Gazdaság

Eltűnhet az adók fele Magyarországon

Portfolio
Az adópolitika célja a kedvezményrendszerek egyszerűsítése és az adónemek számának radikális csökkentése - fejtette ki a Figyelőnek adott interjújában Izer Norbert frissen kinevezett adóügyi államtitkár.

A jelenleg nagyjából hatvanféle terhet az első pár esztendőben 10, a következő években újabb 20 százalékkal lehetne redukálni. Nagyon hosszú távon az adók száma felezhető

- mondta az államtitkár.

A jövő évi adócsomagból kiderült, hogy 6 adófajta megszűnik, vagy beolvad egy másik teherbe, közben viszont jön egy új különadó.

Eltűnhet az adók fele Magyarországon
A jelenleg fizetendő adónemek. Forrás: Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
A tervek között említette, hogy a következő években a vállalkozások adóbevallását is szeretnék elkészíteni. Szerinte az egyszerűsítésnek köszönhetően a legkisebb cégeknél felmerülhet, hogy nem lesz szükségük saját könyvelőre. Elismerte azt is, hogy ezek a NAV-szolgáltatások némi konszolidációt indíthatnak el a könyvelők között.

Úgy vélekedett, hogy a kisadók bevezetése (kata, kiva) rendkívül egyszerű és fejlődést ösztönző, elmondása szerint ezeknek köszönhetően olyanok is belépnek az adófizetői körbe, akik korábban nem tartoztak a rendszeres adózók közé.

A minimális adóadminisztráció és az alacsony mérték együttese sokakat ösztönöz arra, hogy elindítsák vagy kifehérítsék a vállalkozásukat. A katázók 30-40 százaléka így került be az adórendszerbe

- fejtette ki a lapnak.

Azt is elárulta, hogy az áfa tekintetében nem gondolkodnak tovább jelentős csökkentésben bizonyos termékek esetében, mert az árcsökkenés nem valósul meg minden esetben. Példaként a tojás drágulását említette.

Az online számlázás július elsejei indulásáról is beszélt az államtitkár. "A legutóbbi fórumokon érdeklődtek az adózók, hogy fennakadás esetén mi történik, és mikortól büntet a hatóság. Meg szeretnénk mindenkit nyugtatni: ahol a kollégák látják azt, hogy a megfelelés érdekében időben elkezdődött a felkészülés, ott méltányosan járnak majd el, és azt is figyelembe veszik, ha induló vállalkozásról van szó" - mondta.

Fehéredő gazdaság

Az adócsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket: az adókulcsok mérséklésével még nőtt is a beszedett adók összege - mondta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Izer Norbert közölte, ez egyrészt annak köszönhető, hogy egyre többen kiveszik a részüket a közös teherviselésből.

Úgy folytatta, hogy a gazdaság is jelentősen fehéredett: a korábbi körülbelül 22 százalékos szürkegazdaság 12-13 százalékosra zsugorodott. Az államtitkár kijelentette, hogy marad az adórendszer versenyképessége.

Azok az adófajták nőnek, amelyekkel bizonyos termékek fogyasztásának csökkenését akarják elérni - közölte Izer Norbert. Példaként említette a chipsadót, amelynek mértékét 20 százalékkal tervezik emelni.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti