Hullanak a kemény Brexit nagy emberei: a külügyminiszter is lemondott (2.)
Gazdaság

Hullanak a kemény Brexit nagy emberei: a külügyminiszter is lemondott (2.)

Portfolio
Miután hajnalban a Brexit-ügyi miniszter és helyettese lemondott a gyenge brit kilépési stratégiára hivatkozva, hétfő délután benyújtotta lemondását a brit kormány egyik leginkább Brexit-keményvonalas minisztere, a külügyminiszter Boris Johnson is. Theresa May el is fogadta Johnson lemondását.
Sajtóbeszámolók szerint a pénteki 12 órás kihelyezett kormányülésen Theresa May ultimátumot adott a keményvonalas Brexit-párti minisztereinek: vagy támogatják az addigra összerakott brit kilépési stratégiát (ami jelentősen puhább az addigi terveknél. ld. alább), vagy azonnal mondjanak le és már ne a miniszteri autókkal, hanem taxival menjenek haza. Akkor Boris Johnson végül felsorakozott May mellé, de már vasárnap kemény, olykor trágár, szavakkal illette az új Brexit-stratégiát. Mindezt annak ellenére tette, hogy May a kihelyezett ülésen megtiltotta: bárki is kibeszélhessen a kormányból, azaz eltérjen a hivatalos, a kormány által elfogadott irányvonaltól.

Amint az újdonsült Brexit-ügyi miniszter kinevezése kapcsán már jeleztük, a keményvonalas Brexit-tábor az alábbiak miatt kritizálja a hétvégén összehozott brit kilépési stratégiát:
  • végülis a vámuniónak kvázi része maradna Nagy-Britannia, mivel egy olyan vámügyi felügyeleti rendszert javasolna, ami a gyakorlatban még nincs kifejlesztve (technológiailag nyomon követnék, hogy a brit piacokra bekerülő termékek végfelhasználása a brit piacon, vagy az EU-ban történne-e meg, hogy így elkerüljék az északír-ír határon a fizikai határellenőrzést, de ilyen technológiát alkalmazni szinte lehetetlen lenne a termékáramlás bonyolult rendszere miatt, emiatt végülis az EU-s szabályozást és vámtarifákat (ahhoz közelieket) kellene alkalmaznia a briteknek a visszaélések elkerülésére)
  • szabadkereskedelemre törekszik az áruforgalom terén az EU-val, (azaz az áruforgalom terén valójában az egységes piac egyik vívmányát szeretné megtartani, az áruk szabad áramlását),
  • közben viszont az egységes piac másik szabadságjogát, az emberek (munkaerő) szabad áramlását korlátozná, a GDP-ben nagy súlyú szolgáltatásoknál pedig valamiféle különmegállapodást akar, azaz engedményekre törekedne az EU-nál (feltehetően a londoni pénzügyi központ védelme érdekében)
  • a fentiek alapján tehát szó sem lenne a keményvonalas brexitesek által követelt tiszta és határozott szakításról az EU-val, nagyon szoros lenne az együttműködés a továbbiakban is, a norvég-EU együttműködéshez hasonlóan, ráadásul abba is belemennének Mayék, hogy a kereskedelem terén az Európai Bíróság esetjogát kellene figyelembe vennie a brit bíróságoknak is.
  • a fentiek alapján inkább csak nevében lenne szó Brexitről, tartalmában nem igazán lenne az, ráadásul a lemondott David Davis szerint összességében gyenge lesz a brit stratégia és túl sok jogosultságot fog Nagy-Britannia átengedni az EU-nak, hiszen a brit kormány mostani engedményei miatt az EU vérszemet fog kapni és még további puhulást/engedményeket fog elvárni a brit kilépési folyamatban.

Theresa May ma délután egyeztet saját pártja frakciójával és amellett, hogy vázolta a parlamentben brit kormány kilépési tervét (az EU nem rugalmas hozzáállása esetén a megállapodás nélküli "kiesés" esetét sem zárta ki az unióból), feltehetően arról is képbe kerül, hogy mennyien támogatják az ellene esetlegesen benyújtandó bizalmatlansági indítványt. Ehhez 48 képviselő támogatása is elég és ha ez összejönne, akkor nagy kérdés, hogy egy miniszterelnök cserével ki lenne az utóda (esetleg Boris Johnson?), másrészt nem vezet-e ez az egész kormányválság egy újabb előrehozott választáshoz. May pártja a tavalyi választások óta kisebbségben kormányoz és a konzervatív pártnak most (is) eléggé rosszul jönne egy újabb választás a Munkáspárttal szemben.

A hétvégén összerakott Brexit-stratégiát még csak 3 oldalban hozta nyilvánosságra a kormány, a főbb irányai váltak ismertté, a fentiek alapján láthatóan sok kérdőjellel. A terv az, hogy csütörtökön hozza nyilvánosságra a kilépési stratégiát részletesen bemutató ún. Fehér Könyvét a kormány. Ez 120 oldal körüli hosszúságú lehet, majd július 16-tól már sorra is kerül az újabb Brexit-tárgyalás Brüsszelben az új Brexit-ügyi miniszter vezetésével.

Címlapkép forrása: AFP Fotó Oli Scarff
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kinai elnok