Gazdaság

Itt az MNB váratlan lépése, amivel megvédte a forintot

Portfolio
A monetáris tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni - kommentálta a Portfolio kérdésére a keddi kamatdöntést az MNB. Az újabb nyilatkozatra kezdték el venni a forintot.
Ezzel a Monetáris Tanács azt kívánja üzenni, hogy az inflációs célkövetés tekintetében a hangsúly visszahelyeződik az elsődleges cél elérésére és fenntartására - válaszolta a jegybank arra a kérdésre, mit jelent az, hogy nagyobb hangsúly helyeződik majd az elsődleges cél elérésére. Amikor az infláció messze a cél alatt tartózkodott, a Magyar Nemzeti Bank más mandátumára is hangsúlyt helyezett. Jelenleg viszont az infláció már közelít az inflációs célhoz, ezért a Monetáris Tanács fókusza visszahelyeződik az elsődleges cél fenntartható elérésére - teszik hozzá.

A Monetáris Tanács ezzel azt kívánja üzenni, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása - kommentálta az MNB azt, hogyan befolyásolja a reakcióját a forintárfolyam.

A Monetáris Tanács az inflációs és a reálgazdasági kilátások változásán keresztül értékeli az árfolyam és más tényezők tartós elmozdulásának hatását. Az árfolyam alakulása így csak közvetve, annak az inflációs folyamatokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a Monetáris Tanács helyzetértékelését

- teszik hozzá.

A Monetáris Tanács megállapítása szerint az infláció az olajárakhoz köthető költségsokk miatt átmenetileg az inflációs cél fölé emelkedik, azonban az olajárak emelkedése egy év múlva kiesik a bázisból, aminek hatására az infláció újra csökkenni fog. Az inflációs cél így továbbra is 2019-től érhető el fenntarthatóan.

A Monetáris Tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni.

A jegybanmegítélése szerint a nemzetközi környezet megváltozik. A megelőző években tapasztalt likviditásbőség, illetve a tartósan alacsony kamatok kora végéhez közeledik. Az euroövezeti monetáris kondíciók alakulását az MNB is figyelembe veszi monetáris politikája alakítása során.

A jelenlegi turbulens, feltörekvő piacokon tapasztalható kockázatiprémium-sokk helyzetben, ahol a pénzügyi eszközöket a befektetők folyamatosan átértékelik, el kell választani egymástól az átmeneti és a tartós folyamatokat, ezért indokolt az óvatos megközelítés. Az inflációs cél elérése érdekében a pénzügyi piaci folyamatok értékelése során azok tartósságára kiemelt figyelmet fordít az Monetáris Tanács - olvasható a kommentárban.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kobe bryant