Gazdaság

Tényleg bejelentette a jegybank a szigorúbb monetáris politikát?

Portfolio
"A tanácstagok megállapították, hogy a nemzetközi környezet változása miatt a laza monetáris kondíciók a monetáris politika horizontján nem maradhatnak fent tartósan" - a mondat a monetáris tanács ma megjelent rövidített jegyzőkönyvében olvasható, ami első pillantásra erősebb állításnak tűnik, mint amit a jegybank két hete, a kamatdöntéskor mondott.
Hogy megértsük, mi tűnik újdonságnak a közleményben, érdemes visszaidézni a kamatdöntés utáni kommunikációt, illetve annak piaci reakcióit. A jegybank június 19-én úgy kommentálta a kamatdöntését, hogy

a Monetáris Tanács szerint végig, a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni.

A piaci szereplők ezt először úgy értelmezték, hogy a jegybank a korábbinál szigorúbb monetáris politikát hirdetett meg. Egy nap sem telt el, és az értelmezés megváltozott. Úgy látták ugyanis, hogy az MNB inkább csak bűvészkedett a szavakkal. Jól hangzik ugyan, hogy megemlítette a szigorítást, de valójában az eddig is világos volt, hogy döntési horizont vége felé esedékes kamatemelés előtt a nem konvencionális eszközök kivezetésével elkezd szigorítani. Vagyis a jegybank június 19-én másképp fogalmazott ugyan, de végső soron nem tett olyan utalást, ami szerint a megváltozott nemzetközi környezet (ld. "kockázatiprémium-sokk") a korábban gondoltnál hamarabb hozna monetáris szigorítást Magyarországon. A forint folytatta is útját a gyengülő pályán.

Ehhez képest a ma megjelent rövidített jegyzőkönyvben érezhető némi változás:

A tanácstagok megállapították, hogy a nemzetközi környezet változása miatt a laza monetáris kondíciók a monetáris politika horizontján nem maradhatnak fent tartósan.

A változás abban áll, hogy a jegyzőkönyv most egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a monetáris kondíciók "a nemzetközi környezet változása miatt" nem maradhatnak fent, vagyis úgy fest, mintha a globális változások igenis kihatottak volna a monetáris politikára. Értsd: a jegybank változtatott, és hamarabb gondolja a szigorítást.

Persze időhatározók továbbra sincsenek, a változás sem tűnik feltétlenül jelentősnek, de a megfogalmazás mégis csak arra utal, hogy a megváltozott környezet miatt megváltozik a monetáris politika is.

Ez pedig újdonságnak tűnhet a piac szemében, hiszen mint írtuk, két hete az volt az általános értelmezés, hogy végül is a jegybank nem jelzett változást a monetáris politikájában.

Ha a fenti értelmezésünk helytálló, két kérdés még mindig marad:
  • A jövőbeli szigorúbb monetáris politika ígérete a "forward guidance" logikája szerint nem feltétlenül jelent hatalmas eltökéltséget, az ígéretből majd a következő hónapok formálhatnak szándékot, ha a gazdasági folyamatok "úgy alakulnak".
  • Nem világos, hogy a mostani kommunikáció azért jelent újdonságot, mert két hete az nem sikerült tökéletesen, vagy a rövidített jegyzőkönyv segítségével valójában egy azóta kissé módosult monetáris politikát kezdett el kommunikálni.


A tejes rövidített jegyzőkönyv itt olvasható.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Tobias Adrian - IMF