Órákon belül megbuktatják a spanyol kormányfőt
Gazdaság

Órákon belül megbuktatják a spanyol kormányfőt

Portfolio
Ma délben szavaznak a spanyol törvényhozásban Mariano Rajoy kormányfő bizalmatlansági indítványáról és mivel az ellenzéki szocialista pártnak sikerült hat kisebb pártot maga mögé állítania, így várhatóan meg tudják buktatni Rajoyt. Helyére a szocialista pártelnök Pedro Sanchez léphet, aki már a tegnapi parlamenti vitában kvázi kormányprogramot hirdetett.
Azok a pártok, akik várhatóan kifejezik a bizalmatlanságot Rajoyyal szemben, abszolút többséget mutatnak fel a spanyol törvényhozásban, így tehát a spanyol kormányfői pozícióban várhatóan csak órái vannak hátra.

A bizalmatlansági indítványt azután nyújtották be a szocialisták, hogy múlt héten bírósági ítélet született egy régi nagy spanyol korrupciós ügyben, amelyben Rajoy pártja is érintett, illetve az ítélettel érintett időszakban Rajoy már kormánytag, illetve vezető tisztségviselő volt a pártban is. Ezeket használta ki az indítvány alátámasztása során a szocialista Sanchez, aki már jelezte is, hogy be fogja tartani azt a költségvetési törvényt, amelyet múlt hónapban fogadott el a parlament. Sanchez az elszakadni akaró katalánokkal is egyezkedne, igaz nem engedné, hogy függetlenségi népszavazást rendezzenek.

Megtiszteltetés volt Spanyolország miniszterelnökének lenni - mondta Mariano Rajoy spanyol kormányfő a madridi parlamentben pénteken, az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájának végén. Mariano Rajoy még a szavazás előtt, elsőként gratulált Sáncheznek a parlamenti pulpitusról. "Demokrataként el fogom fogadni a szavazás eredményét" - hangsúlyozta. Rövid beszédében elmondta: jobb állapotban adja át az országot, mint ahogy azt átvette. "Bárcsak az utódom is elmondhatja majd ugyanezt" - tette hozzá. A miniszterelnök szólt arról, hogy úgy véli, teljesítette a politika alapvető felhatalmazását, amely az emberek életének javítása. Egyúttal elnézést kért azoktól, akik megbántva, sértve érezte magukat általa. "Köszönöm mindenkinek, különösen a pártomnak, amely nélkül semmi sem lett volna lehetséges" - mondta Mariano Rajoy.

Nehéz lesz Sanchez dolga is, mivel pártja jelenleg a 350 fős parlamentben csak 84 hellyel rendelkezik, így nagy kérdés, hogy mennyire lesz stabil a kormánya a 2020 közepén esedékes normál választásokig. Éppen emiatt sok megfigyelő szerint esélyes, hogy előrehozott választások lesznek majd Spanyolországban - mutat rá a Reuters.

Órákon belül megbuktatják a spanyol kormányfőt
Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök beszél az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájában Madridban 2018. május 31-én. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azután nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormányfő ellen, hogy a spanyol központi büntetőbíróság nem jogerős ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is, amiért 245 ezer euró (mintegy 78 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rájuk a bíróság.
A mai szavazás előzményei bővebben:Címlapkép és kép forrása: MTI/EPA pool/Juan Carlos Hidalgo
mol olajipar
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652