Máris ellentmondott Varga Mihálynak Nagy Anikó
Gazdaság

Máris ellentmondott Varga Mihálynak Nagy Anikó

Portfolio
Nem szeretnénk hagyományos kancelláriát, vagyis ilyen típusú ellenőrzési struktúrát bevezetni a kórházaknál - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár.


Az interjú általunk kiragadott, legfontosabb pontjai:
 • A gyógyító-megelőző kassza jelentős többlettel számolhat jövőre.
 • A kormány kiemelt figyelmet fordít a gyógyítás minőségének fenntartására és javítására. Ez elsősorban az új gyógyszerek és technológiák bevezetését, az új készítmények elterjesztését, illetve az elmúlt években befogadott többletkapacitások továbbvitelét jelenti.
 • Folytatódnak az Egészséges Budapest Programban a budapesti és agglomerációs kórházfejlesztések.
 • Az egészségügyi szakdolgozók további már korábban ütemezett béremelésére is van pénz a költségvetésben.
 • A lakosság egészségi állapotának javítása kiemelt feladat, ugyanis a betegségek kialakulásának többsége megelőzhető.
 • Fontos a tudatosságra, egészségre ösztönző programot indítani a magyar lakosság körében. "Nagy változásokat szeretnék elérni e tekintetben".
 • Az egészségügyi államtitkárság struktúrája változik a következő időszakban.
 • Kórházak esetében: hatékonyabb legyen a forrásfelhasználás és gazdálkodás, másrészt, hogy a szabályozottságot is növeljék. "Már önmagában ezzel is tudunk majd eredményeket elérni."
 • "Azokban a kórházakban azonban, ahol megfelelően működnek a pénzügyi és gazdálkodási folyamatok, valóban szeretnénk a finanszírozást támogatni."
 • "Az a célunk, hogy ne csupán utólagos adósságkonszolidációra, hanem évközbeni forrásbővítésre is legyen majd lehetőség." "Egyre kisebb mértékben vagy egyáltalán ne halmozódjanak fel tartozások."
 • Az egészségügyi szakdolgozók bére átlagosan hatvanöt százalékkal emelkedik 2016 és 2019 között.
 • A fizetések emelésével párhuzamosan nem kezdett el kikopni a hálapénz a rendszerből. "Ez ugyanakkor egy komoly etikai, szabályozási, illetve - a magyar embereket tekintve - tradicionális kérdés is. "
 • "Viszonylag gyorsan szeretném elérni, hogy ez a gondolkodásmód megváltozzon, és ne gondolja senki azt, hogy attól függ az ellátáshoz való hozzáférése, illetve a kezelés minősége, hogy fizet-e hálapénzt."
 • "Szeretném, ha elterjednének hálapénz mentes övezetek."

Arról is beszélt az államtitkár, hogy

nem szeretnének hagyományos kancelláriát, vagyis ilyen típusú ellenőrzési struktúrát bevezetni a kórházaknál.

Nem lehet ezeknél az intézményeknél uniformizáltan korlátozni a forrásfelhasználást. Mindegyiknek más a problémája, más a portfóliója a gyógyításban, a szigorú fiskális megszorítás pedig a gyógyítás szabadságát is korlátozná

- üzent Nagy Anikó a költségvetési ügyek felelőseinek.

Ez a kijelentés azért is érdekes, mert Varga Mihály pénzügyminiszter épp a napokban mondta, hogy költségvetési felügyelőket rendelne ki a kórházakhoz az adósságok újratermelődésének megakadályozása érdekében. Úgy tűnik, ezzel nem értenek egyet az egészségügyi államtitkárságon.

Abban egyetértés van a szakmai körökben, hogy a krónikus forráshiány mellett a kórházak rossz gazdálkodása is hozzájárul az adósságok folyamatos újratermelődéséhez. Egy kancellária rendszer, vagy a költségvetési felügyelők intézménye hozhatna eredményeket a gazdálkodás terén (nyilván a betegbiztonság érdekeit maximálisan szem előtt tartva), ugyanis jelenleg az intézmények sincsenek arra ösztönözve, hogy figyeljenek saját gazdálkodásukra és a költségvetési egyensúlyra, mivel tisztában vannak azzal, hogy év végén úgyis mindig kimentik őket (moral hazard tipikus esete). Ennek fényében megítélésünk szerint szomorú, hogy az egészségügyi vezetés kategorikusan elzárkózik ennek a lehetőségétől.

Főleg annak fényében szomorú a kancellária rendszer kategorikus elutasítása, hogy az egészségügyért felelős államtitkár már most megígérte az év végi adósságkonszolidációt, sőt, évközbeni plusz pénzt is. Nem azt mondjuk, hogy nincs szükség több forrásra az egészségügyben, de a kórházak esetében ennek a plusz forrásnak az odaítélése csakis szigorúbb felügyelet mellett kellene megvalósuljon.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt
Ipar 4.0 robot
Kásler Miklós EMMI
forint
Frankfurti tőzsde
autobaleset
varga mihály_mti
GettyImages-1006811190
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
Ipar 4.0 robot