Itt az MNB kamatdöntése!
Gazdaság

Itt az MNB kamatdöntése!

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően a mai ülésén a monetáris tanács nem változtatott sem az "irányadó" rátán (0,9%), sem pedig az egynapos betéti (-0,15%) és a hitel (0,9%) kamatszinten. A fő kérdés azonban nem ez, hanem hogy a jegybank miként kommentálja hamarosan megjelenő közleményében a gyengülő forintot, illetve még inkább az emelkedő hazai hozamokat.
Az elmúlt hónapokhoz képest izgalmasabban telhetett a monetáris tanácsülés, hiszen hosszú idő után érdemben megmozdult valami a nemzetközi tőkepiacon. Ugyanakkor a piaci megfigyelők egységesen úgy gondolták, hogy a jelenlegi kamatszintek mellett szorosan elköteleződő jegybank nem fog változtatni a monetáris kondíciókon, így sokkal érdekesebb lesz, hogy a 15 órakor megjelenő közleményben milyen utalásokat tesz a jegybank az elmúlt hetek tőkepiaci fejleményeire, illetve esetlegesen a lehetséges monetáris politika reakciókra.

Itt az MNB kamatdöntése!

Mi történt?

A forint egy hónap alatt közel 3%-ot gyengült az euróval szemben, ezzel közel kétéves mélypontjára ért. Bár más feltörekvő piaci devizákhoz képest az árfolyammozgás nem mondható jelentősnek, a mozgás hatására a kurzus kilépett az utóbbi hónapokban bemozgott sávjából, így a nagyon stabil árfolyam képe megingott.

A hosszabb kötvénypiaci hozamok 40-50 bázisponttal emelkedtek egy hónap alatt, a tízéves kötvény újra 3% felett hoz, ami utoljára tavaly ősszel, az MNB agresszív lazítási lépéseinek bejelentése előtt volt jellemző.

Az utóbbi napok új történése, hogy a bankközi kamatoknál, azaz a BUBOR-piacon is emelkedést láthattunk. A legrövidebb (egynapos, egyhetes) lejáratokon az emelkedés nem magyarázható a hagyományos módon, hiszen itt inkább a bankközi likviditási helyzet határozza meg a kamatokat, mintsem a monetáris politikával kapcsolatos távlati várakozások.

A jelenség mögött egy külső kockázati prémiumsokk áll, aminek hatására a feltörekvő piacoktól elvárt hozamok megemelkedtek. Ahogy azt írtuk, mindezt alapvetően három külső okkal lehet magyarázni:
  • A fejlett országok hozamkörnyezetének normalizálódásával a fejlett piacok vonzóbbá váltak, a feltörekvő piacok kisebb-nagyobb bajaira pedig érzékenyebbek lettek a befektetők.
  • A feltörekvő piacokon is felbukkan a hirtelen megugró inflációtól való félelem, ami növeli a kockázatokat.
  • Egyes feltörekvő piacokon komoly stabilitási problémák vannak, különösen Törökország és Argentína helyzetét találhatják izgalmasnak a külső megfigyelők.

Az MNB számára a legfontosabb kérdés, hogy a mostani sokk egy a pénzügyi kondíciókba tartósan beépülő elem, vagy inkább a bizonytalanság miatti nagyobb volatilitást látjuk csak, ami ha elmúlik, véget ér a mostani csapkodás és a hozamok is lejjebb mehetnek. Éppen ezért érzik úgy a piaci szereplők, hogy a jegybanknak érdemes lehet megszólalni, erre pedig ideális alkalom a kamatdöntés utáni (15 órakor megjelenő) közlemény.

A hagyományoknak megfelelően minderről hamarosan beszámolunk.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as