100 ezer embert kellene kirúgni a közszférából?
Gazdaság

100 ezer embert kellene kirúgni a közszférából?

Portfolio
A munkáltatók továbbra is 100 ezer fős leépítést tartanak indokoltnak a közszférában, hogy enyhíteni lehessen a munkaerőhiányon. A költségvetési szektorban foglalkoztatottak versenyszférába való átterelése valóban a legjobb módja lenne a munkaerőhiány csökkentésének, a kormány azonban óvatos a kérdésben.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint 100 ezer embert át lehetne csoportosítani a közszolgálatból a versenyszférába - írta a Világgazdaság. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára a lapnak nyilatkozva úgy vélte:

a köztisztviselők, kormánytisztviselők mellett az állami és az önkormányzati vállalatoknál is lehetne ésszerűsíteni a humánerőforrás-gazdálkodást, és a költségvetési szerveknél dolgozó 120 ezer közfoglalkoztatott egy része is elhelyezkedhetne a versenyszférában. Ez enyhíthetné a mintegy 200 ezer fős hiányt a versenyágazatban.

A Portfolio friss becsléses szerint már nem 200, hanem mintegy 300 ezer fő hiányzik, vagyis a munkaerőhiány egyre nagyobb.

Két héttel ezelőtt a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) vetette fel, hogy a közszféra 100 ezres leépítésével lehetne enyhíteni a versenyszférában uralkodó munkaerőhiányon. Rolek Ferenc alelnök az ATV-ben arról beszélt, hogy ehhez 3-4 évre lenne szükség.

Varga Mihály Pénzügyminiszter az RTL Klubnak erre reagálva azt mondta, hogy jelenleg is létszámstop van érvényben a közszférában, azaz határozatlan ideig például a kormányhivatalok sem vehetnek fel új embert. A pénzügyminiszter szerint jogos a felvetés, hogy az állami szférából kell átirányítani embereket a munkaerőhiány enyhítésére. A kormány a következő hetekben dönt a leépítések mértékéről és módjáról - tette hozzá.

Ugyanakkor Gulyás Gergely tompította a kijelentést. Nem lesz hirtelen, jelentős leépítés, nem kell fűnyíróelvszerű leépítéstől félni a közszférában - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-ben.

Év eleji munkaerő-piaci előrejelzésünkben - amelyben erős, 4% körüli GDP-növekedés mellett fokozódó munkaerőhiányt prognosztizáltunk az idei évre - azt írtuk, hogy a "foglalkoztatási rekord és a csökkenő munkanélküliség" forgatókönyvét reálisan csak az írhatja felül valamelyest, ha a kormány valóban belekezdene a közszféra átalakításába. A közfoglalkoztatottak nélküli költségvetési szférában ugyanis valóban látszik tartalék, akik a versenyszférában is foglalkoztathatók. Ez átmenetileg ugyan növelhetné a munkanélküliségi rátát, ugyanakkor mérsékelhetné a munkaerőhiányt.

A jelenlegi magas GDP-növekedés és a fokozódó munkaerőhiány közepette kisebb áldozatokkal lehetne megvalósítani ezt, mintsem a konjunktúra lanyhuló időszakában, amikor egyébként is csökken a munkaerő iránti kereslet.

izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
izernorbert0922