Feltalálják a csapadékvízadót?
Gazdaság

Feltalálják a csapadékvízadót?

Portfolio
Májusban Kiskunhalas képviselő-testülete egyhangú döntéssel fogadott el egy intézkedéstervet a csapadékvíz-elvezetési problémák kezelése érdekében. Ezek szerint a kidolgozás alatt álló tervezet szerint közműdíjat kellene fizetnie a lakosságnak.
A tervezet szerint a telken belül keletkező csapadék telken belül nem tárolható vagy el nem szikkasztható részét be kell vezetni zárt rendszeren keresztül a közterületi csapadékelvezető rendszerbe, amely után csekély összegű közműdíjat kell majd fizetni. A telekről kikerülő és nem a befogadóba vezetett csapadék után viszont jelentősebb összegű díjat szednének be - írja a Sztárklikk.

Elsőként a Baon számolt be arról május végén, hogy fizetni kell az utcára kiengedett esővíz után Halason. A portál már akkor megírta, hogy a halasi önkormányzat rendeletben szabályozná a magántulajdonú ingatlanokról a közterületekre kifolyó csapadékvíz kezelését, illetve annak visszatartását.

A beszámolók szerint a probléma súlyos: a hirtelen lezúduló zivatarok megbénítják a közlekedést, mert felgyűlik a csapadékvíz. A város belterületén jól kiépült a rendszer, itt kisebb a probléma, viszont a kertvárosias területeken a csapadékvíz-elvezetési és szikkasztórendszer nem teljesen van kiépítve, illetve meglehetősen hiányos. Ezért döntött az önkormányzat az intézkedési tervről. Arra ösztönöznék az ingatlantulajdonosokat, hogy a telkükre hulló csapadékot a telkükön belül kezeljék, ne terheljék vele a közterületi hálózatokat.

A csapadék telken belüli kezelése a közterületi hálózat kímélése mellett fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen a begyűjtött víz öntözésre használható, a lakott területek alatti vízrétegek utánpótlásához hozzájárulhat, így a belterületi vegetációra, ezen keresztül az életminőségre is kedvező hatással lehet

- érveltek az előterjesztésben.

A hír akkorát szólt hétfőn, hogy Kiskunhalas Város Önkormányzata a Facebookon osztotta meg közleményét az üggyel kapcsolatban. Ebben hangsúlyozzák, hogy

az előterjesztő városvezetés célja nem a lakosság adóterheinek növelése, hanem egy újabb évtizedes probléma megoldása, amely kapcsán az ezt megelőző ciklusokban nem született érdemi döntés, előrelépés.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a részleteket a következő hónapokban dolgozzák ki. "Kiemelt célunk azonban, hogy a végső döntés megszületése előtt Kiskunhalas Város lakosságával minél szélesebb körben egyeztessünk, így lakossági fórumok keretében kívánjuk az intézkedési terv minden részletét kidolgozni. Ezáltal minden érintettnek lehetősége nyílik majd észrevételeit, javaslatait elmondani" - nyugtat meg mindenkit a városfejlesztési feladatellátás irányításával megbízott alpolgármester, Farkas Dániel.Címlapkép forrása: MTI Fotó/Pozsgai Ákos
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nemet autoipar autogyartas