Gazdaság

Itt az MNB váratlan lépése, amivel megvédte a forintot

Portfolio
A monetáris tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni - kommentálta a Portfolio kérdésére a keddi kamatdöntést az MNB. Az újabb nyilatkozatra kezdték el venni a forintot.
Ezzel a Monetáris Tanács azt kívánja üzenni, hogy az inflációs célkövetés tekintetében a hangsúly visszahelyeződik az elsődleges cél elérésére és fenntartására - válaszolta a jegybank arra a kérdésre, mit jelent az, hogy nagyobb hangsúly helyeződik majd az elsődleges cél elérésére. Amikor az infláció messze a cél alatt tartózkodott, a Magyar Nemzeti Bank más mandátumára is hangsúlyt helyezett. Jelenleg viszont az infláció már közelít az inflációs célhoz, ezért a Monetáris Tanács fókusza visszahelyeződik az elsődleges cél fenntartható elérésére - teszik hozzá.

A Monetáris Tanács ezzel azt kívánja üzenni, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása - kommentálta az MNB azt, hogyan befolyásolja a reakcióját a forintárfolyam.

A Monetáris Tanács az inflációs és a reálgazdasági kilátások változásán keresztül értékeli az árfolyam és más tényezők tartós elmozdulásának hatását. Az árfolyam alakulása így csak közvetve, annak az inflációs folyamatokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a Monetáris Tanács helyzetértékelését

- teszik hozzá.

A Monetáris Tanács megállapítása szerint az infláció az olajárakhoz köthető költségsokk miatt átmenetileg az inflációs cél fölé emelkedik, azonban az olajárak emelkedése egy év múlva kiesik a bázisból, aminek hatására az infláció újra csökkenni fog. Az inflációs cél így továbbra is 2019-től érhető el fenntarthatóan.

A Monetáris Tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni.

A jegybanmegítélése szerint a nemzetközi környezet megváltozik. A megelőző években tapasztalt likviditásbőség, illetve a tartósan alacsony kamatok kora végéhez közeledik. Az euroövezeti monetáris kondíciók alakulását az MNB is figyelembe veszi monetáris politikája alakítása során.

A jelenlegi turbulens, feltörekvő piacokon tapasztalható kockázatiprémium-sokk helyzetben, ahol a pénzügyi eszközöket a befektetők folyamatosan átértékelik, el kell választani egymástól az átmeneti és a tartós folyamatokat, ezért indokolt az óvatos megközelítés. Az inflációs cél elérése érdekében a pénzügyi piaci folyamatok értékelése során azok tartósságára kiemelt figyelmet fordít az Monetáris Tanács - olvasható a kommentárban.
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
élelmiszer étel getty