Gazdaság

Félretolják a "mumust" a kormányra készülő olasz pártok, megtépték az eurót

Portfolio
Ne akarjon gazdasági miniszter lenni az új koalíciós kormányban Paolo Savona, a piacok szemében "mumusnak" tekintett, erősen eurószkeptikus professzor, hogy így meg tudjon alakulni az új koalíciós kormány - erre szólította fel szerda kora este az Öt Csillag Mozgalom Savonát a Reuters tudósítása szerint. A hírre az egyébként is erősödésben lévő eurót megtépték, az olasz hozamok pedig beszakadtak, hiszen Savona félreállításával tényleg esélyes, hogy meg tud alakulni a két párt koalíciós kormánya újabb választások nélkül. Napközben már jöttek hírek, amelyek ebbe az irányba mutattak.

Mi történt és hogyan tovább?

A piacok szemében nemcsak az lehet kedvező, hogy az eurókilépést többször nyíltan is támogató Savonát félreállítaná az Öt Csillag Mozgalom, hanem az is, hogy nem lennének újabb (időrabló és a bizonytalanságot több hónapig fenntartó) választások és így a populista pártok nem erősödnének tovább. A Liga ugyanis a márciusi választásokon elért 17% körüli eredményéhez képest a friss eredmények szerint már 25% körül jár, miközben az Öt Csillag 32% körül stagnál, így a két párt összefogásával már bőven meg lett volna a kormányzáshoz szükséges többség az olasz parlamentben.

Az persze továbbra is bizonytalan, hogy ha az Öt Csillag és a Liga együtt kormányra tud kerülni egy az államfő számára is elfogadható gazdasági miniszter mellett, akkor mégis milyen kormányprogramot fognak megvalósítani, mennyire akarják majd fellazítani a költségvetési politikát és az európai gazdasági kormányzás kereteit. A két párt által aláírt kormányszerződés alapján ugyanis 5-7%-os GDP-arányos deficit alakulhatna ki és a maastrichti kritériumok szorító kereteit is tágítani akarnák az olasz vezetők.

Egyelőre tehát ezekre a lényeges kérdésekre még nem tudjuk a választ, de a befektetők mégis fellélegzéssel reagálnak Savona félreállítására. Ez első reakcióként érthető, hiszen az államfő vasárnap az ő személye miatt emelt kvázi politikai vétót a két párt kormányalakítására. Más kérdés, hogy az Öt Csillag az államfői döntés előtt makacsul ragaszkodott Savona személyéhez, amely hozzáállással előre tudhatta, hogy ki fogja provokálni a vétót és azt, hogy az államfő inkább a szakértői kormány felkéréséhez fog folyamodni.

A szakértői kormány megalakítására hétfőn felkért Cottarelli az elmúlt két napban azzal szembesült, hogy egyik lényeges politikai erő sem áll mögé, így nem fog bizalmat kapni egyik parlamenti házban sem. Ez azt jelentené, hogy csak ügyvezető kormányként tudna dolgozni, aminek korlátozott lehet az értelme.

Az Öt Csillag mai felszólításával tehát oda jutottunk, hogy a párt engedett, visszahívta Savonát annak reményében, hogy egy másik gazdasági minisztert már elfogad az államfő és így meg tud alakulni a koalíciós kormány. Ha így nézzük: az államfő által vasárnap Savonával szemben alkalmazott politikai vétó végülis elérte a célját: a nyíltan eurószkeptikus Savona nem lesz miniszter az Öt Csillag és a Liga kormányában.

Hogyan reagáltak a piacok?

Az Öt Csillag felőli felszólítás hírére az euró 1,1620-ról 1,1670 közelébe ugrott (reggel még a bizonytalanság mellet 1,1520 körül is járt, de napközben már jókora emelkedést produkált). Az olasz 2 éves államkötvény hozam a bejelentés előtti 1,9% körüli szintről 1,65% körülig esett, a 10 éves hozam pedig 3,05% körülről 2,90% körülig süllyedt. A kedvező fejleményt a forint is megérezte: az euróval szembeni jegyzése 319,8-ról 3193-ig ereszkedtek estére a bankközi piacon.

Mivel a hír a nyugat-európai tőzsdezárás előtti percekben érkezett, így a tőzsdéken az utolsó pillanatban volt egy "rántás", de a fejleményeket majd csak holnap tudják lereagálni igazán.

Félretolják a


Félretolják a
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház