Előfizetői tartalom

Egyre kevesebb magyar akar pereskedni: ezt választják helyette

Egyre népszerűbbek Magyarországon az alternatív jogvita-rendezési megoldások, azaz az olyan intézményesített jogi lehetőségek, ahol a vitás feleknek lehetősége van bírósági tárgyalás és költséges pereskedés nélkül megállapodásra jutni. Az elmúlt években megsokszorozódott az olyan tipikusan a perelkerülést szolgáló eljárások száma, mint az előzetes bizonyítás és a szakértői kirendelés, és egyre többen fordulnak mediátorhoz is. A pozitív folyamat újabb lökést kaphat azáltal, hogy januártól már nemcsak a bíróságon, hanem közjegyző előtt is lehet egyezséget kötni, ha vita van a felek között, de meg akarnak egyezni. Az egyezségi eljárásban hozott végzés ráadásul lényegesen erősebb biztosítékot jelent az "önkéntességen" alapuló mediációnál: ha azt valamelyik fél nem tartja be, vele szemben közvetlen végrehajtásnak is helye lehet.
Magyarországon az intézményesített peren kívüli jogvita-rendezési megoldások csak az utóbbi tíz évben kezdtek elterjedni, miközben Nyugat-Európa számos országa lényegesen előrébb jár ebben a folyamatban. Németországban például bizonyos pertárgyérték felett a bírósági tárgyalást megelőzően kötelező mediáción kell részt venniük a feleknek; Franciaországban, Észtországban...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái