Hol élnek a legtovább az emberek Magyarországon?
Gazdaság

Hol élnek a legtovább az emberek Magyarországon?

Portfolio
Tavaly Magyarországon a születéskor várható élettartam a nők esetében 79 év, a férfiak esetében 72,4 év volt. Bár a különbség továbbra is jelentős, a századforduló óta mérséklődés figyelhető meg, mivel a férfiak várható élettartama gyorsabban emelkedett, mint a nőké. Földrajzi bontásban vizsgálva a leghosszabb életkilátásokkal a budapesti nők (80,1 év), a legrövidebbel a nógrádi férfiak (69,99 év) rendelkeznek. Készítettünk néhány ábrát a demográfiai folyamatokról.
Budapesten, Nyugat-Magyarországon, illetve Hajdú-Bihar megyében a nők születéskor várható élettartama tavaly 80 év körül volt. Nagy területi különbségeket nem tapaszthatunk, hiszen a leggyengébb életkilátásokkal jellemezhető megyékben is közelíti az adat a 78 évet. A férfiaknál ennél nagyobb differenciát számol a KSH, hiszen a fővárosiak és a nógrádiak várható élettartama közötti különbség több, mint 4 év. A különbségeket egyébként most jól lehet "marketingelni" a számokkal, hiszen a legkisebb adat 69,99 év (nógrádi férfiak), a legmagasabb pedig 80,1 év (budapesti nők).

Hol élnek a legtovább az emberek Magyarországon?
A KSH adatai alapján megnéztük azt is, hogy a várható élettartam hogyan változott a századforduló óta. Mindkét nem esetében, minden régióban emelkedést láthatunk. A nők esetében kisebb volt a növekedés, ami az eleve érdemben magasabb várható életkor miatt érthető. Átlagosan 2,5 évvel nőtt a várható élettartam, ahogy az alábbi térképen látszik, átlag feletti volt a javulás a dunántúli térségben. A férfiaknál több, mint 4 évvel javult a születéskor várható élettartam, érdekesség, hogy ez a javulás mennyire nem mutat földrajzi mintát. Az átlagosnál kisebb volt a várható életkor javulása a rossz helyzetben lévő Nógrádban, de Vas és Békés megyében is.

Hol élnek a legtovább az emberek Magyarországon?
Megnéztük azt is, hogy az elmúlt másfél évtizedben a területi különbségek miként alakultak. Egyszerű megyénkénti szórás alapján úgy tűnik, hogy növekedtek (a nők és a férfiak esetében egyaránt), vagyis az egyes területek várható élettartama közötti eltérések kissé erősödtek. Vagyis van egy olyan tendencia, hogy az amúgy is magasabb várható élettartammal rendelkező megyékben a javulás valamivel erőteljesebb, mint a rosszabb mutatókkal rendelkezőknél.

mkb fintechlab design summit
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1128735755