Gazdaság

Két "lövést is lead" holnap Brüsszel a magyar kormány felé

Portfolio
Csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az Európai Bizottság a menekülteket segítő szervezetek ellen kitalált, úgynevezett "Stop Soros" törvény és a hozzá kapcsolódó alkotmánymódosítás miatt - értesült a Népszava. Emellett a brüsszeli testület európai uniós bírósági szakaszba lépteti tovább a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást, mivel abban nem kapott Budapestről kielégítő válaszokat.
A lap információi szerint a Stop Soros törvénycsomag több uniós előírásba is ütközik, ezért kér felszólító levélben választ az aggodalmaira a Bizottság a magyar kormánytól. A testület egyébként már a jogszabály elfogadását követő napokban azt jelezte, hogy aggódik a törvény- és alkotmánymódosítás tartalma miatt, mert az az európai értékeket és elveket is sérti.

A "Stop Sorost" azóta már értékelte az Európa Tanács neves alkotmányjogászokból álló testülete, a Velencei Bizottság is, és több okból is a hatályon kívül helyezését javasolta. A grémium véleménye szerint aránytalan büntetéseket ró ki személyekre és nem-kormányzati szervezetekre, továbbá több ponton sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. A magyar szabályozás azonban túlmegy ezeken a kereteken, és a testület szerint igazságtalanul büntet olyan tevékenységeket, amelyek közvetlenül nem tehetők felelőssé az illegális migrációért. A tájékoztató kampányok bűncselekménnyé minősítése például a szólásszabadság jogtalan korlátozásának minősül - állította a Velencei Bizottság.

A lap azt is tudni véli, hogy a fenti eljárás elindításával párhuzamosan az Európai Bizottság csütörtökön bírósági szakaszba lépteti a magyarországi menekültügyi szabályozás miatt még 2015-ben indított kötelezettségszegési eljárást is. A brüsszeli testület a menekültügyi eljárásokat, a visszatérésre vonatkozó szabályokat és a befogadási feltételeket ítéli az uniós joggal összeegyeztethetelennek. Mivel az aggodalmaira mostanáig nem kapott kielégítő választ Budapestről, az eljárás következő szakaszának megfelelően a magyar kormányt az EU Bírósága elé citálja.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas