EU-s bevándorlási folyamatok megfordulásának tulajdonítható.

- olvasható a vállalati beszámolókon alapuló jelentésben.

A leginkább érintett ágazatok a vendéglátás, illetve a feldolgozóipar, ahol kiemelkedően magas a kelet-közép-európai munkások aránya. A munkaerőpiac szűkülésével párhuzamosan tovább romlanak az Egyesült Királyság növekedési kilátásai, ami rossz hír, főleg úgy, hogy 2018 első negyedévében hatéves mélypontra esett a szigetország GDP-bővülési dinamikája.


(Bloomberg, Reuters)
(Címlapkép forrása: Shutterstock)
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652