Az európaiak lesöpörték az asztalról Trump javaslatát - Nem kérnek Oroszországból
Gazdaság

Az európaiak lesöpörték az asztalról Trump javaslatát - Nem kérnek Oroszországból

Portfolio
Donald Trump megérkezett a G7 találkozóra, ahol minden bizonnyal nem lesz felhőtlen a tárgyalás, hiszen az amerikai elnök gondoskodott róla, hogy a kereskedelmi háború és az iráni atomalku mellé újabb témát találjanak maguknak a felek, ez pedig Oroszország visszavétele a társaságba. A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport európai tagjai - Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország - pénteken megegyeztek arról, hogy nem akarják kiegészíteni Oroszországgal a fórumot, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök korábban javasolta. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk a találkozó előtt azt mondta, hogy "Washington nemzetközi egyezmények átírására irányuló igyekezete fenyegetést jelent a hidegháború utáni nemzetközi rendre nézve".

Trump ezt jól kitalálta!

Nem jelent meglepetést, hogy az európai országok elutasítják Oroszország felvételét/visszavételét a fejlett ipari országok tanácsába. Valójában minden bizonnyal Donald Trump sem gondolta igazán komolyan, hogy ki lehetne egészíteni a G7-csoportot Oroszországgal, hiszen az elmúlt időszakban egyáltalán nem az enyhülés irányába mozdult el a nyugati világ és az oroszok közötti viszony. Trump célja sokkal inkább az lehetett, hogy elsősorban ne a valós problémákról - az amerikai protekcionizmus, az importvámok kivetése, vagy pl. az iráni atomalku felrúgása - essen szó a találkozón, miközben ő idejekorán elhagyja a csúcsot.

Oroszország nélkül képzelik el a jövőt az európaiak

A világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7-csoport európai tagjai - Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország - pénteken megegyeztek arról, hogy nem akarják kiegészíteni Oroszországgal a fórumot, ahogy azt Donald Trump amerikai elnök korábban javasolta. A felek Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére folytattak megbeszéléseket még a kanadai csúcstalálkozó kezdete előtt, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a kérdésben. Macron, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit kormányfő és Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök hangsúlyozták, hogy az európai álláspont Oroszország visszatérése ellen szól. A vezetők egyúttal éberségre intették a G7-et Moszkvával szemben, de nem zárkóztak el a párbeszéd megteremtésének lehetőségétől. Ez egyfajta engedmény Conténak, aki korábban támogatta Trump felvetését a G8 felélesztéséről - írta az AFP francia hírügynökség.

Conte miniszterelnök úr elmagyarázta, hogy az olasz parlament élére megválasztott szövetség az Oroszországhoz való közeledést akarja hangsúlyozni, és ezt számításba kell venni a közös nyilatkozat megfogalmazásakor

- közölte a párizsi elnöki palota. "Ezért megvizsgáltuk a közlemény végső verzióját, és úgy alakítottuk, hogy az elfogadható legyen mindenki számára" - tették hozzá. A G7 egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban is ülésezett, de Moszkvát 2014, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra.

Mindaddig nem bocsátkozhatunk tárgyalásokba a kérdésről, amíg meg nem győződtünk róla, hogy Oroszország megváltoztatja viselkedését, és új útra tér

- hangsúlyozta a Sky News brit hírcsatornának Theresa May. Oroszországgal a Krím félsziget bekebelezése miatt függesztették fel az együttműködést - emlékeztetett egy francia tanácsadó. "A Krím napjainkban is megszállás alatt van, és az ukrajnai konfliktus lezárását célzó minszki egyezményt sem tartották be, azaz nem adottak a feltételek ahhoz, hogy tárgyaljunk a témáról" - hangsúlyozta. A találkozó előtt Donald Trump "dobta be", hogy Oroszországot vissza kellene venni a legfejlettebb országok találkozójába. azt mondta, hogy Oroszországnak is részt kellene vennie G7 találkozón. "Miért tartunk úgy tanácskozást, hogy Oroszország azon nem vesz részt?" - kérdezte Trump. Az ügyben szűkszavúan nyilatkozó amerikai elnök még hozzáfűzte, hogy Oroszországnak a tárgyalóasztal mellett a helye. Trump helyi idő szerint délután egy órakor érkezett meg a csúcstalálkozó helyszínére, a kanadai La Malbaie-ba. Az elnök "nagyon szívélyes" hangvételű informális megbeszélést folytatott Macronnal a kereskedelemről és Észak-Koreáról - közölte a francia államfői hivatal. (MTI/Portfolio)

Megkezdődött a találkozó

Feszült légkörben kezdődött meg a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) csúcstalálkozója a kanadai La Malbaie-ben pénteken. Az Európai Unió vezetői, illetve az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Olaszország, Franciaország, Japán és Nagy-Britannia állam- és kormányfőinek találkozójára árnyékot vet, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya több kérdésben gyökeresen más nézeteket vall, mint európai partnerei.


LARS HAGBERG / AFP
A helyzet annyira elmérgesedett, hogy egyelőre azt sem tudni, ezúttal elfogadnak-e közös zárónyilatkozatot. Az Atlanti-óceán két oldalán az iráni atomalku, a védővámok és a klímavédelem terén is homlokegyenest eltérő állásponton vannak a politikusok. Trump azon is gondolkozott, hogy nem vesz részt a csúcstalálkozón. Végül úgy döntött elmegy, de jelezte: szombaton, helyi idő szerint kora délelőtt távozik a csúcsértekezletről, mert Szingapúrba indul a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tartandó jövő heti csúcstalálkozóra. Az amerikai elnök elutazása előtt a Twitteren heves vitába keveredett Emmanuel Macron francia államfővel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel. Mindkét politikus ígéretet tett arra mikroblogján, hogy a csúcsértekezleten vitába száll Trumppal az acélra és alumíniumra kivetett vámtarifák miatt. Az amerikai elnök így válaszolt: "Kérem, mondják meg Trudeau miniszterelnöknek és Macron elnöknek, hogy ők azok, akik megrohamozzák az Egyesült Államokat hatalmas vámtarifákkal és teremtenek neki nem pénzügyi akadályokat." Hozzátette: "Az EU-nak 151 milliárd dolláros kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, és Kanada távol tartja (a piacaitól) a mi farmereinket és másokat is" - írta. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke pénteken visszautasította Trump vádját, hogy az EU tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az Egyesült Államokkal szemben. Juncker a csúcstalálkozó kezdete előtt jelezte: tényekkel és számokkal győzné meg az amerikai elnököt nézete tévességéről. Méltatlankodást váltott ki az is, hogy Trump pénteken azt javasolta, élesszék fel az úgynevezett G8-as csúcstalálkozókat Oroszország részvételével. (MTI)

Trump hiányolja az oroszokat, az EU viszont nem - Forr a levegő a csúcstalálkozó előtt

Az amerikai dollár és a japán jen erősödött pénteken azelőtt, hogy elkezdődött volna a legfejlettebb ipari országok (G7) állam- illetve kormányfőinek csúcstalálkozója Kanadában - hívják fel a figyelmet piaci kommentárok. A találkozón komoly esély van arra, hogy az országok közötti feszültség eszkalálódik, hiszen Donald Trump amerikai elnök kiterjesztette az importvámokat több országra is. Az amerikai protekcionista intézkedéseknek kellemetlen hatásuk lehet a globális gazdaságra, így a menedékeszközök valamelyest erősödtek.

Mi több, Trump azt mondta, hogy Oroszországnak is részt kellene vennie G7 találkozón. "Miért tartunk úgy tanácskozást, hogy Oroszország azon nem vesz részt?" - kérdezte Trump. Az ügyben szűkszavúan nyilatkozó amerikai elnök még hozzáfűzte az MTI szerint, hogy Oroszországnak a tárgyalóasztal mellett a helye.

A G7 csoportnak az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán a tagja, a csoportban az Európai Unió is képviselteti magát. A csoport Oroszországgal kibővítve egy ideig G8 formátumban is ülésezett, de Oroszországot 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra.

A Fehér Ház pár órával korábban közölte, hogy Trump nem fogja megvárni a G7-csúcs végét, már szombaton elutazik Kanadából Szingapúrba, ahol kedden Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral találkozik június 12-én.

Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök kiállt az amerikai elnök javaslata mellett. "Egyetértek Trump elnökkel. Oroszországot ismét fel kell venni a G8-ba. Ez mindenki érdeke" - írta Twitter-üzenetében Conte a kanadai La Malbaieból. A populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új olasz kormány már korábban jelezte, hogy oroszbarát külpolitikát akar folytatni, s a Moszkva ellen elrendelt gazdasági szankciók végét sürgette.

Az Európai Unió elutasította a G8 felélesztésére tett javaslatot. "A hét szerencsés szám" - mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke röviddel a csúcstalálkozó kezdete előtt. Emellett Oroszország is egyértelművé tette, hogy nem érdekelt annyira a G7-hez való csatlakozásban, mint néhány másik partner - fűzte hozzá. Tusk szerint Washington nemzetközi egyezmények átírására irányuló igyekezete fenyegetést jelent a hidegháború utáni nemzetközi rendre nézve.

"Egyértelmű, hogy az amerikai elnök és a csoport többi része továbbra sem jut dűlőre a kereskedelem, az éghajlatváltozás és az iráni atomalku kérdésében" - vélekedett az uniós tisztségviselő. "Engem azonban az aggaszt a legjobban, hogy megkérdőjelezték a szabályokon nyugvó nemzetközi rendszert, és meglepő módon ezt nem a hagyományos szereplők tették, hanem annak legfőbb építésze és csendőre, az Egyesült Államok" - mutatott rá.

Tusk emellett biztosított róla, hogy a G7 uniós tagjai - beleértve Olaszországot - minden megtárgyalandó kérdésben egységes tömbként fognak fellépni. "Reggel sor került az első és nagyon ígéretes találkozómra Giuseppe Conte olasz kormányfővel" - hangsúlyozta. "Meg vagyok győződve róla, hogy teljesen egységes európai álláspontot fogunk képviselni a csúcstalálkozón minden kérdésben. Oroszország ügyében is" - tette hozzá.

Francia elnökségi források szerint Trump Oroszországra vonatkozó javaslata gyökeresen ellentmond az Egyesült Államok Moszkvával szembeni legfrissebb szankcióinak. "Emlékeztetnék rá, hogy az Egyesült Államok volt az az ország, amely legutóbb egyedi gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot, így ez a felvetés nem koherens" - mutatott rá a forrás.

(Címlapkép forrása: LARS HAGBERG / AFP)

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti