Az olasz után hirtelen itt a spanyol para: össztűz alatt az egész régió
Gazdaság

Az olasz után hirtelen itt a spanyol para: össztűz alatt az egész régió

Portfolio
Erőteljesen esnek ma az olasz és spanyol piacok, az eurózónában pedig a menedékkeresés jelei látszanak azután, hogy ma délelőtt bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel szemben egy sok évvel ezelőtti súlyos korrupciós ügy bírósági eredménye miatt. A spanyol fejlemények tehát "rátettek egy lapáttal" arra, hogy a formálódó olasz kormány költségvetési tervei miatt a héten már egyébként is igencsak ideges volt a piac.

A spanyol ügy lényege röviden:

  • A spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is
  • Az intézményes korrupcióról szóló ügy 1999-2005 közöttre nyúlik vissza, jórészt José Maria Aznar kormányának idejére, ami alatt Mariano Rajoy mostani spanyol miniszterelnök kormánytag és néppárti vezető tisztségviselő is volt
  • Éppen ezért személyesen leginkább őt támadják most a spanyol pártok vezetői: a szocialisták nyújtották be a bizalmatlansági indítványt, míg az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt előrehozott választásokat követel (ők az indítványt nem támogatják és ha nem oszlatják fel a parlamentet, akkor ők is bizalmatlansági indítványt nyújtanak be), noha eddig a fontos szavazásokon támogatta Rajoy-ék Néppártját.
  • Rajoy azzal védekezett, hogy a tegnapi bírósági ítélet nem jogerős, pártja pedig fellebbez ellene, ráadásul "a kormány egyik tagját sem ítélték el." Ma a bizalmatlansági indítvány benyújtása után azt is mondta: az sok bizonytalanságot okoz, rossz Spanyolországnak, rossz a spanyoloknak, árt a stabilitásnak és a gazdasági javulásnak.
  • Spanyolországban eddig ez a negyedik bizalmatlansági indítvány, amely akkor sikeres, ha általa új miniszterelnök lesz (ez lehet a kormánypárt soraiból is és az ellenzékből is), ezért a Ciudadanos azt követelte Rajoytól, hogy új miniszterelnök megnevezése helyett a parlament oszlassa fel magát és így legyenek előrehozott választások.
  • A spanyol kormányfő ellen egyébként tavaly a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség már kezdeményezett bizalmi szavazást a kormánypárt korrupciós ügyei miatt, de akkor a képviselők többsége elutasította Rajoy leváltását - emlékeztet az MTI.
  • A szocialistáknak és a Ciudadanosnak együtt a Politico összefoglalója szerint mintegy 35%-os támogatottsága jönne össze, míg a kormányzó Néppártnak 33%, így tehát a két pártnak együtt valóban érdeke lehet az előrehozott választások kikényszerítése
  • Mariano Rajoy kormányfői mandátuma 2020-ig tartana, így tehát a ciklusból még bőven lenne hátra, ráadásul Rajoy dolgát egyébként is megnehezítette a katalán függetlenségi törekvések kezelése, elfojtása, amely törekvések most akár újabb lendületet is kaphatnak.

Mi történik a piacpkon?

A Commerzbank gyorselemzése szerint ha tényleg előrehozott választások lesznek (előbb-utóbb ez bekövetkezhet szerintük), akkor attól nem kell tartani, mint Olaszországban, hogy a hatalomra kerülő pártok (közülük legerősebb a Ciudadanos lehet) bőkezű osztogatást és bevételcsökkentést hajtanának végre. Azaz várhatóan nem lazulna fel érdemben a spanyol költségvetési politika.Mégis bizonytalanabbá vált Spanyolország, illetve Katalónia sorsa is és ez az egyébként is megmaradt olasz piaci aggodalmakkal együtt ma erőteljes eladói nyomást váltott ki mindékét nagy eurózóna periféria oszágban, aminek hatásai más piacokon is érződnek: a portugál is szenved, míg a menedékkeresés jegyében a német államkötvénypiac erősödik.

Nem túl nyugtató jel, hogy ezen a héten akkorát ugrott a 10 éves német államkötvény árfolyama (akkorát esett a hozama), mint utoljára 2012-ben, az eurzóna adósságválság tetőfoka környékén. A spanyok és olasz tőzsdeindex 2% körüli esésben jár, és jelentős mínuszban járnak főként az olasz bankok. További részletek:Az olasz rövid, közép és hosszú hozamok napok óta meredeken emelkednek a masszív tőkekivonás miatt, és amint látjuk, ez elkezdte felhajtani a spanyol hozamokat is, ez pedig a mai felfordulással a jövő héten folytatódhat még.

Az olasz után hirtelen itt a spanyol para: össztűz alatt az egész régió


Az olasz után hirtelen itt a spanyol para: össztűz alatt az egész régió
A bizonytalan helyzet egyúttal az államcsőd kockázat elleni biztosítás éves díját (CDS) is elkezdte emelni, ezt látjuk az alábbi ábrán, míg alatta az olasz kötvénypiacot elért rekord mértkű tőkekivonás mértéke látszik.

Az olasz után hirtelen itt a spanyol para: össztűz alatt az egész régió
Az EPFR Global adatai szerint múlt héten rekord szintű, 380 millió dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők az olasz részvényalapokból, miután nagy az aggodalom a piacokon az eurószkeptikus erők kormányalakításával kapcsolatban. Legutóbb 2014 közepén volta hasonló mértékű tőkekivonás, amikor az olaszok újabb recesszióba süllyedtek. Egyébként az olasz alapok mellett az egyéb európai kötvény- és részvényalapokat sem kímélik a befektetők, ezekből összesen 4,4 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki múlt héten.


(Címlapkép forrása: JAVIER SORIANO / AFP)
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652