Varga ismertette: nem lesz szja-csökkentés, de lesz állami béremelés
Gazdaság

Varga ismertette: nem lesz szja-csökkentés, de lesz állami béremelés

Portfolio
Szerda délután 2 órakor a Parlamentben Varga Mihály pénzügyminiszter beterjesztette a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A tárcavezető kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy az adórendszerben nagy változások nem várhatóak, marad a 15%-os szja-kulcs, miközben a közszféra béreinek emelésére készül jövőre a kormány. Egy termékkörben képzelhető el az áfakulcs csökkentése, a lakásáfa kedvezményes kulcsáról viszont később dönt a kormány.

Élő videóban értékeltük a bejelentéseket

Itt a teljes tervezet

Felkerült a parlament honlapjára a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslat, innen letölthető.

Válaszok

Jelenleg nem látjuk szükségességét devizakötvény kibocsátásának - ismertette egy kérdésre Varga Mihály. A forint gyengülésére vonatkozó kérdés kapcsán a tárcavezető kifejtette: a kormány számol egy becsült átlagos árfolyammal, valóban kétségkívül letört ebből az árfolyam, de a piacok meg fognak nyugodni és stabilizálódik az árfolyam.

Áfacsökkentések

Korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni

- válaszolta egy kérdésre Varga Mihály. A kedvezményes áfakulcs ugyanis 2019 december végéig van érvényben. Elhamarkodott lenne erről már most dönteni. Közben figyeljük a lakásépítések piacát, egyelőre azt látjuk, hogy az építőipar kapacitással nem bírja a megkezdett építkezéseket. Az uniós kötelezettségek miatt ősszel úgyis kell technikailag adótörvényekhez nyúlni, ezért ráérünk ezzel 2019 őszén foglalkozni - magyarázta a miniszter. Azt is ismertette, hogy jövő héten nyújtja be a kormány az adócsomagot, addig vizsgálják egy termékkör áfacsökkentését, a tartós tejek piacát a tejterméktanács javaslatára.

Fél órán belül elérhető lesz

Fél órán belül felkerül a parlament honlapjára a költségvetési törvényjavaslat - ismertette Kövér László. Ütemezése a költségvetés elfogadásának: Általános vita június 27-29. esedékes. Bizottsági részletes vitaszakasz: július 3-5. Költségvetési bizottság ülése: július 11-12. Összegző módosító javaslat: július 13. Július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról. Július 20-án pénteken lesz a költségvetésről szóló zárószavazás. Varga Mihály átadja a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak:


Lesz béremelés

Egészségügyre 101 milliárd forinttal, oktatásra 15 milliárd forinttal, kultúrára 56 milliárd forinttal több forrást biztosít a kormány jövőre az ideinél - mondta.

Köztisztviselői karnál 2008 óta nem volt béremelés. Rendelkezésre bocsátunk egy tartalékot, ami az itt megvalósuló béremelésnek a fedezetét biztosíthatja. A béremelés mértékéről az egyeztetések folynak, ezen a területen idén ősszel várható döntés

- árulta el.

Nyugdíjak

Az infláció mértékével emelkednek jövőre a nyugdíjak, ami 2,7%-os emelés. Emellett lesz nyugdíjprémium és marad a Nők40 program.

Intézkedések

Az elmúlt 1 évben plusz egy havi bérrel emelkedtek a bérek. A foglalkoztatás bővül, az emberek keresete emelkedik, 58 hónapja bővül a lakossági fogyasztás - ismertette. Fenntartható növekedés a cél, a minőségi szerkezet javulásával változzon a növekedés. 4000 milliárd forintnyi beruházás, fejlesztés van betervezve jövőre - emelte ki. A Pest megyei fejlesztések külön hazai forrásból valósulnak meg a következő 5 évben. Irinyi Program, digitális gazdaság, Egészséges Budapest Program - sorolta.

Kiszámítható lesz az adórendszer, érdemi nagy változást nem tervezünk. Marad az egykulcsos, 15%-os szja. Marad a célzott áfacsökkentés eddigi eredménye.

Fennmarad a szociális hozzájárulási adó csökkentése. 2019-ben 19,5%-ról 17,5%-ra fog csökkenni a szocho mértéke, amivel 100 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál a kormány - folytatta. Nyugdíjasok foglalkoztatásában szeretnénk elérni, hogy ha akar munkába tud állni. Munkáját semmilyen közteher ne terhelje - ismertette a terveket. A családtámogatások bővítését tűzte ki a kormány célul. Az otthonteremtési program folytatódik. A csok 2019-ben is működik. Erre 242 milliárd forintot fordít a kormány. Marad a gyed és gyed extra. És a következő évben kiteljesedik a családi adókedvezmény, 20 ezer forintra emelkedik a havi kedvezmény mértéke gyermekenként. Ez 350 ezer családot érinthet - mondta. A gyermeknevelést is támogatja a kormány: bölcsődefejlesztés és gyermekétkeztetés, amire szintén több forrás jut.

Ezért kell nagyobb tartalék

Olyan folyamatok zajlanak a világban, amelyek kedvezőtlenül érinthetnek bennünket. Ezért óvatosságra terveztük a költségvetést. A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ami miatt készen kell állnunk - vélekedett. Ennek érdekében az általános tartalék és az országvédelmi alap összegét az idei évhez képest 50%-kal megemelték szavai szerint. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 110+60 milliárd forint helyett jövőre 255 milliárd forintos mozgósítható tartalékkal tervezték meg a költségvetést számításaink szerint. Később Varga Mihály egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a teljes tartaléka a költségvetésnek 350 milliárd forintra fog rúgni. A működési költségvetés nullás, csak a beruházások tekintetében lehet deficit - sorolta Varga Mihály.

Varga Mihály elkezdi

Egészen 2010-ig visszamenőleg értékeli a gazdasági folyamatokat. A választásokon felhatalmazást kaptunk arra, hogy folytatni kell. 4 célt tűzött ki a költségvetés Biztonság Növekedés fenntaartása Családok támogatása Teljes foglalkoztatottság.

Kezdődik az esemény

Megérkezett a helyszínre Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László házelnök.

Az egyik legfontosabb ábra a 2019-es költségvetésről

Minden évben a költségvetés benyújtásakor az egyik legérdekesebb ábra, hogy az idő előrehaladtával a múltban hogyan változott az adott évre kitűzött költségvetési hiánycél. Az alábbi ábra is ezt mutatja: először 2015 májusban ismertük meg a kormány közép távú tervei között a 2019-es célszámot, akkor még 1,5%-os deficitcél volt meghatározva. Ez ugyan emelkedett mostanra, de csak minimális mértékben, és a tavalyi tervekhez képest a kormány nem emelte a hiánycélt, ami kedvező tendencia a korábbi évek után (2018-ban például 2,4%-on szinten tartotta a deficitcélt a GDP arányában). Már ezek alapján is azt mondhatjuk, hogy további fegyelmezettség fogja jellemezni a költségvetési politikát.


Előzetes várakozásunk

Az eddigi információk alapján azt mondhatjuk a jövő évi költségvetésről, hogy attól különleges, hogy nincs benne újdonság, és meglepő intézkedés. Legalábbis az eddigi megnyilvánulások és a Költségvetési Tanács véleménye alapján ezt valószínűsíthetjük. A legfontosabb, eddig ismert paraméterek a jövő évi büdzséről: A 2018-as 2,4%-os GDP-arányos költségvetési hiányt jövőre 1,8%-ra tervezi csökkenteni a kormány. 4,1%-os GDP-növekedésre épül a költségvetés. A háztartások fogyasztása a kormány makropályája szerint jövőre 3,9%-kal emelkedhet. A bruttó állóeszköz felhalmozás 9,5%-kal bővülhet jövőre. A foglalkoztatottak száma tovább nő, 1,5%-kal a várakozások szerint. Ez úgy jön ki, hogy a versenyszféra bővülési üteme 1,9%, míg a közszféra állománya 0,3%-kal csökkenhet. A bruttó átlagkereset 8,8%-kal emelkedhet a kormány előrejelzése szerint. A munkatermelékenység növekedési üteme 2,6% lehet. Az export 6,9%-kal, az import 7,4%-kal bővülhet. A fogyasztói árak emelkedését 2,7%-ra várják. Ennyivel emelkednek a nyugdíjak is. A 3,5% feletti GDP-növekedés következtében a kormány betervezte a nyugdíjprémium kifizetését is.

A benyújtás előtti állapot

Varga Mihályra és Kövér Lászlóra várnak a sajtó képviselői az Országház Gobelin termében.


Varga Mihályra és a költségvetésre vár a nagyközönség

A szerdai eseményen a 2019-es büdzsé tartalmát és tárgyalásának menetrendjét ismerteti Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Amit eddig tudunk a jövő évi költségvetésről, ezekben a cikkeinkben mutattuk be:

brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
nyugdíjas parlament