Előfizetői tartalom

Olyan durván el van adósodva a világ, hogy a Lehman-válság időszaka ehhez képest semmi

Portfolio
Hiába a rekord alacsony kamatok, az elmúlt években folyamatosan nőtt a világ adósságállománya, amely mostanra elérte a globális GDP 217%-át: ez közel 40 százalékponttal magasabb annál, ahol a 2008-as pénzügyi válság előtt tartózkodott a mutató - olvasható a Nemzetközi Fizetések Bankja (Bank for International Settlements - BIS) éves jelentésében. A világgazdasági növekedés monetáris politikára való túlzott ráutaltsága veszélyes helyzetet teremtett, ugyanis az alacsony kamatoktól függővé tette a gazdasági szereplőket, emellett pedig csökkentette a jegybankok jövőbeli mozgásterét, amikor majd újra rosszra fordul a helyzet a világgazdaságban. Ez utóbbi pedig csak idő kérdése.

Már 10 éve, hogy a globális pénzügyi rendszer a teljes összeomlás szélére került, majdnem magával rántva az egész világgazdaságot. Bár a 2008-as válságnak így is súlyos következményei lettek, a nagy jegybankok monetáris politikájának köszönhetően sikerült elkerülni a legrosszabb kimenetelt. Az extrém alacsony kamatok és a jegybanki nemkonvencionális eszközök éveken...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái