Olyan adat jön órákon belül, amibe beleremeghet a forint
Gazdaság

Olyan adat jön órákon belül, amibe beleremeghet a forint

Portfolio
Júniusban 2,8%-ról 3,2%-ra, öt és fél éves csúcsra gyorsulhatott a hazai infláció - vélik a Portfolio által megkérdezett elemzők. Ugyan elsősorban az üzemanyagárak hajtották felfelé az árakat, a következő hónapokban a szokásosnál nagyobb figyelem övezi majd a hazai inflációs statisztikákat. Ennek oka, hogy a várakozásokat felülmúló, gyorsan emelkedő infláció esetén a Magyar Nemzeti Banknak egyre nehezebb dolga lesz hitelesen azt kommunikálni a piaci szereplők irányába, hogy neki van igaza az inflációs pályát illetően. Emiatt a forint árfolyamában is nagyobb mozgásokra kell felkészülni, hiszen (részben) ennek a bizalomnak a megingása vezetett az árfolyam júniusi zuhanásához.
Pontosan egy hónappal ezelőtt számolt be róla a Központi Statisztikai Hivatal, hogy májusban éves összevetésben 2,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami több mint ötéves csúcsot jelentett a hazai inflációban.

Olyan adat jön órákon belül, amibe beleremeghet a forint
A részletes adatokból kiderült, hogy elsősorban a dráguló olaj és a dollár erősödése által fűtött üzemanyagár-emelkedés hajtotta felfelé az árakat. Erre utalt az is, hogy a fő index jelentős emelkedése a maginflációs mutató stagnálásával párosult.

A szinte kizárólag az üzemanyagárak által fűtött infláció beleillett a Magyar Nemzeti Bank forgatókönyvébe: az alacsony eurózónás, és úgy általában véve globális infláció, illetve a horgonyzott várakozások miatt nem kell számítani a hazai árszínvonal gyors emelkedésére, még úgy sem, hogy az alacsony munkanélküliség és a bérek dinamikus növekedése a belső kereslet erősítésén keresztül elméletileg felfelé kéne, hogy hajtsa a fogyasztói árakat.

Különösebb piaci reakciót épp ezért nem is váltott ki a májusi adat, azóta azonban az eltelt idő rövidsége ellenére jelentős változást tapasztalhattunk a nemzetközi környezetben. A nagy jegybankok fokozatos elmozdulása a szigorúbb monetáris politika irányába, illetve a kockázatkerülő befektetői magatartást erősítő egyéb világpiaci tényezők (kereskedelmi háború veszélye, növekedési kockázatok) olyan helyzethez vezettek (úgynevezett kockázatiprémium-sokk alakult ki) amelyben a piaci szereplők óvatosabbá váltak a feltörekvő piaci országokkal szemben, és elkezdték egyre nagyobb összegben kivonni a tőkét.

Először április második felében, illetve májusban Argentínát, majd Törökországot találták meg a befektetők: a két gyenge fundamentumokkal rendelkező, sérülékeny országban kisebb árfolyamválságot idézett elő a tőkekivonás, a piaci szereplőknek pedig végül sikerült rendkívüli kamatemeléseket kikényszerítenie a helyi jegybankok részéről. Magyarország ugyan sérülékenységi szempontból nem említhető egy lapon a fenti két országgal, azonban a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politika melletti elköteleződése ebben a szigorodó globális monetáris politikai környezetben egyre jobban felkeltette a befektetők figyelmét. Ennek hatására kezdett el intenzíven gyengülni júniusban a forint, egészen odáig, hogy az euró-forint kurzus a hónap végén már a 330-as szintet ostromolta.Ugyan azóta sikerült némileg visszaerősödnie a hazai fizetőeszköznek, az a jelenség, ami kiváltotta a hirtelen esést, továbbra is ott van a háttérben:

az elmúlt hetekben megrendült a piaci szereplők bizalma abban, hogy az MNB helyesen jár el, amikor azt hangsúlyozza, hogy a hazai inflációs folyamatokat szem előtt tartva továbbra is indokolt az extrém laza monetáris politika megtartása.

Az infláció folyamatos emelkedése miatt a magyar eszközök vonzereje a csökkenő reálkamat következtében romlik, ez vezetett a forint gyengüléséhez, illetve a hazai kamatok és állampapír-hozamok látványos emelkedéséhez. Mivel az MNB azóta többször is igyekezett hangsúlyozni, hogy a forint gyengülése ellenére nincs veszélyben az inflációs cél elérése, a következő hónapok inflációs statisztikái perdöntők lehetnek abban a kérdésben, hogy kinek van igaza: a piacnak vagy az MNB-nek.

Itt érdemes leszögezni, hogy az MNB legutóbbi inflációs előrejelzésében benne van, hogy a következő hónapokban átmenetileg a 3%-os célérték fölé emelkedik az éves drágulási ütem. Sőt, felvázolt olyan kockázati forgatókönyveket is, amelyben akár a 3,5-4%-os tartományba is emelkedhet az éves árindex, innen azonban az árnyomás enyhülésére számít a jegybank, vagyis nem tart a fogyasztói árak elszállásától.

Éppen ezért önmagában nem érdemes hosszú távú következtetést levonni a júniusi inflációs adatból, amit holnap tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Ugyanakkor mégis nagyon érdekesnek ígérkezik az adat, és a megszokottnál nagyobb piacbefolyásoló hatása lehet, hiszen a piaci szereplők most fokozottan figyelnek minden olyan jelre, ami az MNB várakozásait meghaladó inflációs nyomás felépülésére utal. Ebben első lépés az lehetne például, ha az elemzői várakozásokat (érdemben) meghaladó áremelkedést hozott volna a nyár első hónapja.

A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint holnap 3,2%-os június inflációról számolhat be a KSH, ami 5 és fél éves csúcs lenne. Legutóbb 2013 januárjában tartózkodott magasabban az árindex.

A következő hónapokban az infláció gyorsulására számítunk, mivel mind az olajárak, mind a gyengülő forint, mind a potenciális feletti gazdasági bővülés árnövelő hatással bír.

- írja rövid kommentárjában Halász Ágnes.

Az UniCredit elemzője szerint amennyiben a forint a mostani szinteken marad az év hátralévő részében, akkor az ebből, valamint a tovább növekvő bérköltségekből eredő kiadásokat az érintett vállalatok már nem fogják tudni kigazdálkodni, ami növelheti az inflációs nyomást a gazdaságban. Emiatt az éves index a következő hónapokban akár a jegybanki toleranciasáv 4%-os tetejét is megközelítheti majd, igaz, jövőre - alapesetben - az árnyomás enyhülését várja. Azt azonban hozzáteszi, hogy az elmúlt hetekben sokat nőtt a bizonytalanság a fogyasztói árak várható alakulását illetően, egy-egy komolyabb kínálati sokk bármelyik irányba jelentősebben módosíthatja a pályát.

Olyan adat jön órákon belül, amibe beleremeghet a forint
Virovácz Péter, az ING szakértője 3,1%-os júniusi adatra számít, azonban egyértelműen felfelé mutató kockázatokat lát, így nem zárja ki a 3,3%-os inflációt sem. Meglátása szerint ez elsősorban a szolgáltatások inflációján múlik, melyen belül a legnagyobb hatást egyértelműen a üdülési szolgáltatások drágulása gyakorolhatja. Kicsit előre tekintve Virovácz úgy véli, hogy

már 2018 utolsó negyedévében tartósan 3 százalék felett maradhat az infláció, amennyiben az MNB nem reagál.

Ugyanakkor azt is jól látjuk, hogy a Bubor lassan, de fokozatosan emelkedik, sőt április óta lényegében már túl vagyunk egy 25 bázispontos implicit kamatemelésen. Amennyiben ez folytatódik, úgy valóban kitolódhat akár 2019 közepéig az inflációs cél elérése, de ahhoz a forintnak vissza kellene térnie a jól megszokott 310 körüli értékéhez.

- fogalmaz Virovácz.

Olyan adat jön órákon belül, amibe beleremeghet a forint
Kuti Ákos, az MKB elemzője 3,3%-os júniusi adatra számít elsősorban annak köszönhetően, hogy az üzemanyagárak idén júniusban tovább emelkedtek a májusi szintekhez képest, emellett a tavalyi alacsony bázis is érdemben hozzájárulhatott az infláció megugrásához. Meglátása szerint a forintgyengülésnek egyelőre nem lesz érdemi hatása a mutatóra. Bár 2019 második felében az üzemanyagár bázishatásának kifutásával csökkenni fog az árnyomás, ezzel együtt is azonban arra számít, hogy az éves árindex a 3%-os cél felett alakulhat majd, a feszes munkaerőpiac által táplált bérnövekedésnek köszönhetően.

Olyan adat jön órákon belül, amibe beleremeghet a forint
A fenti ábrán is látszik, hogy a szakértők többsége érdemben felfelé módosította 2018 és 2019 végére vonatkozó inflációs várakozását az egy hónappal ezelőtti prognózisához képest. Ugyanakkor egy nagyon fontos megállapítást kell, hogy tegyünk:

úgy tűnik, hogy a piac számára egyelőre mégis hiteles a jegybank előrejelzése, miszerint a következő másfél évben az infláció nem száll el, hanem 3% körül marad.

Ez is emeli a holnap megjelenő adat jelentőségét, hiszen ez vagy tovább erősíti, vagy megingatja a jegybank hitelességét.
Összegezve: a következő hónapokban a szokásosnál nagyobb figyelem övezi majd a hazai inflációs statisztikákat, ugyanis a várakozásokat felülmúló, gyorsan emelkedő infláció esetén a Magyar Nemzeti Banknak egyre nehezebb dolga lesz hitelesen azt kommunikálni a piaci szereplők irányába, hogy neki van igaza az inflációs pályát illetően. Emiatt a forint árfolyamában is nagyobb mozgásokra kell felkészülni, hiszen (részben) ennek a bizalomnak a megingása vezetett a forint júniusi zuhanásához.
(Címlapkép forrása: Shutterstock)
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista