Előfizetői tartalom

Lassuló pályára állt az ipar

Portfolio
Májusban az ipari termelés volumene 1,9%-kal haladta meg az előző havit, így két gyengébb hónap után újra erőt mutatott a szektor. Az éves változást kifejező index így sem magas: a teljesítmény (munkanaphatástól megtisztítva) mindössze 3,8%-kal emelkedett. Az első öt hónapban átlagosan 3,1%-kal volt magasabb a termelés, mint az előző év hasonló időszakában. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kedvező havi adat ellenére összességében kissé lassuló pályán van a szektor.

A lassulás mögött van egy egyszerű statisztikai hatás is: az ipar egyenetlenül bővül, így nem mindegy, hogy épp milyen időszakokat hasonlítunk össze. Az alábbi ábra ezt mutatja. Mint látható, az ipar látszólag egyenletes trendben növekszik (kék vonal), de elég nagy hullámokkal. Tavaly az év első öt hónapjában éppen egy intenzívebb növekedésen ment keresztül, majd ezt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés