FONTOS Akkor most nagy vagy kicsi a magyar infláció az Európai Unión belül?
 
Előfizetői tartalom

Csak szegények és gazdagok maradnak - 2 millió magyar élete állhat a feje tetejére

Portfolio
Egyre inkább kettészakad az európai munkaerőpiac: miközben az alacsony és a magas képzettséget igénylő munkahelyek kínálata növekszik, a közepes képzettséget igénylőké szakadatlanul csökken. Az Európai Bizottság foglalkoztatásáról szóló friss jelentéséből az is kiderül, hogy a dolgozók egyre képzettebbek, ugyanakkor a robotok elterjedésével folyamatosan áramlanak a munkavállalók az iparból a szolgáltató szektor felé. Magyarországon is hasonló tendenciát látunk: csökkent az alacsonyan képzettek aránya és nőtt a magasan képzetteké, de a munkaerőpiac szétszakadása nálunk is látványos. Mindeközben az is érdekes, hogy hazánkban igen nagy potenciált látnak a kutatók az automatizációban. Magyarországon 2030-ig 1 millió embert érinthet az automatizáció a legvalószínűbb forgatókönyv szerint, de potenciálisan 2 milliót is érinthetne.

Változó szerkezetA foglalkoztatás szerkezete jelenleg komoly átalakuláson megy keresztül az Európai Unióban. Az iparban, a feldolgozóiparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma jelentősen visszaesett az EU-ban a világgazdasági válság óta, ami részben a robotizációnak köszönhető, másrészt, ezeknek a szektoroknak a súlya kezd visszaszorulni a GDP-n...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái