Gazdaság

Pénteken szavaz a spanyol parlament a miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról

MTI
A spanyol parlament pénteken szavaz a Mariano Rajoy konzervatív miniszterelnök elleni bizalmatlansági indítványról, amelyet az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyújtott be a múlt hét végén.
Ana Pastor házelnök hétfői döntése értelmében a szavazást megelőző vitát a törvényhozás csütörtökön folytatja le. A kormányfő leváltásához a 350 fős parlament abszolút többségének, 176 képviselőnek a támogató szavazata szükséges.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE jelenleg 156 biztos szavazattal bír, köszönhetően az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártoknak, amelyek támogatják, hogy Pedro Sánchez vezetésével szocialista kormány alakuljon Spanyolországban.

Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középutas párt nem támogatja a szocialista kormány megalakítását, amely helyett előrehozott választások kiírását szorgalmazza.

A spanyol parlament katalán és baszk nacionalista pártjainak támogatása nélkül nem tud átmenni a bizalmatlansági indítvány a parlamenten, ám ezek a pártok egyelőre mindössze kritikát fogalmaztak meg a szocialista vezetővel szemben, amiért még nem kérte támogatásukat külön-külön.

A PSOE azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, hogy a spanyol központi büntetőbíróság ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.

A pártra 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki a bíróság. A PP közölte: fellebbez a nem jogerős ítélet ellen, és hangsúlyozta, hogy sem a jelenlegi, sem a korábbi pártvezetés nem volt gyanúsított az ügyben.

A spanyol parlament tavaly már elutasított egy Mariano Rajoy elleni bizalmatlansági indítványt, amelyet szintén a kormányzó párt körül kirobbant korrupciós botrányok indokoltak.
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652