Itt a legújabb javaslat: a cigire is vessék ki a chipsadót!
Gazdaság

Itt a legújabb javaslat: a cigire is vessék ki a chipsadót!

Portfolio
Tovább kell folytatni a harcot a dohányzás ellen, konkrét adóintézkedésekkel - hangoztatta az IME szerdai konferenciáján Joó Tamás, a Semmelweis Egyetem egészségügyi közgazdásza. Javaslata szerint csökkenteni kell a fogyasztási dohány adóelőnyét a jövedéki adó emelésével és a dohánytermékekre is ki kellene terjeszteni a népegészségügyi termékadót. Ugyanezen a rendezvényen Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet vezetője kardiológiai és onkológiai termékadó bevezetését javasolta a dohánytermékek esetében.

Fordult a trend

Mindenki számára alapvető információ, hogy a dohányzás jelentős egészségügyi kockázatot jelent a világban és Magyarországon is. Idehaza 20,5 ezer halálesetért felelős évente közvetlenül, míg a passzív dohányzás további 2,5-3 ezer halálesetért felelős.

Az összes magyarországi halálozás egyhatoda a dohányzással függ össze - húzta alá a Semmelweis Egyetem szakértője. Társadalmi szinten 441 milliárd forint veszteség keletkezik a dohányzás miatt.

Joó Tamás ezt követően rátért a 2011 óta végrehajtott, dohányzás visszaszorítása érdekében hozott intézkedésekre is. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a jövedéki adóemelés a leghatásosabb intézkedés a dohányzás ellen, ezt nemzetközi tanulmányok bizonyítják. A fejlett világban egy 10%-os jövedéki adóemelés 3-5%-os fogyasztáscsökkenést eredményez - mondta.

A 2010 után meghozott intézkedések hatására 2014-ig kedvező tendencia volt megfigyelhető mind a dohánytermékek fogyasztásában, mind a cigarettázás prevalenciájában. A legnépszerűbb dohánytermékek esetében 2012 és 2014 között 24% volt a fogyasztáscsökkenés, a prevalencia közben a teljes lakosság körében 38%-ról 27%-ra csökkent és ebben az időben érzékelhetően visszaesett az arány a fiatalok körében is.

Rossz hír azonban, hogy 2014 óta a tendencia rossz irányba megy. Növekszik a fogyasztás is és a prevalencia is a fiatalok körében.

Konkrét lépések

Ezért a szakértő szerint a dohányzás elleni küzdelemben tovább kell lépni. Az már eldöntött intézkedés, hogy 2019. május 20-ától egységes csomagolás jelenik meg a dohánytermékeken, ezzel Magyarország is csatlakozik ezen országok szűk csoportjához.

Meglátása szerint dohányzás elleni küzdelem keretében hatékonyabban kellene fellépni a fogyasztási dohány ellenében.

Ezt több adattal is alátámasztotta a szakértő. A vágott dohány piaci részesedése közel 50%-ra nőtt, miközben 2006-ban még csak 12% volt a részesedése. Ez adóelőnyének és ennek következtében kialakuló árelőnyének köszönhető (a cigaretta doboz átlagára 1105 forint, szemben a fogyasztási dohány hasonló mennyiségű 508 forintos átlagárával), menekülési útvonallá vált ez a termék a dohányzók számára.

Úgy vélekedett erről, hogy a fogyasztási dohány fogyasztásával mindenkinek rossz üzlet:
  • Ez a termék legalább olyan káros, mint a cigaretta, de füstszűrő nélkül még károsabb és a magyarok jellemzően e nélkül fogyasztják.
  • Rossz üzlet az államnak is, mivel adóelőnye miatt megközelítőleg 70 milliárd forinttal kevesebb bevétel érkezik be a költségvetésbe.


Mindezek fényében Joó Tamás két konkrét, adóemelésre vonatkozó javaslatot mutatott be.
  • Csökkenteni kell a jövedéki adó tekintetében a vágott dohány adóelőnyét. Ezt egyébként minden uniós direktíva ki is mondja. Ciprusban ezt végrehajtották és jó példa lehet Magyarország számára is.
  • A dohánytermékek is kerüljenek be a népegészségügyi termékadó hatálya alá. Szerinte a fogyasztási dohány speciális termék, ezért indokolt lehet jövedéki adón felül adóztatni. Számításai szerint grammonként 1 forintos termékadó 6 milliárd forintos plusz bevételt eredményezne, míg egy 15 forintos adó 90 milliárd forintot csatornázna pluszban az egészségügybe. Ennek egy részét mimndenképpen országos leszoktató és prevenciós programok megvalósítására kellene költeni.

Mindezek mellett megfontolandónak tartja az amerikai példa alkalmazását, ahol már 5 államban is 21 évre emelték fel a dohánytermékek fogyasztásának alsó életkorát és ez a lépés kedvező hatással volt a fiatalkri prevalencia alakulására.

Záró üzenetként az egészségügyi közgazdász úgy fogalmazott:

a dohányzás egy teljes mértékben megelőzhető járvány, és megfékezésének érdekében az egészségügyi cselekvési program részeként a népegészségügyi prioritások első helyén kell szerepelnie.

A népegészségügyi termékadóban egyébként is lesznek változások jövőre a benyújtott adócsomag szerint:A címlapkép forrása: Shutterstock
karacsony2019
Frankfurti tőzsde
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Mozit kaphat a Köki
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s
deutsche bank_getty
applearfolyam
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Nincs meg a harmadik: nem is foglalkozott ma velünk a Moody’s