Gazdaság

Újra nekifutna az olasz kormányalakításnak a két nagy párt, esnek a hozamok

Portfolio
Napról-napra változik, hogy mi a legvalószínűbb forgatókönyv az olasz belpolitikai káoszban és ezáltal a piacok iránya is markánsak változik. Szerda reggel a Reuters úgy értesült, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Liga újra megpróbálna kormányt alakítani, de nem az eurószkeptikus pénzügyminiszter-jelölt Savonával, hanem egy másik névvel és bevonnák a kormányzásba az Olaszország Barátai formációt is. Közben egy másik hír ennek ellentmond, hiszen a Liga vezetője azt szorgalmazza, hogy mielőbb újabb választásokat írjon ki az államfő.

Mi a helyzet most?

A tegnap durván szétütött olasz eszközök az újabb kormányalakítás esélyére, illetve az eurószkeptikus pénzügyminiszter-jelölt helyett egy másik név reményére elkezdtek erősödni: a tőzsde emelkedik, az olasz hozamok esnek és a mélybe hulló euró is elkezdett visszaerősödni. A Liga-vezér által szorgalmazott újabb választások (amelyek nagy nyertese a felmérések szerint éppen a Liga lenne) viszont inkább elbizonytalanítóak lehetnek a piacoknak.

Közben a hétfőn kormányalakítással megbízott ex-IMF-es Cottarelli ma reggel újra informális egyeztetéseket folytatott Mattarella államfővel. Nagy kérdés, hogy ő meg tudja-e alakítani a kormányát (pontosabban a parlament két házában megkapja-e a bizalmat), mert eddig egyetlen nagy párt sem jelezte támogatását. Így viszont kérdéses, hogy van-e értelme Cottarellinek ügyvezető kormányt alakítani, hiszen az eddigi kormány Paolo Gentolini vezetésével is ügyvezető még, így akár ők is el tudnák kezdeni előkészíteni/elfogadásig elvinni a 2019-es olasz költségvetést.

Ha megalakulna Cottarelli vezetésével az új kormány, esélyes, hogy Olaszország történetében ritka módon már a forró nyári hónapban, júliusban megtartanák az újabb olasz választásokat.

Mi történik a piacokon?

Az Ötcsillag Mozgalom és a Liga vezetésével, Savona pénzügyminisztersége nélkül esetleg mégis megalakuló kormány reményére ma erősödnek az olasz eszközök és ezáltal az európai piacok is.

A 2 éves olasz kötvényhozam tegnap átmenetileg 2,7% körülig ugrott, most 2,10% körül jár (ma reggel óta már kb. 30 bázispontos az esés). A 10 éves hozam 3,2% körülről 3% körülig süllyedt, az olasz bankindex 2% feletti ugrást mutat, az olasz tőzsdeindex pedig 1,5% körüli emelkedést mutat. Az 5 éves olasz CDS-ár 15 bázispinttal 270 bázispont körülig süllyedt.

Az enyhülő olasz piaci feszültség az eurót is erősíti a dollárral szemben az előző napok mélyrepülése után: a kora reggel még 1,1520 körüli árfolyam mostanra 1,16-ig visszakapaszkodott, ez pedig a forintot is erősíteni tudta a kora reggeli 321 körülről 319,5 körülig az euróval szemben.

Újra nekifutna az olasz kormányalakításnak a két nagy párt, esnek a hozamok
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház