Tarlós: elég volt a botrány és a zűrzavar, nincs több Air Race Budapest belvárosában (2.)
Gazdaság

Tarlós: elég volt a botrány és a zűrzavar, nincs több Air Race Budapest belvárosában (2.)

MTI
Portfolio
A főpolgármester elnézést kér a budapestiektől a hétvégi műrepülőverseny okozta kellemetlenségek miatt és bejelentette, amíg ő a főpolgármester, nem lesz többé ilyen verseny a belvárosban.
Tarlós István az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában kiemelte: ami Budapesten történik a főpolgármestersége alatt, azért neki kell vállalnia a felelősséget.

Hozzátette: "elég botrány és zűrzavar" volt az elmúlt napokban a fővárosban a műrepülőverseny miatt, a zajszennyezés és a közlekedési változások okán, ezért elnézést kér a fővárosiaktól. Leszögezte: amíg ő a főpolgármester, addig "ilyen botrányos zűrzavar nem fordulhat elő a városban".

Tarlós: elég volt a botrány és a zűrzavar, nincs több Air Race Budapest belvárosában (2.)
A francia Francois Le Vot repül a Duna felett Edge 540 típusú repülőgépével a Red Bull Air Race Master Class kategóriájának szabadedzésén Budapesten 2018. június 22-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Tarlós kifejtette: olyan sok panasz érkezett a zajra, és a szervezők olyan nagy közterületet foglaltak el hosszú időre, hogy "akármilyen sikeres ez a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni".

Az elmúlt napokban sokan bírálták az Air Race-t, mert túlságosan kevés pénzt kér a főváros a verseny szervezőitől: ebben az évben 13 millió forintért adták oda a közterületet, ami az ellenzék szerint aprópénz, de Tartós rámutatott, hogy a szocialisták idején ingyen biztosították a helyszínt a szervezőknek.

Később Tarlós a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, mindenekelőtt az engedélyezés és a forgalomszervezés körül érzékelhető "botrányos zűrzavar" miatt vonja magához a kérdést.

Nagyon nagy területet foglaltak el nagyon hosszú időre, ez a főleg az észak-déli irányú budai közlekedésben a vártnál nagyobb zavarokat idézett elő

- mondta.

Arra a felvetésre, elképzelhető-e, hogy a jövőben nem a parlamenttől "karnyújtásnyira" rendezik meg a versenyt, kifejtette: ez sem elképzelhetetlen. "Az én gondolkodásom eljutott idáig, fogunk erről beszélni" - mondta, hozzátéve, "nem nagyon tudja pártolni" azt, hogy a hétvégihez hasonló módon valósuljon meg a verseny.

Rengeteg útlezárás és zajszennyezés

Az Air Race miatt gyakorlatilag minden évben megbénul a közlekedés. Idén is csütörtöktől vasárnapig volt forgalomkorlátozás Budapest belvárosában a hétvégi Red Bull Air Race miatt, a lezárások következtében egyes tömegközlekedési járatok menetrendje is módosult.

Tarlós: elég volt a botrány és a zűrzavar, nincs több Air Race Budapest belvárosában (2.)
A forgalom elől lezárt fővárosi Bem rakpart a Batthyány térnél 2018. június 10-én. Az útlezárásra a Red Bull Air Race műrepülő világbajnoki sorozat június végén megrendezésre kerülő futama miatt került sor. A háttérben az Országház épülete. MTI Fotó: Balogh Zoltán
A Budapestieket a forgalomkorlátozás mellett a zajszennyezés is fokozottan zavarta, ezekben az időpontokban gyakorlatilag nem lehetett szabadtéri programot szervezni a főváros belső kerületeiben, olyan hangzavarral járt az Air Race. A Budapesten lakók nyugalmát otthonaikban is zavarta a műrepülőverseny.

A turizmusnak jót tett A Red Bull Air Race világbajnokság budapesti futama 2004 óta a turizmus és Magyarország turisztikai országmárkája szempontjából is jelentős hasznot hoz az országnak - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. A tájékoztatás szerint a versenyre kilátogató külföldi vendégek 70 százaléka kimondottan a verseny miatt érkezik Magyarországra. Az MTÜ hangsúlyozta: a KPMG Tanácsadó Kft. tanulmánya szerint a magyar államháztartás a rendezvénynek köszönhetően körülbelül 13 milliárd forint adóbevételhez jut, Magyarország GDP-jéhez mintegy 20 milliárd forinttal, a bruttó kibocsátáshoz pedig mintegy 60 milliárd forinttal járul hozzá az esemény. A világbajnoki futam televíziós közvetítéseit több mint 17 millió néző látja világszerte. Mivel a rendezvény Budapest szívében, annak egyik legszebb részén zajlik, a közvetítésekben látogatásra érdemes úti célként mutatják be fővárost. Az országmárka építésén túl a Red Bull Air Race versenyszéria médiaértéke eléri a 15 millió eurót - áll a közleményben.Tarlós: elég volt a botrány és a zűrzavar, nincs több Air Race Budapest belvárosában (2.)


(Címlapkép forrása: Az ameriakai Michael Goulian repül a Lánchíd előtt Edge 540 típusú repülőgépével a Red Bull Air Race Master Class kategóriájának budapesti futamán 2018. június 24-én. MTI Fotó: Lakatos Péter)
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes