Előfizetői tartalom

A jegybank nem félti az árstabilitást

Portfolio
Megemelte inflációs prognózisát a Magyar Nemzeti Bank a márciusi várakozásaihoz képest: az idén 2,5 helyett 2,8%-os, jövőre 2,9 helyett 3,1%-os éves átlagos drágulást jósolnak a szakértők. Az emelkedés mögött az idén az üzemanyag drágulása, jövőre pedig az erős fogyasztás, illetve a drágább üzemanyag közvetlen költségnövelő hatásai állnak. A gazdasági növekedést illetően optimistábbá vált a jegybank: idén már 4,4%-os GDP-bővülést várt, jövőre pedig 3,5%-ot. Az előrejelzési horizont végére azért a korábban várt lassulás bekövetkezik: 2020-ban már 3% alatt bővülhet a magyar gazdaság.

Az inflációs folyamatok a jegybank szerint továbbra is kontroll alatt vannak, hiszen az előrejelzésük szerint az árindex végig a 3%-os cél körül mozog. Mivel a keddi monetáris tanácsülésen a jegybank nem jelzett a korábbinál szigorúbb monetáris politikát, ezért a mostani prognózisok úgy értelmezhetők, hogy az olajársokk miatt ugyan korábban elérjük a célt, de a pénzromlás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés