Előfizetői tartalom

Ezért halogatják a családalapítást a magyar nők

Magyarországon családonként 1,5 gyermek születik, pedig a legtöbben 2 vagy több gyermekre vágynak. Ráadásul a mostani arány messze nem elég a népességszám stabilizálásához, ezért az utóbbi évek kormányzati intézkedései számos módon próbálták ösztönözni a gyermekvállalást, és úgy tűnik, a jövőben is kiemelt cél lesz a demográfiai helyzet javítása. De milyen tényezők hatnak a nők gyermekvállalási kedvére? Mi köze van ennek az oktatáshoz, a munkaerőpiaci körülményekhez, a munka és a magánélet egyensúlyához, és az okostechnológia térnyeréséhez? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ Spéder Zsolt, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) igazgatója és Nagy Beáta, a Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ társigazgatója.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt időszakban többször elmondta, hogy az új kormányciklus legfontosabb feladata Magyarország demográfiai problémájának megoldása lesz. Az eddigi intézkedések ellenére sem állt meg ugyanis a népesség fogyása: évente egy kisvárosnyi lakosság tűnik el az országból, aminek számos oka van. Az egyik, hogy a születésszám tartósan alacsony...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés