Trump: Németország Oroszország foglya
Gazdaság

Trump: Németország Oroszország foglya

MTI
Portfolio
Meglehetősen kemény és az amerikai elnökválasztásba való feltételezett orosz beavatkozás miatt az ő szájából igencsak furcsa kritikát mondott Németországra ma a NATO-csúcs reggelije közben Donald Trump amerikai elnök. Úgy fogalmazott ugyanis, hogy Németország a "foglya" Oroszországnak, illetve egy másik megfogalmazásában azt, hogy "teljes mértékben Oroszország irányítja", mivel 60-70%-ban az orosz importból fedezi Németország az olaj- és gázszükségletét.
Mindezt az Északi Áramlat-2 orosz gázvezeték tervezett kiépítése miatt mondhatta, amely konkurenciája lenne az amerikai palagáz szállításoknak Európába és így nyilván sértené Trump "Amerika az első" politikáját.

A gázvezeték megépítését több európai állam és az Európai Bizottság is bírálja, hiszen az nem csökkentené, hanem éppen növelné Oroszország súlyát Európa földgáz ellátásában. A témáról éppen tegnap írtunk részletesebben az EU-ukrán csúcstalálkozón elhangzottak kapcsán:Az amerikai elnök "rendkívül helytelennek" nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország

hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal, és dollármilliárdokat fizet évente Moszkvának.

Trump ezzel újra elmondta szokásos bírálatát is Németországról, miszerint túl kevés a katonai kiadása az éves GDP-jéhez képest, noha a NATO-tagállamok vállalták a 2%-os arányt. Egyúttal újra sürgette Berlint, hogy emelje meg a saját védelmi kiadásait, de nem 2030-ig, hanem azonnal és jelentős mértékben, hiszen gazdag ország és megtehetné.

A Reuters rögtön helyre tette Trumpot, miszerint az Északi-Áramlat2-t nem a német állam fedezi, hanem magánvállalkozások, ráadásul az általa mondott 60-70%-os németországi orosz gáz- és olajimport függőségi ráta a valóságban 20% körül lehet.

A német Szövetségi Földtudományi és Természettudományi Intézet (BGR) adatai alapján az igazság valahol a Trump által állított, illetve a Reuters által közölt számok között lehet. A BGR szerint Németország elsődleges ásványolaj-fogyasztását 98 százalékban importból fedezi, amelynek több mint 39 százalékát Oroszország biztosította. A földgáz 92 százalékban importból érkezik az országba, amelynek mintegy 35 százaléka jöhet Oroszországból a BGR legutóbbi, 2016-os adatai alapján.

Az intézet 2016 óta azonban különös módon felfüggesztette az importértékek publikálását. Márpedig az arányok a földgáz esetében - azóta jelentősen módosulhattak, a holland és brit mezők kimerülése miatt pedig az orosz gáz aránya több mint 60 százalékra emelkedhetett 2017-ben a Marex Spectron brókercég Bloomberg által idézett adatai szerint. (Az ásványolajak a német elsődleges energiafelhasználásban 34,6 százalékos arányt töltenek be, míg a földgáz 20-25 százalék közötti súlyt képviselhet.)

Németország meg tud birkózni Donald Trump orosz energiafüggőségre vonatkozó kommentjével

- reagált a német védelmi miniszter a CNBC-nek. Németország egy független állam, ahol az energiaellátás ugyan Ursula von der Leyen szavai szerint valóban fontos kérdés, de igyekeznek diverzifikálni az ellátást; a legfontosabb azonban szerinte nem ez, hanem az, hogy az egység üzenetét küldjék kifelé a csúcstalálkozóról.

Közben érdekes, hogy a németek többsége nem ért egyet azzal, hogy Németországnak a bruttó hazai termék (GDP) 1,5 százalékánál többre kellene emelnie védelmi kiadásai mértékét - ismertette a YouGov felmérését a Die Welt című konzervatív német lap szerdai száma.

A relatív többséget azok alkotják - 36 százalék mondta ezt -, akik szerint a 1,5 százalék is túl sok. Rajtuk kívül 24 százalék úgy véli, hogy ez pont elég. Csak 15 százalék volt azon az állásponton a felmérés idején, hogy Németországnak ennél többet kell honvédelemre költenie.

A felmérés a szerdán kezdődő brüsszeli NATO-csúcs alkalmából készült. Az észak-atlanti szövetség tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön azt vállalták, hogy katonai kiadásaik 2024-re megközelítik majd GDP-jük 2 százalékát. Németország az azóta eltelt négy évben 1,18 százalékról 1,24 százalékra növelte GDP-arányos védelmi kiadásait. A jövő évi költségvetési tervezetben 42,9 milliárd euró szerepel erre a célra. A múlt héten kiszivárgott egyik tanulmány szerint ennek körülbelül a kétszeresére lenne szükség 2024-ben a NATO-vállalás teljesítéséhez.

Donald Trump amerikai elnök többször élesen bírálta európai szövetségeseit, s kiemelten Németországot, mert úgy véli, nem költenek eleget a védelemre. A NATO-tagok összes védelmi kiadásának több mint kétharmadát az amerikai költések teszik ki. Már a korábbi amerikai kormányok is szorgalmazták, hogy Európa növelje hozzájárulását a szövetség kollektív védelméhez.

A felmérésben erről a kötelezettségvállalásról is megkérdezték az embereket. A relatív többség, 40 százalék szerint ezt a célt fel kellene adni, 35 százalék szerint ki kell tartani a kétszázalékos cél mellett, 25 százalék pedig nem tudott véleményt alkotni a kérdésben.

A megkérdezettek relatív többsége, 42 százalék a még Németországban lévő 35 ezer amerikai katona kivonását is támogatná, 37 százalék viszont ellenzi. 21 százalék nem foglalt állást a kérdésben.

Címlapkép forrása: BENOIT DOPPAGNE / BELGA / AFP
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
áder jános_mti