Erre vártak a nyugdíjasok - Kiderült, mennyi új kedvezményt kapnak
Gazdaság

Erre vártak a nyugdíjasok - Kiderült, mennyi új kedvezményt kapnak

Portfolio
Az állam jövőre több mint 1000 milliárd forintról mondhat le a különböző adó- és járulékkedvezmények következtében. Sőt, 2019-ben egy új, de nagyon fontos kedvezmény is életbe lép, a nyugdíjasok számára.

Nem kevés

Jövőre már az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az adó-, járulék-, és illetékkedvezmények teljes becsült összege, ami 120 milliárd forinttal magasabb, mint amit a kormány az idei évre várt - olvasható ki a 2019-es költségvetés tervezetéből. Ez első ránézésre hatalmas összegnek tűnik, főleg, ha hozzátesszük, hogy jövőre 998 milliárd forintos pénzforgalmi deficitet tervezett a kormány.

A központi költségvetés teljes bevételéhez viszonyítva viszont csupán 8%-ra rúg a kedvezmények teljes összege.

És akkor most jöjjön a nagy összefoglaló táblázat, amiből kiderülnek a részletek.

Erre vártak a nyugdíjasok - Kiderült, mennyi új kedvezményt kapnak
Érdekes számokat kapunk akkor is, ha az egyes adókedvezmények összegét az adott közteher teljes, potenciálisan beszedhető bevételi összegéhez viszonyítjuk. Ebben az esetben megállapíthatjuk, hogy
  • Legnagyobb arányban, 40%-ban az illetékekből kapnak kedvezményt az adófizetők.
  • De a társasági adó potenciálisan beszedhető összegéből is elenged 38%-ot az állam különféle kedvezmények útján. Összesen 400 milliárd forint várható társasági adóból jövőre, míg a kedvezmények összértéke elérheti a 245 milliárd forintot.
  • Az szja tekintetében 13%-os elengedést látunk összességében.

Az új kedvezmény

2018-hoz képest 120 milliárd forinttal lehet magasabb a kedvezmények összértéke, és a növekedés alapvetően három okkal magyarázható: a társasági adókedvezmények és az szja-kedvezmények is növekednek nominálisan, de egy új járulékkedvezmény is óriási szerepet játszik.

Ahogyan ugyanis a költségvetés benyújtásakor kiderült: a kormány új lépéssel reagált a munkaerőhiányos helyzetre, 2019-től kedvezményesen lesznek ugyanis foglalkoztathatóak a nyugdíjasok, csak szja-t vonnak a bérükből. A kormány azzal számol, hogy az új kedvezmény,

az öregségi nyugdíj mellett foglalkoztatottak támogatásának becsült összege éves szinten 45 milliárd forintba kerülhet az államnak.

Az intézkedés fontos szerepet játszhat a nyugdíjas korú munkavállalók továbbfoglalkoztatásában. A Ratkó-korszak (1953-1956) gyerekei ugyanis ezekben az években mennek/mennének jelentős számban nyugdíjba, pótlásuk pedig egyre nehezebb a jelenlegi rendkívül feszes munkaerőpiaci körülmények miatt. Az új szabályozás viszont vonzóvá teheti az időskorú, de még aktív és dolgozni akaró dolgozók és foglalkoztatóik számára a munkavállalást. Egy ilyen ösztönző lépés pedig nagyon jól jöhet a munkaerőhiánytól szenvedő magyar gazdaságnak.

Az új kedvezmény fényében felmerül a kérdés, a továbbiakban van-e létjogosultságuk a 2017-ben indult nyugdíjas szövetkezeteknek, melyek célja szintén a nyugdíjasok foglalkoztatása. A szövetkezet tagjainak szintén csak a 15%-os szja-t kell fizetniük, más közterhet nem, viszont a későbbi munkáltatónak közvetítési díjat kell fizetnie a szövetkezet számára a munkaerő-közvetítésért cserébe.

Mindezek fényében határozottan kijelenthetjük, hogy komoly versenytársat kaptak a nyugdíjas szövetkezetek, akik ezt követően csak úgy tudnak majd harcba szállni az aktív nyugdíjasokért, ha vonzó állásajánlatokat és meggyőző órabért kínálnak.

Nem véletlen, hogy Pararagh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a héten a Népszavának nyilatkozva vitatta a nyugdíjas szövetkezetek létjogosultságát. Úgy tartja, hogy felesleges még egy szervezetet közbeiktatni ahhoz, hogy az idősebb korú munkavállaló is el tudjon helyezkedni, célszerűbb lenne ezt közvetlenül lehetővé tenni.

Még egy húzás

A nyugdíjasok jövőbeni foglalkoztatása kapcsán érdemes kiemelni a 2019-től életbe lépő másik kedvezményt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy jövőre már nem kell a nyugdíjfolyósítást felfüggeszteni, ha a munkába álló nyugdíjas jövedelme eléri a minimálbér tizenkétszeresét. Kíváncsian várjuk, hogy vajon a nyugdíjasok közszférába történő visszatérését is ösztönözni-e fogja a kormány. Jelenleg ugyanis még él az a szabály, hogy ameddig egy nyugdíjas az állami szférában dolgozik, addig fel kell szüntetni a nyugdíjfolyósítását (ez alól a gyakorlatban az egészségügyben dolgozók kaptak felmentést).

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Mohai Balázs
brexit0923
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról
huaweimatex
zuckerberg
Malajzia
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Fed: nincs szó új kamatcsökkentési ciklusról