Árfolyamválság, menekülő tőke, piaci pánik - A forintot is érintő veszélyre figyelmeztet az IMF
Gazdaság

Árfolyamválság, menekülő tőke, piaci pánik - A forintot is érintő veszélyre figyelmeztet az IMF

Portfolio
Egyre nagyobb kockázatot jelent a világgazdaságra nézve a kereskedelmi háborús konfliktus kiéleződése, emellett fennáll a veszély, hogy a befektetők alulbecsülik az Egyesült Államok gazdaságában felépülő inflációs nyomást, ami később a Fed-kamatemelések hirtelen átárazása miatt jelentős piaci volatilitást, a feltörekvő piacokról történő intenzív tőkekivonást, ezekkel összefüggésben pedig árfolyamválságot idézhet elő a sérülékeny országokban - figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legújabb World Economic Outlook elemzésében.
2016 második felében látványosan javulni kezdtek a világgazdaság növekedési kilátásai, a Nemzetközi Valutaalap pedig a ciklikus fellendülés erősödésével párhuzamosan folyamatosan húzta felfelé növekedési előrejelzéseit. Mostanra azonban úgy tűnik, alábbhagyott ez a lendület, az IMF júliusi World Economic Outlook elemzésében ugyanis idénre és jövőre is 3,9%-os GDP-bővülést vár, ami megegyezik az áprilisi prognózisával.

Árfolyamválság, menekülő tőke, piaci pánik - A forintot is érintő veszélyre figyelmeztet az IMF
A fejlett országok az IMF várakozásai szerint idén 2,4%-kal növekedhetnek, ami 2019-re 2,2%-ra lassulhat. A 2018-as előrejelzés 0,1% százalékponttal alacsonyabb az áprilisinál, ami nagyrészt az euróövezeti gazdaság gyenge első negyedévét tükrözi. A fejlett országok közül az egyetlen kivétel az Egyesült Államok, esetében ugyanis a növekedés gyorsulására számít 2018-ban az IMF, nagyrészt a tavaly decemberi adócsökkentéssel, illetve az idei jelentős költségvetési lazítással összefüggésben.

Árfolyamválság, menekülő tőke, piaci pánik - A forintot is érintő veszélyre figyelmeztet az IMF
A feltörekvő országok között már változatosabb a kép. A nyersanyagexportőrök (különösképp olaj) kilátásain javított a nyersanyagárak emelkedése, ugyanakkor a dollárerősödés, az amerikai hozamemelkedés, illetve a kereskedelmi háborús feszültségek összességében negatívan érintették a térséget. Az egyes országok fundamentumai ugyanakkor jelentős eltérést mutatnak, ezért a kockázatok sem egyenlően oszlanak meg közöttük.

Árfolyamválság, menekülő tőke, piaci pánik - A forintot is érintő veszélyre figyelmeztet az IMF
A feltörekvő térség összesített GDP-növekedésének gyorsulása egyrészt Indiának, másrészt fekete-afrikai-országoknak, harmadrészt pedig a közel-keleti és ázsiai olajexportőröknek köszönhető, amelyek ellensúlyozzák Kína, illetve a közép-és kelet-európai térség (elsősorban Törökország) lassulását.

Egyre több veszély leselkedik a világgazdaságra

Bár az IMF nem változtatott a 2018-ra és 2019-re vonatkozó növekedési előrejelzésén az áprilisi prognózisához képest, az elemzés kiemeli, hogy a negatív kockázatok határozottan erősödtek, rövid és közép távon is.

  • Az egyik legnagyobb veszélyforrást a világgazdaságra nézve a piaci várakozásokat felülmúló amerikai infláció, ezáltal pedig egy agresszívabb Fed-kamatemelési ciklus lehetősége jelenti. A szervezet megítélése szerint fennáll a kockázata annak, hogy a piaci szereplők alulbecsülik, és emiatt nem megfelelően árazzák be az egyre erősödő inflációs nyomást az USA-ban, később azonban eljöhet az a pont, amikor hirtelen egyre többen kezdik majd el beárazni a gyorsabb Fed-szigorítást. Ez jelentős tőkekivonást indíthat meg a feltörekvő országok irányából (árfolyamválságot előidézve), komoly bajba sodorva a sérülékenyebb országokat. Ebből már kaphattunk egy kis ízelítőt az elmúlt hónapokban, elég volt csak az argentin peso, vagy a török líra árfolyamválságát nézni. Bár a magyar gazdaság fundamentumai jóval erősebbek a töröknél, vagy az argentinnál, az intenzív tőkekivonást a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikája (illetve a forintban denominált eszközök alacsony reálkamat-tartalma) miatt a hazai fizetőeszköz is megérezte.
  • A pénzügyi kondíciók vártnál gyorsabb szigorodása mellett a másik negatív kockázatot a kereskedelmi háborús helyzet kiéleződése jelenti. A konfliktus elmérgesedése aláaknázhatja a befektetői bizalmat, negatívan érintené a vállalati beruházásokat, súlyos csapást mérne a globális ellátási láncokra, ami összességében az egész világon alacsonyabb termelékenységet eredményezne.
  • Végezetül a geopolitikai feszültségek, illetve a klímaváltozás potenciális gazdasági és társadalmi következményei szintén nem elhanyagolható kockázatot jelentenek.


Az IMF a fentiek tudatában arra hívja fel a figyelmet, hogy az országoknak az egyoldalú, protekcionista intézkedések helyett az együttműködésre kellene törekednie. Emellett a termelékenységet növelő és a megtermelt jövedelem igazságosabb elosztását eredményező reformokon túl a kormányoknak el kell kezdenie költségvetési tartalékokat képezni a szűkösebb időkre. Ahol azonban a többletes költségvetés és az alacsony államadósság miatt van rá lehetőség, ott a rendelkezésre álló költségvetési mozgásteret a növekedési potenciál javítására, termelékenységet növelő intézkedésekre kell felhasználni.(Címlapkép forrása: BRYAN R. SMITH / AFP)
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrumpgolf