Így lett a Pénzügyminisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériumból
Gazdaság

Így lett a Pénzügyminisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériumból

Portfolio
Hétfőn Áder János kinevezte a kormány 54 államtitkárát, így megtudhattuk, az egyes minisztériumokban kik felügyelik a szakmai munkát. Ezek alapján a régi Nemzetgazdasági Minisztériumban fel lehet fedezni néhány lényeges változást.
Azt már sejteni lehetett, hogy lesznek változások Varga Mihály minisztériumában, amikor kiderült, hogy ő a negyedik Orbán-kormányban pénzügyminiszter lesz az eddigi nemzetgazdasági miniszteri poszt után. Tegnapi hatállyal kinevezték az új Pénzügyminisztérium államtitkárait is, az ő neveik is megjelentek a hétfői Magyar Közlönyben:
 • Banai Péter Benő,
 • Hornung Ágnes,
 • Izer Norbert,
 • dr. Rákossy Balázs és
 • Tállai András.

Mindezek alapján nem változott, hogy továbbra is Banai Péter Benő felel az államháztartásért és a költségvetésért, Hornung Ágnes a pénzügyekért és Rákossy Balázs várhatóan az EU-források felhasználásáért.

Ami viszont új a fenti felállásban, hogy Izer Norbert eddigi adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár államtitkár lett. Korábbi feladatai alapján feltételezhetjük, hogy az adóügyekért fog felelni.

A Világgazdaság írta meg hétfő este, hogy Izer Norbert szakpolitikus lesz az adóhatóság legfőbb irányítója is. Az államtitkár további lépéseket ígért az adóadminisztráció csökkentésében - az adóhatóság mind több feladatot vesz majd át az adózóktól. Emellett Izer Norbert hatákonyabb együttműködést ígért az adószakma képviselőivel.

Kedd délután viszont a Pénzügyminisztérium helyesbítést küldött lapunknak ezzel kapcsolatban:

"A Pénzügyminisztériumban jelenleg ezen pozíció még nincs betöltve, a NAV-ot jelenleg Tamásné Czinege Csilla helyettes államtitkár vezeti, a pénzügyminiszter pedig irányítja. Izer Norbert a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. A NAV új vezetőjének kinevezésére hamarosan sor kerül".

Így lett a Pénzügyminisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériumból
Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium államtitkára átveszi a kinevezési okmányt Áder János köztársasági elnöktől (j) az Országház Vadásztermében 2018. május 22-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Azt is tudjuk ugyanis, hogy Tállai András az új kormányban már nem fogja vezetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkáraként dolgozik tovább.

Az is változás a PM esetében (az NGM-hez viszonyítva), hogy nincs munkaerőpiacért felelős államtitkár és gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár. A korábban kiszivárgott hírek szerint a gazdaságfejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerülhet, a munkaerőpiac viszont marad Varga Mihály alatt. Információink szerint a gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy ezek a feladatok júniustól kerülnek át az új innovációs minisztériumhoz, az átmeneti időszak alatt a PM alatt fognak futni. Ez annyiban bonyolítja a történetet, hogy minden hivatalos dokumentumra először az NGM helyett PM-et kell írni, majd a PM helyett ITM-et.

A Gazdasági Kabinet hétfői első üléséről megjelent hír és kép alapján viszont az látható, hogy Gondos Judit ott van Varga Mihály jobbján, így várhatóan továbbra is ő lesz a tárca közigazgatási államtitkára.

Így lett a Pénzügyminisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériumból
Kép és címlapkép forrása: NGM
A közlönyben megjelent, kormánytagok feladat- és határkörét tartalmazó rendelet értelmében a pénzügyminiszter a miniszterelnök gazdaságpolitikáért felelős helyettese. És mint ilyen felel:
 • adópolitikáért,
 • államháztartásért,
 • egészsé gbiztosítási járulékfizetés szabályozásáért,
 • foglalkoztatáspolitikáért,
 • ga zdaságpolitikáért,
 • gazdaságpolitika makrogazdasági szabályozásáért,
 • lakásgazdálkodásért és lakáspolitikáért,
 • nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért,
 • nyugdíjjárulék- és nyugdíjbiztosításijárulék-fizetés szabályozásáért,
 • pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért,
 • számviteli szabályozásért,
 • társadalmi párbeszédért,
 • területfejlesztés stratégiai tervezéséért.

Ebből az is kiderül, hogy a pénzügyminiszter nevezi ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséért felelős államtitkárt.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrump