Plusz szabadnap jár a nemdohányzóknak - Te mit mondasz erre?
Gazdaság

Plusz szabadnap jár a nemdohányzóknak - Te mit mondasz erre?

Portfolio
Évente egy szabadnapot kapnak azok, akik soha nem gyújtanak rá, és önkormányzati intézménynél vagy gazdasági társaságnál dolgoznak - számol be a Délmagyar a szentesi példáról.

A szentesi pozitív példa

Az ötletet korábban egy képviselő, Rébeli-Szabó Tamás vetette fel, az üggyel már foglalkozott is Sztantics Csaba jegyző. Akkor arra jutottak, hogy szabadság kérdésében a vonatkozó jogszabályok a mérvadók, a testület legfeljebb javaslatot tehet.

Nem hagyták azonban annyiban és a törvényi rendelkezések vizsgálata után megállapították: nincs akadálya annak, hogy a munkavállaló kezdeményezésére ilyen kedvezményt biztosítson egy munkáltató. A határozat nemrég született meg a városházán.

Plusz szabadnap jár a nemdohányzóknak - Te mit mondasz erre?
Forrás: Szentesinfo A testületi ülések dokumentumai itt érhetőek el.
Az egyik óvodai körzet vezetője szerint a dolgozók nagyon örültek az újításnak, az önkormányzati szolgáltató kft-nél 5-6 dohányzó kollégáról tudnak, a többiek szintén kedvezően fogadták az intézkedést, amely hamarosan bekerül a munkaügyi szabályzatba. Aki időközben leszokik, az a dolgozó is megkaphatja a plusz szabadnapot.

Az érintettek írásban nyilatkoztak, hogy szeretnének-e élni a szabadnap lehetőségével. A tapasztalatok szerint a gyakorlatban senki nem akar visszaélni a lehetőséggel, és szerintük erre nem is lenne mód, mert mindenkit személyesen ismernek és tudják, ki dohányzik és ki nem. A kezdeményezés az egészséges életmódra próbálja ösztönözni a helyi lakosokat, egyfajta pozitív megkülönböztetésen keresztül.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre:

Vannak ehhez hasonló helyi példák máshol is. Csongrádon például egy plusz szabadnap jár az önkormányzatnál, illetve az önkormányzati intézményben dolgozóknak, akik vért adnak. A 2017. január elsején életbe lépett polgármesteri döntés értelmében az érintettek fizetett szabadnapot kapnak minden egyes véradás után és a csongrádi Gyógyfürdő és Uszodába is ingyenes belépőt kapnak.

Korábban Bába-Szabó Magda, a Generali Biztosító HR és Kommunikációs Igazgatóságának vezetője a Pénzcentrumnak ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a magyar kultúrában ez egy nagyon direkt beavatkozás lenne, amely személyiségi jogi kérdéseket is erősen feszeget.

Nagyban is készül valami?

A kormány illetékeseinek eddigi jelzései alapján fókuszban lesz az egészséges életmód a kormányzatban is. Orbán Viktor például erős ösztönzők alkalmazásáról beszélt.

Ennek kapcsán nem kell messzire menni, elég csak felidézni a jelenleg is létező negatív szabályozó eszközöket, így például a dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedéseket, vagy a népegészségügyi termékadó bevezetését.

Viszont ami újdonság lehetne, az a pozitív ösztönzők bevezetése, ami azt a célt szolgálná, hogy a lakosság minél nagyobb hányada vegyen részt szűrőprogramokon vagy éljen egészséges életet, amennyire csak a körülmények engedik számára. A szentesi példa a pozitív ösztönzés tipikus esete.
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
férfi pizsamában nézi a telefonját
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1132938888