Gazdaság

A jegybank nem félti az árstabilitást

Portfolio
Megemelte inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank a márciusi várakozásaihoz képest: az idén 2,5 helyett 2,8%-os, jövőre 2,9 helyett 3,1%-os éves átlagos drágulást jósolnak a szakértők. Az emelkedés mögött az idén az üzemanyag drágulása, jövőre pedig az erős fogyasztás, illetve a drágább üzemanyag közvetlen költségnövelő hatásai állnak. A gazdasági növekedést illetően optimistábbá vált a jegybank: idén már 4,4%-os GDP-bővülést várt, jövőre pedig 3,5%-ot. Az előrejelzési horizont végére azért a korábban várt lassulás bekövetkezik: 2020-ban már 3% alatt bővülhet a magyar gazdaság.
Az inflációs folyamatok a jegybank szerint továbbra is kontroll alatt vannak, hiszen az előrejelzésük szerint az árindex végig a 3%-os cél körül mozog. Mivel a keddi monetáris tanácsülésen a jegybank nem jelzett a korábbinál szigorúbb monetáris politikát, ezért a mostani prognózisok úgy értelmezhetők, hogy az olajársokk miatt ugyan korábban elérjük a célt, de a pénzromlás üteme nem gyorsul tovább. Vagyis a jegybank az alappályában továbbra is optimista, hiszen a feltörekvő piaci sokkok hatására változatlan monetáris politika mellett is bízik az inflációs cél elérésében és fenntartásában.

A piaci turbulencia hatásait és egyéb kockázatokat a jegybank alternatív forgatókönyvekbe rendezte. Eszerint amennyiben a feltörekvő piacokról történő tőkekiáramlás tartós marad, az infláció is magasabb pályát futhat be. Ugyanakkor nagy "elszállást" így sem vár a jegybank, jövő év elején 3,5-4% között tetőzhet az infláció, utána újra csökkenés következik be. A magasabb inflációs pálya oka ebben az esetben az "eszközárak csökkenése", ami mögött minden bizonnyal a forint gyengülése is húzódik. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy az az előrejelzésből értelemszerűen nem derül ki, hogy a kontroll alatt maradó inflációs folyamatokat milyen mértékű monetáris szigorítás biztosítja.

Hasonlóan az alappályához képest enyhén magasabb inflációt okozna a "gyorsabb bérnövekedés, magasabb fogyasztás" forgatókönyve. A tanács a 3. alternatív forgatókönyvként az európai konjunktúra lanyhulását vette számba, ez esetben a cél alatti inflációs pálya adódik, ami csak 2021 végén zár 3%-ra.

A jegybank nem félti az árstabilitást
A GDP-növekedés alapvető szerkezete nem változott a jegybanki szakértők szerint. Dinamikus fogyasztási és beruházási teljesítmény a jellemző a gazdaságra, előbbi kissé, utóbbi lényegesen lassulni fog a következő két évben. A beruházások 2020-ben még vissza is eshetnek, ahogy az uniósforrás-felhasználás csökken, a lakáspiaci ciklus pedig fordul.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117