Sokan már féltik Magyarországot, de az MNB szerint nem mi vagyunk a fókuszban
Gazdaság

Sokan már féltik Magyarországot, de az MNB szerint "nem mi vagyunk a fókuszban"

Portfolio
Az utóbbi hetekben kialakult feltörekvő piaci kockázatkerülés a magyar eszközökre is hatással volt, a forint és a kötvényeink is gyengültek. Az MNB inflációs jelentésében azonban szerepel egy keretes írás, mely szerint nem a régiónk van a fókuszban. Ennek ellenére egyrészt a forint alulteljesítő volt az elmúlt napokban, néhány elemző pedig úgy gondolja, a magyar piacon továbbra sem jön megnyugvás.
Az elmúlt időszakban egyidejűleg több erős hatás is befolyásolta a piaci hangulat alakulását. Ezek közül kiemelhető az amerikai hozamok év eleje óta látott dinamikus emelkedése, aminek eredményeként az USA 10 éves állampapír hozamai elérték a 3 százalékos szintet - olvasható az MNB múlt héten megjelent inflációs jelentésében.

Ezzel összefüggésben tőkekiáramlás indult a feltörekvő piacokról, ami gyakorlatilag minden feltörekvő régiót érintett.

Sokan már féltik Magyarországot, de az MNB szerint
Látható, hogy elsősorban Latin-Amerikából és Ázsiából indult el a tőkekivonás, előbbi Argentínának, utóbbi pedig elsősorban Törökországnak köszönhető. De május elején a feltörekvő európai piacokról is volt tőkekivonás, ebbe a kategóriába tartozik a magyar piac is.

A változó környezetben egyes sérülékenyebbnek ítélt országok (kiemelten Argentína és Törökország) piacai erős nyomás alá kerültek - állapítja meg az MNB. Emellett a belpolitikai fejlemények hatására az olasz piacokon is jelentős hangulatromlás következett be, ami a fertőzési aggodalmak miatt más dél-európai piacokat és az eurozóna egészét is érintette. A bizonytalan hangulatban az olajárak gyors emelkedése a potenciális inflációs hatások miatt szintén kiemelt piaci figyelmet kapott, illetve egyes olajexportőr és olajimportőr országok piaci megítélése szempontjából is releváns tényezővé vált - teszik hozzá az inflációs jelentés készítői.

A devizaárfolyamok és hosszú állampapír hozamok alakulása jól tükrözi az elmúlt időszak fejleményeit. Ez alapján kiemelhető, hogy az említett török és argentin esetben extrém árfolyam és hozammozgás következett be. Ugyanakkor az is látszik, hogy a kevésbé érintett országok esetében is differenciálnak a piaci szereplők. Ebből a szempontból Brazília és Mexikó tűnik kiemelten érintettnek.

Sokan már féltik Magyarországot, de az MNB szerint
Feltörekvő országokban és az eurozóna periféria országaiban látott piaci elmozdulás 2017 szeptembere óta
Érdekesség, hogy a fentihez nagyon hasonló ábrát készített a napokban a JP Morgan. Csak éppen ők nem tavaly szeptembertől nézték a piaci mozgásokat, hanem az év eleje óta, így pedig teljesen más következtetésre jutottak, a számításaik szerint az argentin és a török piac után nálunk voltak a leghevesebb mozgások. Ez is jól mutatja, mennyire mást mutathat az ábra, ha eltérő időtávot vizsgálunk.

Sokan már féltik Magyarországot, de az MNB szerint
Azt az MNB is elismeri, hogy a magyar piacon április eleje óta a régiós átlagot meghaladó mértékű hozamemelkedés következett be, ami a 10 éves állampapíroknál 60 bázispont körüli növekedést jelentett. A forint a lengyel zlotyhoz hasonló mértékben, 7 százalékkal gyengült a dollárral szemben, amiben ugyanakkor nagyrészt az euró 5 százalékos dollárral szembeni leértékelődése játszott szerepet.

A hozamalakulás értékelésekor viszont fontos kiemelni, hogy az MNB ősz eleji intézkedéseivel összefüggésben 2017 szeptemberétől jelentős hozamcsökkenés ment végbe a hazai állampapírpiacon. Emiatt az elmúlt hetekben látott számottevő emelkedés ellenére a forint hozamok "csak" a tavaly szeptemberi értékek közelébe tértek vissza. Szeptemberhez képest Lengyelországban szintén csak minimális hozamelmozdulás történt, míg a cseh és román hosszú hozamok 100 bázispont körüli mértékben emelkedtek - indokolja az MNB, miért használ eltérő időtávot.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján összességében elmondható, hogy a piaci hangulat változásával összefüggő differenciálás miatt ismét fókuszba kerültek az egyes országok és régiók sérülékenységi mutatói. Ebből a szempontból a legtöbb piaci szereplő a külső és belső egyensúlyproblémákkal küzdő, ikerdeficites országokat emelte ki sérülékenyebbként - hangsúlyozza az MNB elemzése. Emellett érezhetően nagyobb piaci figyelem irányul az államadósság szintjére, szerkezetére és dinamikájára, a bruttó és nettó külső adósság alakulására, a bankrendszer ellenállóképességére, a devizatartalék-megfelelésre, illetve a növekedési és inflációs számokra.

A kiemelten figyelt mutatók esetében Magyarország és a régió helyzete számottevően javult az elmúlt években. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a piaci mozgások és a megjelenő vélemények alapján hazánk és a régiós országok a megnövekedett feltörekvő piaci volatilitás ellenére nincsenek a piaci figyelem középpontjában - vonja le a következtetést a jegybank Inflációs jelentése.

A jegybank értékelésének némiképp ellentmond az, hogy egyre több elemző vizsgálja felül korábbi jóslatát és vár gyengébb forintot, ma már kevesen mondják, hogy megáll majd a 327,6-os történelmi mélypont alatt a forint gyengülése. A múlt héten a Commerzbank úgy fogalmazott, hogy Magyarország lehet a feltörekvő régió következő "forró piaca", míg a már említett JP Morgan-elemzésben arról írtak, hogy 335-340-es euróárfolyam kényszerítheti még nagyobb szigorra a magyar jegybankot.A címlapkép forrása: Shutterstock
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as