Gazdaság

Sosem voltak még ilyen optimisták a magyar cégek

Portfolio
Az elmúlt években sosem látszottak még annyira bizakodónak a magyar vállalatok, mint idén tavasszal - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) felméréséből.
A 2018. áprilisi adatfelvétel szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje a negyedéves konjunktúrakutatás kezdete - 2010 óta - az eddigi legmagasabb.

Sosem voltak még ilyen optimisták a magyar cégek

Ha csak a kis- és középvállalkozások körében vizsgáljuk az üzleti bizalom szintjét, akkor szintén javuló tendenciát láthatunk: a kkv-kat mérő konjunktúramutató is korábban nem látott magasságba emelkedett.

Sosem voltak még ilyen optimisták a magyar cégek

A cégek mérete szerint konjunktúramutató értékei nem különböznek számottevő mértékben: a 100-249 főt foglalkoztató vállalatok körében 41, a 20-49 fős vállalkozások esetében 40, az 50-99 fős kategóriában 38, a 250 főnél nagyobb cégek esetében pedig 37 ponton áll a mutató. Januári vizsgálatukhoz képest jelentős változás a legkisebb, 20-49 fős kategóriába tartozó cégek körében tapasztalható, amelyek esetében 10 pontos növekedés következett be.

Sosem voltak még ilyen optimisták a magyar cégek

A konjunktúramutató értéke a feldolgozóipari vállalkozások (+41 pont) esetében a legmagasabb, az építőipari cégek esetében 40, a kereskedelmi vállalatok körében 39 ponton áll.

Hasonló folyamatok rajzolódnak ki a GKI konjunktúraindexéből is - amely szintén csúcson áll -, így azt feltételezhetjük, hogy a magyar gazdaság a következő időszakban továbbra is jól teljesíthet, a gazdasági növekedés magas maradhat.

Úgy tűnik, hogy a vállalatok egyelőre nem aggódnak a globális kereskedelmi háború esetleges kitörésétől vagy az európai gazdasági növekedés lassulásától. Pedig néhány konjunktúramutató (pl. német Ifo index) alapján indokolt lehet némi óvatosság.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
D__AS20191023038