Gazdaság

Könnyebben juthatnak pénzükhöz az autóbalesetek sérültjei

Portfolio
Az Európai Bizottság a mai napon négy területet érintő intézkedéscsomagot terjesztett elő a tőkepiaci unió és a bankunió kiépítésének előmozdítása céljából. Eszerint az EU fejlesztené az államkötvény-fedezetű értékpapírokat, segítené az ökológiai szempontból fenntartható finanszírozási formákat, könnyítené a kkv-k tőkepiaci finanszírozáshoz jutását, illetve szigorítaná a gépjármű-biztosítások szabályait.
1. Az államkötvény-fedezetű értékpapírok piacvezérelt fejlesztése: A Bizottság olyan új szabályokra tett javaslatot, amelyek lehetővé teszik, hogy új, piacvezérelt megoldások révén elmélyüljön az integráció és a diverzifikáció Európa pénzügyi szektorán belül, és ezáltal erősebbé és ellenállóbbá váljon a gazdasági és monetáris unió. A mai javaslattal elhárulnak az államkötvény-fedezetű értékpapírok piacvezérelt fejlesztését gátló indokolatlan szabályozói akadályok. Az említett értékpapírokat magánintézmények bocsátanák ki, euróövezeti államkötvények portfóliójára vonatkozó követelésként. A javaslat nem hat abba az irányba, hogy a kockázatokat és a veszteségeket az euróövezeti tagállamok közösen viseljék: a kockázatok és a veszteségek kizárólag a magánbefektetők között oszlanának meg. (Vagyis a javaslat nem jelent elmozdulást a sok ország által ellenzett közös kockázatú, nemzeti adósságot finanszírozó eurókötvény irányába.)

2. Fenntartható finanszírozás: A Bizottság ma előterjesztette első konkrét intézkedéseit annak érdekében, hogy az uniós pénzügyi szektor vezető szerepet tölthessen be a zöldebb és tisztább gazdaság megvalósításában. A bizottsági javaslatok megerősítik az EU elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a párizsi klímamegállapodás végrehajtása mellett. A pénzügyi szektor bevonása nagymértékben fokozza majd az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy csökkenjen Európa környezeti lábnyoma és növekedjen az uniós gazdaság fenntarthatósága és versenyképessége. A gazdasági tevékenységek fenntarthatóságát meghatározó kritériumokra vonatkozó új szabályoknak köszönhetően a korábbiaknál több forrás beruházására kerülhet majd sor fenntartható tevékenységekbe.

3. A kisebb vállalkozások tőkepiaci finanszírozáshoz jutásának megkönnyítése: A Bizottság új szabályokra tett javaslatot annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k) könnyebben jussanak finanszírozáshoz a nyilvános piacokon. Az EU-ban létrehozandó tőkepiaci unió ütemtervének részeként előterjesztett kezdeményezés várhatóan segíteni fogja az uniós kkv-kat abban, hogy könnyebben és kisebb költséggel vehessék igénybe a piaci alapú finanszírozási lehetőségeket - pl. a tőzsdei jegyzést -, és ezáltal növekedni tudjanak.

4. Szigorúbb gépjármű-biztosítási szabályok: A Bizottság javaslatot tett az uniós gépjármű-felelősségbiztosítások szigorítására, a gépjárműbalesetek áldozatainak védelme és a biztosítottak jogainak hatékonyabb érvényre juttatása céljából. A mai javaslat többek között biztosítani fogja, hogy a gépjárműbalesetek áldozatai még a biztosító fizetésképtelensége esetén is megkapják az őket megillető kártérítés teljes összegét. Ezen túlmenően a módosított szabályok biztosítják majd, hogy azok a károsultak, akik egy másik uniós tagállamban már rendelkeznek korábbi kártörténettel, ugyanolyan elbánásban részesüljenek, mint a belföldi kötvénytulajdonosok, és potenciálisan előnyösebb biztosítási feltételek vonatkozzanak rájuk.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco