Bréking: itt a bejelentés, az USA vámokat vet ki az EU-s alumíniumra és acélra
Gazdaság

Bréking: itt a bejelentés, az USA vámokat vet ki az EU-s alumíniumra és acélra

Portfolio
Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter ma bejelentette: holnaptól kezdve az Európai Unió, Kanada és Mexikó sem mentesül az Egyesült Államok által még márciusban kivetett acél- és alumíniumvám alól.

Lépett Kanada is

Az EU után Kanada is válaszolt az USA importvámjaira: az északi szomszéd 25, illetve 10%-os vámokat helyez kilátásba az USA-ból érkező acél- és alumíniumportra. (CNBC)

Londonból üzenik: Trump lépése meg se kottyan az EU-nak

Londoni pénzügyi elemzők szerint elhanyagolható közvetlen hatása lesz az Európai Unió gazdaságaiban az acél- és alumíniumtermékekre péntektől érvényesítendő megemelt amerikai importvámoknak, de a kereskedelmi feszültség eszkalációjának lehetősége árthat a beruházásoknak. Tovább a cikkhez

A németek elutasítják Trump döntését

A berlini vezetés szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan. Washington lépése veszélyes is, mert beindíthatja az "eszkaláció spirálját" - áll a közleményben, amely szerint a német kormány továbbra is kiáll a kereskedelem szabadsága, a piacok nyitottsága és a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezése, a "multilaterális megközelítés" mellett. (MTI)

Regált az EU

Cecilia Malmstrom EU-s kereskedelmi biztos az amerikai döntésre reagálva kijelentette, hogy a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) jogi eljárást kezdeményeznek az ügyben, emellett pedig az amerikai lépéssel arányos ellenintézkedéseket készítenek elő.

Rugalmasak maradnak, lehet velük tárgyalni

Ross kiemelte, hogy az érintett országok esetleges retorziója esetén is készek tovább tárgyalni, "Trumpnak ugyanis hatalmában áll bármikor változtatni" a jelenlegi helyzeten.

Ők azok, akik engedményeket kaptak

Argentínával, Brazíliával és Ausztráliával sikerült megállapodni egy vámmentes kvótáról, így ők eddig a határig teljes mentességet kapnak. Dél-Korea szintén kapott vámmentességet egy meghatározott kvótáig, ez azonban csak az acélkereskedelmet érinti, az alumíniumot nem.

Itt az indoklás is

Ross elmondása szerint Kanada és Mexikó azért nem kap további mentességet, mert nem haladt kellő tempóban a NAFTA újratárgyalásának folyamata, ráadásul továbbra sincs láthatáron egy lehetséges időpont, amikor a tárgyalások lezárulhatnak. Az EU kapcsán hangsúlyozta, hogy bár történt előrehaladás a kereskedelmi tárgyalásokban, annyit nem sikerült letenni az asztalra, hogy meghosszabbítsák az átmeneti mentességet.

Itt a nagy bejelentés: élesednek az amerikai vámok

Magyar idő szerint háromnegyed 4-kor Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy holnaptól kezdve 25%-os és 10%-os vám terheli az EU-ból, Mexikóból és Kanadából érkező acél- és alumíniumimportot.

Vagyis az USA egyik ország esetében sem hosszabbította meg az átmeneti mentességet.

Nagy bejelentésre készül Trump: kitörhet az USA és az EU közötti kereskedelmi háború

Ma van a határideje az EU átmeneti mentességének az Egyesült Államok által még márciusban kivetett acél- és alumíniumvámok alól. Épp egy hónappal ezelőtt Donald Trump amerikai elnök meghosszabbította ezt a mentességet, most azonban komoly esély van rá, hogy a ma esedékes bejelentésekor nem kegyelmez majd. Ebben az esetben az EU azonnali válaszcsapásokról dönthet, ami hosszú ideje nem látott mélypontra lökheti a transzatlanti viszonyt.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter figyelmeztette az amerikai kormányt és Donald Trumpot, hogy amennyiben bevezetik az EU ellen a még márciusban elfogadott alumínium - és acélvámokat, akkor nem lesz más választása az EU-s vezetőknek, minthogy visszatámadjanak, kereskedelmi háborúba sodorva ezzel a transzatlanti szövetséget.

A felelősség kizárólag az amerikai kormányt terheli: nekik kell eldönteniük, hogy akarnak-e egy kereskedelmi háborút legfontosabb partnerükkel. Azt viszont tudniuk kell, ha a háborút választják, az EU hezitálás nélkül lépni fog.

- fogalmazott Le Maire, majd hozzátette, hogy az acél- és alumíniumipart sújtó többletkapacitás forrása Kína, ezért az USA húzása igazságtalan és kontraproduktív lenne.

A francia pénzügyminiszter egyébként ma fogadta Wilbur Ross amerikai kereskedelmi minisztert, hogy a határidő lejárta előtt utoljára megpróbálja elkerülni a nyílt kereskedelemi konfliktust, a kilátások azonban nem túl jók. A Financial Times beszámolója szerint Ross tegnap az OECD párizsi kereskedelmi konferenciájára Párizsba érkezve egyértelművé tette, hogy Trump (és az amerikai kormány) nem szándékozik meghátrálni, és nem tervezi, hogy végleges mentességet ad az EU-nak az acél- és vámtarifák alól.

A két fél közötti tárgyalást megnehezíti, hogy míg az amerikaiak konkrét engedményeket várnak, mint például azt, hogy az EU csökkentse az amerikai gépkocsibehozatalra vonatkozó 10%-os vámot, illetve egyezzen bele egy acél- és alumíniumkvótába, addig az európaiak nem hajlandók "fegyverrel a fejükhöz szorítva" tárgyalni, csak akkor, ha az USA-tól végleges mentességet kapnak.

Ross az EU-s kritikákra és fenyegetésekre reagálva annyit mondott, hogy a kínaiak is megkapták a nyakukba a vámokat, most pedig mégis tárgyalóasztalnál ülnek velük, hogy megoldást találjanak az Egyesült Államok - Trump szerinti - egyik legnagyobb problémájára, az óriási külkereskedelmi deficitre.

Miről van szó?

Donald Trump március 8-án jelentette be, hogy az USA 10%-os importvámot vet ki az országba érkező alumíniumra, az acélimportot pedig 25%-os tarifával terheli majd.

Az amerikai elnök már akkor hozzátette, hogy rugalmasak lesznek azokkal az országokkal szemben, akik konstruktívan állnak a nemzetközi kereskedelem igazságosabbá tételéhez, vagyis mentességet lehet szerezni a tarifa alól, ehhez azonban engedményeket vár a kereskedelmi partnerek részéről. Az igazi kérdés az volt, hogy mi lesz Kanada, Mexikó és az Európai Unió sorsa ebben a kérdésben.

Kanada és Mexikó a NAFTA kereskedelmi szerződés feltételeinek újratárgyalásának idejére mentességet kapott az Egyesült Államoktól: amennyiben az új megállapodás figyelembe veszi az USA akaratát, úgy ők végleges mentességet kaphatnak a vámok alól (bár ennek kapcsán is felröppentek hírek, hogy Trump nekik sem fog kegyelmezni). Az EU-val kapcsolatban viszont nem volt ilyen egyszerű a helyzet: kezdetben április végéig kapott átmeneti mentességet kapott az EU (a vám ugyanis a március 8-ai bejelentést követően 15 nappal életbe lépett), amit annak lejárta előtt az utolsó pillanatban Trump május végéig meghosszabbított.

Most megint elérkezett a határidő, és kérdés, hogy mit lép erre az amerikai elnök.

Trump ezúttal nem kegyelmez?

Félő, hogy az amerikai elnök ezúttal nem kegyelmez, és nem hosszabbítja meg az EU vámmentességét, súlyos csapást mérve ezzel a kétoldali kapcsolatokra. Több dologból is erre lehet következtetni:

  • Wilbur Ross fent említett hozzáállása, megfejelve azzal a kijelentésével, hogy az USA-nak "rengeteg panasza van az EU-s kereskedelemmel kapcsolatban", nem sok jót jelenthet.
  • Nem adnak okot túlzott optimizmusra Cecilia Malmstrom EU-s kereskedelmi biztos szavai sem, aki keddi európai parlamenti felszólalásában úgy fogalmazott, hogy reálisan nézve nincs sok remény egy kvóta- és vámmentes megállapodásra.
  • Az is közismert, hogy Trump általában véve ki nem állhatja azt, amit az Európai Unió képvisel, legalábbis a kereskedelemben: adott egy 28 országból álló blokk, amellyel nem tud országonként kétoldali megállapodást kötni, még ha azt olyan nagyon is szeretné, mint Franciaország esetében. Az elnök emellett többször is elfogadhatatlannak nevezte az USA jelentős kereskedelmi hiányát az EU-val szemben, amelyért az aszimmetrikus vámkulcsokat teszi felelőssé. Különösen sok kritikát kapott Németország, azon belül is a német autógyártók. A legújabb hír ennek kapcsán, hogy sajtóértesülések szerint Trumpot annyira zavarják a New York belvárosában cirkáló német luxusautók, hogy a gyártók kitiltását fontolgatja.

Jöhet az EU ellencsapása?

Bár nem lenne példátlan eset, hogy Trump az utolsó pillanatban megenyhüljön, és ma esedékes bejelentésében megkegyelmezzen legfontosabb szövetségeseinek, valószínűbbnek tűnik, hogy beleáll az EU-val szembeni konfliktusba. Ahogy azt a francia és a német pénzügyminiszter is egyértelművé tette a napokban, ebben az esetben azonnali válaszcsapás várható az EU részéről. Ennek keretrendszerét már március elején kidolgozták:

a tervek szerint az EU az amerikai vámok által sújtott termékek értékének megfelelően vetne ki 25%-os vámot amerikai termékekre, köztük ruházati és kozmetikai cikkekre, whiskykre, különböző mezőgazdasági termékekre, motorkerékpárokra, illetve egyéb ipartermékekre.

Az EU-s megtorlást Magyarország is megérezné, hiszen a 25%-os vám június 20-ától történő kivetéséből fakadó áremelkedés a hazai fogyasztói árakban is megjelenne.

(FT, Washington Post, Euronews)

(Címlapkép forrása: YURI GRIPAS / AFP)

1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock