Varga ismertette: nem lesz szja-csökkentés, de lesz állami béremelés
Gazdaság

Varga ismertette: nem lesz szja-csökkentés, de lesz állami béremelés

Portfolio
Szerda délután 2 órakor a Parlamentben Varga Mihály pénzügyminiszter beterjesztette a 2019. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. A tárcavezető kiemelte a sajtótájékoztatón, hogy az adórendszerben nagy változások nem várhatóak, marad a 15%-os szja-kulcs, miközben a közszféra béreinek emelésére készül jövőre a kormány. Egy termékkörben képzelhető el az áfakulcs csökkentése, a lakásáfa kedvezményes kulcsáról viszont később dönt a kormány.

Élő videóban értékeltük a bejelentéseket

Itt a teljes tervezet

Felkerült a parlament honlapjára a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslat, innen letölthető.

Válaszok

Jelenleg nem látjuk szükségességét devizakötvény kibocsátásának - ismertette egy kérdésre Varga Mihály. A forint gyengülésére vonatkozó kérdés kapcsán a tárcavezető kifejtette: a kormány számol egy becsült átlagos árfolyammal, valóban kétségkívül letört ebből az árfolyam, de a piacok meg fognak nyugodni és stabilizálódik az árfolyam.

Áfacsökkentések

Korai lenne már most a lakásáfa kulcsáról dönteni

- válaszolta egy kérdésre Varga Mihály. A kedvezményes áfakulcs ugyanis 2019 december végéig van érvényben. Elhamarkodott lenne erről már most dönteni. Közben figyeljük a lakásépítések piacát, egyelőre azt látjuk, hogy az építőipar kapacitással nem bírja a megkezdett építkezéseket. Az uniós kötelezettségek miatt ősszel úgyis kell technikailag adótörvényekhez nyúlni, ezért ráérünk ezzel 2019 őszén foglalkozni - magyarázta a miniszter. Azt is ismertette, hogy jövő héten nyújtja be a kormány az adócsomagot, addig vizsgálják egy termékkör áfacsökkentését, a tartós tejek piacát a tejterméktanács javaslatára.

Fél órán belül elérhető lesz

Fél órán belül felkerül a parlament honlapjára a költségvetési törvényjavaslat - ismertette Kövér László. Ütemezése a költségvetés elfogadásának: Általános vita június 27-29. esedékes. Bizottsági részletes vitaszakasz: július 3-5. Költségvetési bizottság ülése: július 11-12. Összegző módosító javaslat: július 13. Július 16-án dönt a parlament az összegző módosító javaslatról. Július 20-án pénteken lesz a költségvetésről szóló zárószavazás. Varga Mihály átadja a 2019-es költségvetésről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak:


Lesz béremelés

Egészségügyre 101 milliárd forinttal, oktatásra 15 milliárd forinttal, kultúrára 56 milliárd forinttal több forrást biztosít a kormány jövőre az ideinél - mondta.

Köztisztviselői karnál 2008 óta nem volt béremelés. Rendelkezésre bocsátunk egy tartalékot, ami az itt megvalósuló béremelésnek a fedezetét biztosíthatja. A béremelés mértékéről az egyeztetések folynak, ezen a területen idén ősszel várható döntés

- árulta el.

Nyugdíjak

Az infláció mértékével emelkednek jövőre a nyugdíjak, ami 2,7%-os emelés. Emellett lesz nyugdíjprémium és marad a Nők40 program.

Intézkedések

Az elmúlt 1 évben plusz egy havi bérrel emelkedtek a bérek. A foglalkoztatás bővül, az emberek keresete emelkedik, 58 hónapja bővül a lakossági fogyasztás - ismertette. Fenntartható növekedés a cél, a minőségi szerkezet javulásával változzon a növekedés. 4000 milliárd forintnyi beruházás, fejlesztés van betervezve jövőre - emelte ki. A Pest megyei fejlesztések külön hazai forrásból valósulnak meg a következő 5 évben. Irinyi Program, digitális gazdaság, Egészséges Budapest Program - sorolta.

Kiszámítható lesz az adórendszer, érdemi nagy változást nem tervezünk. Marad az egykulcsos, 15%-os szja. Marad a célzott áfacsökkentés eddigi eredménye.

Fennmarad a szociális hozzájárulási adó csökkentése. 2019-ben 19,5%-ról 17,5%-ra fog csökkenni a szocho mértéke, amivel 100 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál a kormány - folytatta. Nyugdíjasok foglalkoztatásában szeretnénk elérni, hogy ha akar munkába tud állni. Munkáját semmilyen közteher ne terhelje - ismertette a terveket. A családtámogatások bővítését tűzte ki a kormány célul. Az otthonteremtési program folytatódik. A csok 2019-ben is működik. Erre 242 milliárd forintot fordít a kormány. Marad a gyed és gyed extra. És a következő évben kiteljesedik a családi adókedvezmény, 20 ezer forintra emelkedik a havi kedvezmény mértéke gyermekenként. Ez 350 ezer családot érinthet - mondta. A gyermeknevelést is támogatja a kormány: bölcsődefejlesztés és gyermekétkeztetés, amire szintén több forrás jut.

Ezért kell nagyobb tartalék

Olyan folyamatok zajlanak a világban, amelyek kedvezőtlenül érinthetnek bennünket. Ezért óvatosságra terveztük a költségvetést. A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, de az eurózónában vannak válságra utaló jelek, ami miatt készen kell állnunk - vélekedett. Ennek érdekében az általános tartalék és az országvédelmi alap összegét az idei évhez képest 50%-kal megemelték szavai szerint. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 110+60 milliárd forint helyett jövőre 255 milliárd forintos mozgósítható tartalékkal tervezték meg a költségvetést számításaink szerint. Később Varga Mihály egy kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy a teljes tartaléka a költségvetésnek 350 milliárd forintra fog rúgni. A működési költségvetés nullás, csak a beruházások tekintetében lehet deficit - sorolta Varga Mihály.

Varga Mihály elkezdi

Egészen 2010-ig visszamenőleg értékeli a gazdasági folyamatokat. A választásokon felhatalmazást kaptunk arra, hogy folytatni kell. 4 célt tűzött ki a költségvetés Biztonság Növekedés fenntaartása Családok támogatása Teljes foglalkoztatottság.

Kezdődik az esemény

Megérkezett a helyszínre Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László házelnök.

Az egyik legfontosabb ábra a 2019-es költségvetésről

Minden évben a költségvetés benyújtásakor az egyik legérdekesebb ábra, hogy az idő előrehaladtával a múltban hogyan változott az adott évre kitűzött költségvetési hiánycél. Az alábbi ábra is ezt mutatja: először 2015 májusban ismertük meg a kormány közép távú tervei között a 2019-es célszámot, akkor még 1,5%-os deficitcél volt meghatározva. Ez ugyan emelkedett mostanra, de csak minimális mértékben, és a tavalyi tervekhez képest a kormány nem emelte a hiánycélt, ami kedvező tendencia a korábbi évek után (2018-ban például 2,4%-on szinten tartotta a deficitcélt a GDP arányában). Már ezek alapján is azt mondhatjuk, hogy további fegyelmezettség fogja jellemezni a költségvetési politikát.


Előzetes várakozásunk

Az eddigi információk alapján azt mondhatjuk a jövő évi költségvetésről, hogy attól különleges, hogy nincs benne újdonság, és meglepő intézkedés. Legalábbis az eddigi megnyilvánulások és a Költségvetési Tanács véleménye alapján ezt valószínűsíthetjük. A legfontosabb, eddig ismert paraméterek a jövő évi büdzséről: A 2018-as 2,4%-os GDP-arányos költségvetési hiányt jövőre 1,8%-ra tervezi csökkenteni a kormány. 4,1%-os GDP-növekedésre épül a költségvetés. A háztartások fogyasztása a kormány makropályája szerint jövőre 3,9%-kal emelkedhet. A bruttó állóeszköz felhalmozás 9,5%-kal bővülhet jövőre. A foglalkoztatottak száma tovább nő, 1,5%-kal a várakozások szerint. Ez úgy jön ki, hogy a versenyszféra bővülési üteme 1,9%, míg a közszféra állománya 0,3%-kal csökkenhet. A bruttó átlagkereset 8,8%-kal emelkedhet a kormány előrejelzése szerint. A munkatermelékenység növekedési üteme 2,6% lehet. Az export 6,9%-kal, az import 7,4%-kal bővülhet. A fogyasztói árak emelkedését 2,7%-ra várják. Ennyivel emelkednek a nyugdíjak is. A 3,5% feletti GDP-növekedés következtében a kormány betervezte a nyugdíjprémium kifizetését is.

A benyújtás előtti állapot

Varga Mihályra és Kövér Lászlóra várnak a sajtó képviselői az Országház Gobelin termében.


Varga Mihályra és a költségvetésre vár a nagyközönség

A szerdai eseményen a 2019-es büdzsé tartalmát és tárgyalásának menetrendjét ismerteti Varga Mihály pénzügyminiszter és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Amit eddig tudunk a jövő évi költségvetésről, ezekben a cikkeinkben mutattuk be:

1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock